Άσιμος, Σαββόπουλος και Ριάνα οι νέοι εχθροί της Εκκλησίας

Η συνδιαμόρφωση του νέου βιβλίου θρησκευτικών οδηγεί σε...παράνοια

| 28/06/2017

Μετά την ταπείνωση της αριστεροσύνης του Φίλη και του ευρύτερου ΣΥΡΙΖΑ, που βαυκαλίζονταν ότι θα καταργούσε τα θρησκευτικά, η αναβάμθιση του ρόλου της εκκλησίας είναι εμφανής. Τώρα, κάνοντας ένα βήμα, ή καλύτερα…άλμα παραπέρα, η ιερά Σύνοδος, μετά από πρόταση του μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ, αποφάσισε να αρχίσει την αγαπημένη τακτική της λογοκρισίας, ξεκινώτας από τα πιο απίθανα πράγματα.

Πρώτα θύματα του νέου μεσαίωνα έπεσαν ο Νικόλας Άσιμος, ο Σαββόπουλος αλλά και η… Ριάνα ενώ η λίστα περιλαμβάνει ακόμα γελοιογραφίες και διάφορες άλλες αναφορές. Οι απαγορεύσεις αφορούν το νέο βιβλίο των θρησκευτικών, είναι όμως ενδεικτικές για το πως σκέφτεται η ηγεσία της Εκκλησίας και το πόσο χώρο στην παράνοια είναι διατεθειμένο να δώσει το Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ από το βιβλίο της Α’ Λυκείου κόπηκαν:

-Ένα ινδιάνικο παραδοσιακό παραμύθι για τον «Άνεμο» που απήγαγε την όμορφη κόρη ενός ινδιάνου φυλάρχου.
-Οι στίχοι από το τραγούδι «Ο Μπαγάσας» του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω…).
-Η «Συννεφούλα», του Σαββόπουλου.
-Το τραγούδι «Umbrella» της Ριάνα.
-Μια γελοιογραφία του Economist καθώς σύμφωνα με την εκκλησία εξέτρεφε «αντιθρησκευτικά» αισθήματα στους μαθητές, προωθώντας τους την ιδέα πως οι θρησκείες είναι υπαίτιες για τη βία. Στη γελοιογραφία απεικονίζεται ένα πεδίο μάχης γεμάτο με νεκρούς και ένας ενας, που έχει επιζήσει, αναφέρει: «όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός».

Αλλαγές έγιναν ακόμα και στο κομμάτι για την ελευθερία και το αυτεξούσιο του ανθρώπου, καθώς η εκκλησία έκρινε πως δεν τονίζεται αρκετά το ελληνορθόδο στοιχείο. Ενδεικτικά, η έκθεση αναφέρει πως για το το ζήτημα «έχει συνεισφέρει τόσες πολλές και κεφαλαιώδεις προτάσεις η ορθόδοξη πατερική και εν γένει θεολογική γραμματεία», ωστόσο το βιβλίο «περιορίζεται σέ ἐκπαιδευτικό ὑλικό μέ πατερικά κείμενα μόλις 1 σελίδας καί ἐμπλέκεται μέ ἄσχετα πρός τήν ὀρθόδοξη ὀπτική, δοκίμια γιά τούς φυλακισμένους, στίχους ἀπό ἑλληνικό παραδοσιακό τραγούδι γιά τήν φυλακή, στίχους γιά τήν “Ἔξοδο” τῶν Ἑβραίων, ἀπό ξένα τραγούδια (spirituals, ὅπως τό “Go Down Moses” τοῦ Louis Armstrong κ.λπ.). Εἶναι σαφές καί ἐδῶ ποῦ πέφτει τό κέντρο βάρους: ἡ βασική θέαση τοῦ ζητήματος τῆς ἐλευθερίας μέ ἀφετηρία τήν κοσμική ὀπτική διαφόρων τεχνῶν καί ἐπιστημῶν (πολιτική, κοινωνιολογία κ.λπ.) στήν ὁποία ἁπλῶς συνεισφέρει καί συμβάλλει ἡ θεολογική προσέγγιση.»

Θυμίζουμε ξανά τι ενόχλησε τους αγίους ανθρώπους της Ιεράς Συνόδου:

Με πληροφορίες από το tvxs