«Αμυντικά» ...βομβαρδίζουν οι ΗΠΑ στη Συρία

Και η κατάσταση περιπλέκεται και κλιμακώνεται επικίνδυνα εκ νέου

| 09/02/2018

«Επιθετική ενέργεια άνευ προηγούμενου» χαρακτήρισε ο ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Φραντζ Κλίντσεβιτς  την επίθεση αμερικανικών αεροσκαφών κατά συριακών στρατευμάτων, την Τετάρτη,  επί συριακού εδάφους.

Η επίθεση σημειώθηκε την Τετάρτη και σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων πρόκειται για «αμυντικό πλήγμα» μετά από «απρόκλητη επίθεση των συριακών δυνάμεων κατά «ξένων στρατιωτικών συμβούλων (;) και δυνάμεων των (λεγόμενων) Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων»,  ομάδας που έχει οργανωθεί από τις ΗΠΑ και έχει συνταχθεί στο πλευρό τους. Από την αμερικανική επιδρομή, με βάση πληροφορίες, σκοτώθηκαν περίπου 100 Σύροι στρατιώτες που συντάσσονται με το καθεστώς Άσαντ, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση λέγοντας ότι αποτελεί άλλη μία παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας και θύμισε ότι επί συριακού εδάφους, με βάση και ανακοίνωση του Πενταγώνου από τον Δεκεμβρίου βρίσκονται περίπου 1.720 Αμερικανοί στρατιώτες  οι οποίοι, όπως είχε πει χαρακτηριστικά, «θα μείνουν για όσο χρειαστεί».

Είναι η δεύτερη φορά, μετά τον περασμένο Μάιο, που αμερικανικές δυνάμεις πλήττουν απευθείας συριακές δυνάμεις και συμμάχους τους, επί συριακού εδάφους, μια παράμετρος που είναι εξαιρετικά σημαντική δεδομένου ότι είθισται οι περισσότερες ειδησεογραφικές αναφορές να την παραλείπουν.

Επίσης,  αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι την ίδια ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις είναι εξαιρετικά δραστήριες προστατεύοντας τους «συμμάχους» τους στη Συρία, ο τουρκικός στρατός ανενόχλητος έχει εισβάλει στις κουρδικές περιοχές της Β. Συρίας και εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες σφυροκοπά ανηλεώς την κουρδική περιοχή του Αφρίν χωρίς ούτε καν να έχει «σηκωθεί φρύδι» από την πλευρά της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας» που, κατά τα άλλα, κόπτεται κατά το δοκούν για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», το «διεθνές δίκαιο» και  άλλα συναφή συγκινητικά…