Ανασκόπηση 6 Δεκέμβρη 2014.

Αύρες, ασφαλίτες, δακρυγόνα εναντίον μαζικότητας και μαχητικότητας.

| 07/12/2014

Μαζικές πορείες σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Αυτό ήταν το βασικό στοιχείο που μπορεί να κρατήσει κανείς από την χθεσινή μέρα. Από τις πιο μαζικές μετά την περίοδο των πλατειών, από τις πιο μαχητικές, αφού εκφράζανε τη μνήμη όσων έγιναν 6 χρόνια πριν, αλλά και την οργή για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2014 με τον Νίκο Ρωμανό, με την καταπάτηση στοιχειωδών ελευθεριών, με την μεσαιωνική κοινωνική και οικονομική πολιτική. Παρά το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που επικράτησε τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πορείας από τις δυνάμεις καταστολής, τα ΜΜΕ και τις δηλώσεις των πολιτικών παραγόντων της κυβέρνησης. Παρά τις αύρες, την τρομακτική δράση αστυνομικών με πολιτικά, την ασφυκτική παρουσία ειδικών δυνάμεων (ΜΑΤ, ΥΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ) της αστυνομίας, τη συκοφάντηση του κόσμου που κατέβηκε στο δρόμο με πλήθος ψεύτικών – εξώφθαλμων πολλές φορές- αναφορών από ΜEGAλα κανάλια και όχι μόνο.

Αθήνα

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν 2 πορείες από τα Προπύλαια. Η πρώτη ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00. Φοιτητικοί σύλλογοιι, μαθητικές συλλογικότητες, οργανώσεις της αριστεράς, αναρχικές ομάδες σε μια πορεία που προσέγγισε τις 7.000 – 8.000 άτομα και με παλμό και μαχητικότητα, έσπασε στην πράξη την απαγόρευση συγκεντρώσεων που είχε επιβάλει η αστυνομία με “πρόσχημα” (όπως καταγγέλθηκε από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης) την επίσκεψη Νταβούτογλου. Οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει τους γύρω δρόμους έκαναν αισθητή την παρουσία τους με βόμβες κρότου λάμψης στο ύψος της Πανεπιστημίου εναντίον των πρώτων μπλοκ της πορείας χωρίς να “προκληθούν” σε κάποιο βαθμό (όπως και αν νοηματοδοτείται η πρόκληση στις μέρες που ζούμε).

Φωτογραφίες του Μάριου Λώλου, από την μεσημεριανή πορεία:

fotoproi1
foto proi 2
fotoproi3
foroproi4
fotoproi5

Η δεύτερη ήταν προγραμματισμένη για τις 18:00. Ιδιαίτερα μαζική παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν στην προσέγγιση του χώρου συγκέντρωσης και αφορούσαν πέρα από τους κειστούς σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, τις δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν καταλάβει όλα σχεδόν τα σημεία εισόδου στα Προπύλαια. Ειδικά οι αστυνομιοί με πολιτικά στις οδούς Σόλωνος, Ακαδημίας αλλά και στους δρόμους κάτω από την Σταδίου ήταν προκλητική με πολλούς από τους διαδηλωτές να συγκροτούνται σε ομάδες για να προσεγγίσουν με ασφάλεια. Οι εικόνες ¨δημοκρατίας” συνεχίζονταν καθ’όλη την διάρκεια με αστυνομικές δυνάμεις πραγματικά σε κάθε στενό, τις άυρες έτοιμες κοντά στη Βουλή για δράση και στόλους από άνδρες της αστυνομίας παρκαρισμένους σε παρακείμνβεους δρόμους.

Η πορεία τελικά ξεκίνησε μετά τις 19:00 με παρουσία μπλοκ του αναρχικού κυρίως χώρου (Αντιεξουσιαστική Κίνηση, μπλοκ αλληλέγγυων στον Νίκο Ρωμανό κλπ.) Την ίδια στιγμή πορεία πραγματοποιούνταν στη Νέα Φιλαδέλφεια εκ της οποίας πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε τράπεζες, κάμερες ασφαλείας κλπ. Στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας, που υπερέβαινε τους 15.000 συμμετέχοντες καταλαμβάνοντας στην κορύφωση της όλη την Σταδίου (από την Ομόνοια μέχρι τις αρχές της πλατείας Συντάγματος), κυριαρχήσανε τα συνθήματα υπέρ του Νίκου Ρωμανού και στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και ενάντια στην κρατική καταστολή και την οικονομική και κοινωνική πολιτική των τελευταίων χρόνων.

