Δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι, Παρασκευή 18/9

| 16/09/2015

Την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το αντιφασιστικό κίνημα θα συναντηθεί στο Κερατσίνι, αλλά και σε πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, για να σπάσει την τρομοκρατία του φασισμού και του ρατσισμού και να αποτίσει φόρο τιμής στον αντιφασίστα μουσικό που πλήρωσε με τη ζωή του το θάρρος του να βγαίνει να τραγουδάει και να υπερασπίζει τα πιστεύω και τους αγαπημένους του ανθρώπους από τους φασίστες και τις ιδέες τους.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Γνωρίζουμε ότι εκείνο το Σεπτέμβρη του 2013 κορυφωνόταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ήταν η κορύφωση της έντονης δίχρονης δράσης των νεοναζί η οποία περιελάμβανε πογκρόμ και δολοφονίες μεταναστών (Σαχζάντ Λουκμάν), επιθέσεις σε πλήθος αγωνιστών του κινήματος (όπως η επιδρομή κατά αφισοκολλητών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα με αποτέλεσμα εννιά τραυματίες), χουντικού τύπου φιέστα στον Μελιγαλά, προκλήσεις στα Γιαννιτσά, οργάνωση  ταγμάτων εφόδου για την κατάληψη των γειτονιών και πολλά άλλα. Για μια ακόμα φορά δε, υπήρχε αστυνομική παρουσία στον τόπο του εγκλήματος (ΔΙΑΣ), η οποία όχι μόνο δεν προσπάθησε να αποτρέψει το έγκλημα, αλλά έδωσε προφανώς κάλυψη. Την ίδια περίοδο η Χρυσή Αυγή ανέπτυξε σχέσεις με το κράτος και τμήματα του κεφαλαίου, προσπαθώντας να συγκροτήσει μηχανισμούς που θα εξασφάλιζαν φθηνά εργατικά χέρια για τους εργοδότες, ενώ  παράλληλα κατάφερε να αποτελεί έναν βασικό συνομιλητή για κυβερνητικά σενάρια.  Ο στόχος τους σαφής: η αντιφασιστική πάλη, το εργατικό και λαϊκό κίνημα, όλοι όσοι παλεύουν για να ανατρέψουν τη δυστοπία που ζούμε.

Η λαϊκή οργή για την οργανωμένη πολιτική δολοφονία αποτίναξε το φόβο απέναντι στις συμμορίες της στις εργατογειτονιές και γέννησε διεθνή κατακραυγή. Η αντιφασιστική έκρηξη και το λαϊκό κίνημα έβαλαν προσωρινά φρένο στην τάση του τότε κυρίαρχου πολιτικού προσωπικού για πολιτική συνεργασία με τους φασίστες, ανάγκασε την κυβέρνηση να οδηγήσει στη φυλακή τους δολοφόνους του Π. Φύσσα και να ανοίξει η δικαστική δίωξη για τα πολλαπλά εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, ανέκοψε την ορμητική ιδεολογική, πολιτική και εκλογική άνοδο του νεοφασισμού.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται καμία επανάπαυση. Σήμερα που, πλέον, είδαμε τους κατηγορούμενους νεοναζιστές να αποφυλακίζονται και να συμπεριφέρονται σαν απλοί υποψήφιοι βουλευτές, οργανώνοντας κανονικά την προεκλογική τους καμπάνια, σήμερα που βλέπουμε τη δίκη να έχει κωλυσιεργήσει σε σημείο που να προκαλεί υποψίες για παρασκηνιακά πολιτικά και εκλογικά παιχνίδια και να φέρνει τον πατέρα τού δολοφονηθέντος να κάνει λόγο για μεθοδευμένες καθυστερήσεις, σήμερα που όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ο φασισμός δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί στενά δικαστικά ούτε ξεριζώνεται σε κοινωνικό επίπεδο με βαρύγδουπες και ταυτόχρονα υποκριτικές δηλώσεις των επαγγελματιών πολιτικών του «συνταγματικού τόξου», σήμερα που βλέπουμε τις δηλώσεις Μιχαλολιάκου για την υποστήριξη του «ευρώ και με σκληρούς όρους», για το ότι η ρήξη με την Ε.Ε. σήμερα θα ήταν “εγκληματική ενέργεια σε βάρος του έθνους”, σήμερα που βλέπουμε τη δημιουργία εργοδοτικού δουλεμπορικού σωματείου στην Ζώνη του Περάματος απ’ τη Χρυσή Αυγή που πατάει πάνω στην εντεινόμενη ανεργία και απαξίωση της Ζώνης και θέλει να τροφοδοτήσει τους εφοπλιστές και τους εργοδότες με φτηνό και εξαθλιωμένο εργατικό δυναμικό, σήμερα που οι νεοναζί σηκώνουν κεφάλι στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, σήμερα λοιπόν, απαιτείται η διαρκής μαζική πάλη του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Αυτό είναι που θα πετάξει έμπρακτα τους φασίστες έξω από τις γειτονιές, τα σχολεία, τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το φόντο, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου κοινωνικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, συνδικάτα, κόμματα της Αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, εργατικές λέσχες, αντιφασιστικές κινήσεις και πρωτοβουλίες καλούν σε συγκέντρωση και διαδήλωση καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. 

φυσσας

Προς το παρόν έχουν κυκλοφορήσει τα εξής καλέσματα. Θα ενημερώνουμε και για όσα ακολουθήσουν

-Στις 18.00 καλούν στο μνημείο του Παύλου Φύσσα, Π. Τσαλδάρη 60: Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας–Πειραιά, εργατική λέσχη Κερατσινίου/Δραπετσώνας, Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων, Κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37, Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών, Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Στέκι Γαλατσίου Στέγαστρο, ΑΝ.Α.Σ.Α., Ιατρείο Αλληλεγγύης Πατησίων/Αχαρνών, Ανοιχτή Συνέλευση Αναρχικών Γαλατσίου.

-Στις 18.00 καλούν σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κύπρου, Δημαρχείο Κερατσινίου: Ρεσάλτο, Συνέλευση Πλατείας Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κατάληψη Σινιάλο, Θερσίτης, Κατάληψη Αγρός.

-Στις 19.00 καλούν σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Ζαρντέν στην Παναγή Τσαλδάρη στην Αμφιάλη: το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Σωματείο Καραβομαραγκών, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Πειραιά, Πανελλαδική Ένωση Ελαιοργοσαπωνοποιών, Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Ένωση λογιστών Πειραιά, Σωματείο ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών, Παράρτημα Οικοδόμων Πειραιά, Σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και ΟΑΕΕ Πειραιά.