“Η αλληλεγγύη το όπλο του λαού – νίκη στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού, Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες – ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες, ΕΛΑΣ Ελλήνων αστυνομικών, ρουφιάνων, δολοφόνων και βασανιστών, Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη – αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη, Νίκο γερά ως την λευτεριά, Η δημοκρατία σας βρωμάει φασισμό – λευτεριά στον Νίκο Ρωμανό” μερικά από τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα. Σποραδικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε βιτρίνες τραπεζών και μεγάλων καταστημάτων που ήταν εκείνη την στιγμή κλειστά. Οι πρώτες κρότου λάμψης μαζί με δακρυγόνα άρχισαν να πλήττουν σε περιορισμένο κατ’ αρχήν βαθμό τα τελευταία κομμάτια της πορείας στην Σταδίου και ολοένα να κλιμακώνονται με κόσμο της πορείας να υποχωρεί από την Ερμού. Ηπορεία πέρασε με αλληλέγγυα διάθεση από το Σύνταγμα όπου εξακολουθούν να βρίσκονται οι Σύροι πρόσφυγες και συνέχισε στην Πανεπιστημίου χωρίς να συμβεί σχεδόν τίποτα στο Σύνταγμα.

Όπως ειδοποιούσαν όμως άνθρωποι από την περιφρούρηση των Σύρων μία στρατιωτικού τύπου πομπή της αστυνομίας ξεκινούσε από το Σύνταγμα ακολουθώντας την πορεία στην Πανεπιστημίου. Οι δύο αύρες με τις αντλίες νερού μπροστά, διμοιρίες των ΜΑΤ και μηχανάκια ΔΕΛΤΑ από πίσω. Η αφορμή δεν άργησε να δοθεί από μικρής έντασης επεισόδια στην Ομόνοια και ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πορείας εισέρχονταν στον σταθμό του ΜΕΤΡΟ. Ρίψεις νερού, δακρυγόνα, είσοδος των ΜΑΤ στον σταθμό, επιθέσεις ακόμη και σε διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί και ήταν με τις χειροπέδες στο χέρι. Για να συνεχιστούν στα Εξάρχεια, όπου σφοδρές συγκρούσεις  διαδηλωτών με την αστυνομία έλαβαν χώρ. Οι αύρες έφτασαν μέχρι την παλτεία για να υποχωρήσουν μετά από ισχυρή αντίσταση που συνάντησαν. Στα βίντεο και τις αναφορές που έγιναν αναφέρονται συνθήματα και επιθέσεις ακόμη και κατοίκων από τα μπαλκόνια ενάντια στους αστυνομικούς που με την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων μοιάζαν περισσότερο από ποτέ με στρατό κατοχής. Η πλατεία Εξαρχείων ανακαταλήφθηκε με οργανωμένο μπλοκ κατοίκων (Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων) ενώ η ατμόσφαιρα συνέχισε να είναι αποπνικτική. Οι αύρες και τα ΜΑΤ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας είχαν αποκλείσει και πάλι το ΕΜΠ, ανώ επιθέσεις από την αστυνομία πραγματοποιήθηκαν και στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος έξω από την κατειλημμένη ΓΣΕΕ περιφρουρώντας την.

Τελικός απολογισμός: Πάνω από 200 προσαγωγές – συλλήψεις, τραυματίες, άπειρα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, εικόνες σοκ και δέους καταστολής. Αλλά ένας ολόκληρος κόσμος που επιμένει και σήμερα ανανεώνει το ραντεβού του με τους δρόμους στις 17:00 στο Σύνταγμα.

Βίντεο και φωτογραφίες από την καταστολή σε Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Εξάρχεια:

Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια πορείας  στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014. Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, και για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε πολλές πόλεις της χώρας. Οι συγκεντρώσεις έχουν και τη μορφή συμπαράστασης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.  πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια πορείας στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου. πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΜΑΤ στον σταθμό του Μετρό. πηγή: twitter

ΜΑΤ στον σταθμό του Μετρό. πηγή: twitter

 

exa2061214

Μπλοκ διαδηλωτών. πάνω από 15.000 άτομα στην πορεία. Φωτό: news247

exa4061214

Περιφρούρηση Σύρων στο Σύνταγμα. πηγή: news 247

exa061214

Η αύρα στα Εξάρχεια. πηγή: news 247

– Αύρες και δακρυγόνα στην Ομόνοια. ΜΑΤατζή χτυπάει άνδρα στον οποίον έχουν ήδη φορέσει χειροπέδες. Το αστείο ερώτημα της ημέρας: Θα τιμωρηθεί ο αστυνομικός που παραβιάζει κατάφωρα τον νόμο;

– Βίντεο από την κατάληψη της ΓΣΕΕ μετά την επίθεση που έχει δεχτεί:

– Δείτε και βγάλτε συμπεράσματα:

– Αντίσταση των κατοίκων στα Εξάρχεια (Γ*** τη χούντα σου Μπαλούρδο, ακούγεται από ένα μπαλκόνι):

– Επιθέσεις στην αύρα “από ψηλά”, λίγα μέτρα από την πλατεία Εξαρχείων. Οι αστυνομικοί υποχωρούν:

– Οι αστυνομικοί δεν ξέχασαν από ότι φαίνεται τις οφειλές τους στο γνωστό πλέον περίπτερο της πλατείας Εξαρχείων:

– Οδομαχίες Εξάρχεια:

Heavy Clashes. Exarcheia 06/12/14 Athens from Ross Domoney on Vimeo.

Bonus video (ένα γέλιο θα τους θάψει):

 

Θεσσαλονίκη: όργιο καταστολής, απίστευτες εικόνες προβοκάτσιας και επίθεσης στο Εργατικό Κέντρο

Στη Θεσσαλονίκη η πορεία που ξεκίνησε μετά τις 13:00 ήταν επίσης ιδιαίτερα μαζική. Στην Τσιμισκή μεμωνομένη ομάδα εκτός του σώματος και του πνεύματος της πορείας όπως διακρίνουμε να καταγγέλουν και δεκάδες αναρχικές συλλογικότητες, πέταξε βόμβα μολότωφ σε κατάστημα που εκείνη την ώρα εντός του βρίσκονταν εργαζομένοι. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση χαρακτηριστικά: “Ενέργειες όπως η συγκεκριμένη εμπρηστική επίθεση δεν συνάδουν με τη λογική και τις πρακτικές του κινήματος – ενός κινήματος που αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία – και τις θεωρούμε ξεκάθαρα εχθρικές απέναντί μας. Εκτός των άλλων, λειτουργούν συκοφαντικά και επιβαρυντικά σε αγωνιστές που συλλαμβάνονται από τις δυνάμεις καταστολής. Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές.”

Με τη βοήθεια των διαδηλωτών όπως φαίνεται καθαρά, αλλά απέκρυψαν τα MEGAλα κανάλια με εξώφθαλμο τρόπο. Στο παρακάτω βίντεο για παράδειγμα μπορούμε όλοι μαζί να παρακολουθήσουμε, στο “βίντεο – ντοκουμέντο”, το νέο dress code των εργαζόμενων στο κατάστημα ZARA που όπως είναι προφανές περιλαμβάνει αντιασφυξιογόνες μάσκες, μαύρες και κόκκινες σημαίες, τσάντες κλπ:

Η φωτιά σβήστηκε εν τέλει και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.Η αστυνομία όμως εκμεταλεύτηκε το γεγονός για να επιτεθεί στις ομάδες περιφρούρησης των διαδηλωτών όπως φαίνεται και στο βίντεο:

Σκηνές απίστευτης βίας ακολούθησαν και καταγράφηκαν από τον φακό φωτογράφων και κόσμος τελικά τραυματίστηκε εξαιτίας της αστυνομίας:

thessaloniki612bb

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο οι τραυματίες απο τη πορεία της Θεσσαλονίκης είναι 11 κυρίως γυναίκες. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο πως όλοι οι τραυματίες είναι χτυπημένοι στο κεφάλι, ενώ ένας έχει υποστεί κάκωση στο τύμπανο του αυτιού του εισήχθη για νοσηλεία. (πηγή : alterthees.gr)

thessaloniki612b

πηγή: nonews-NEWS

Μητέρα προσπαθεί να προστατεύσει το παιδί της ενώ τα ΜΑΤ παρελαύνουν και επιτίθενται. πηγή: nonews-NEWS

Εδώ βλέπουμε επίσης και το χαρακτηριστικότερο περιστατικό προβοκάτσιας και παγίδευσης διαδηλωτή από την αστυνομία, όπου άντρας των ΜΑΤ βάζει βόμβα μολότωφ σε τσάντα συλληφθέντα:

Η πορεία παρά το γεγονός ότι σε εκίνο το σημείο έσπασε στα δύο λόγω της αστυνομικής επίθεσης, κατάφερε να ξαναενωθεί και έφτασε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Μετά το τέλος της ,ομάδα διαδηλωτών εισήρθε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με σκοπό να το καταλάβει ώστε να λειτουργεί ως κέντρο αγώνα για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού. Αυτό που επακολούθησε από την πλευρά της αστυνομίας δεν έχει προηγούμενο.

Χωρίς κανένα αίτημα του Εργατικού Κέντρου, όπως διαβεβαίωσε και ο πρόεδρός του που βρέθηκε εκεί, οι αστυνομικοί άρχισαν να πολιορκούν με μεγάλη επικινδυνότητα το κτήριο, πετώντας χημικά και κρότου λάμψης σε απόσταση αναπνοής και χτυπώντας με τα γκλοπς σε πολύ περιορισμένους χώρους δημιουργώντας πραγματικά δολοφονικό συνωστισμό, όπως μπορούμε να δούμε και στα παρακάτω βίντεο. Εν τέλει οι επιθέσεις αποκρούστηκαν παρά τους τραυματισμούς διαδηλωτών και αργότερα τη νύχτα στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποιούνταν συνέλευση.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης

 

Πάτρα, Μυτιλήνη, Αγρίνιο και άλλες πόλεις. Πορείες σε όλη την Ελλάδα και καταστολή σε κάθε γωνία

Στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στη Μυτιλήνη, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στο Βόλο, στη Βέροια και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις, μεγάλες πορείες πραγατοποιήθηκαν επίσης. Σε πολλές περιπτώσεις διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, που έκαναν σε πρώτη φάση χρήση χημικών. Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο από συντελεστές θεατρικής παράστασης στη Μυτιλήνη που καταγγέλουν τις επιθέσεις της αστυνομίας:


Καταγγελία της Μαρίας Μπόλαρη (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), ότι είδε με τα μάτια της ένστολους των ΜΑΤ να βάζουν φωτιά σε κάδο.

Η καταγγελία της Μαρίας Μπόλαρη στην Εφημερίδα των συντακτών: «Στις 20:25 όταν τα ΜΑΤ έσπρωχναν τον κόσμο στα Εξάρχεια, στη γωνία Ερεσσού με Θεμιστοκλέους, είχε μπει φωτιά σε ένα κάδο. Φαίνεται πως δεν είχε ανάψει καλά και φρόντισαν να την ανεφοδιάσουν. Με τα μάτια μου είδα ένστολους των ΜΑΤ να ρίχνουν στη φωτιά ό,τι άλλο υπήρχε. Τα Εξάρχεια αυτή τη στιγμή είναι πνιγμένα στα δακρυγόνα, κυκλοφορούν πάρα πολλοί ασφαλίτες και ΜΑΤ. Έχουν καταλάβει όλες τις γωνίες μεταξύ: Ερεσσού, Τσαμαδού, Σπύρου Τρικούπη. Είναι και εξαιρετικά θρασείς. Πριν λίγο συνέλαβαν μπροστά μου πολίτη. Οταν παρενέβην, δείχνοντας τη βουλευτική μου ταυτότητα, και ζήτησα να μάθω την ταυτότητα του επικεφαλής και το λόγο της σύλληψης, αντί απάντησης με απώθησαν με τις ασπίδες τους λέγοντας ότι το κάνουν «για την ασφάλειά μου».»

Ν. Ρωμανός: τελευταίες εξελίξεις

Δεν σταματάει ο Νίκος Ρωμανός την απεργία πείνας. Μαλιστα εξετάζει να ξεκινήσει και απεργία δίψας σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την χτεσινή μέρα. Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει συνάντηση των γονιών του Ρωμανού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα 8 Δεκέμβρη. Την αντίθεσή του εξέφρασε όσον αφορά τη συγεκριμένη εξέλιξη ο ίδιος ο Ν. Ρωμανός με ιδιόχειρο σημείωμά του:

Νίκος-Ρωμανός-σημείωμα