Αν οι χρυσαυγίτες δεν σε δείρουν ανενόχλητοι, μπορεί και να καταδικαστείς

Από την ...ανοχή, στην κάλυψη και στην αποδοχή

| 11/11/2017

Για όποιον δεν το γνωρίζει η άμυνα απέναντι σε επίθεση χρυσαυγιτών μπορεί να γίνει και αδίκημα. Αυτό τουλάχιστον είναι το σκεπτικό το Β΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο εκδίκασε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης μελών της Χρυσής Αυγής κατά μελών της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ, τα οποία μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας, τον Νοέμβριο του 2012.  Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εξόρμησης, η ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ είχαν κολλήσει και αφίσες καταδίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία, υπενθυμίζεται ότι, εκείνη την περίοδο κλιμάκωνε τις δολοφονικές της επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο καταδίκασε τους 2 χρυσαυγίτες δράστες σε 21 μήνες φυλάκιση για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οπλοχρησία (αφού χρησιμοποίησαν ξύλινα ρόπαλα αλλά και πτυσσόμενο μεταλλικό ρόπαλο) αλλά και τα τρία θύματα της επίθεσης σε 12 μήνες φυλάκιση επειδή στην προσπάθειά τους να αμυνθούν, αφόπλισαν τους επιτιθέμενους και ακολούθησε πάλη. Ουσιαστικά, το δικαστήριο υιοθέτησε τη λογική της συμπλοκής των δύο πλευρών και όχι της επίθεσης των μεν κατά των δε, μια συμπλοκή χωρίς πολιτικό κίνητρο, αποδεχόμενο την επιχειρηματολογία του συνηγόρου των χρυσαυγιτών ο οποίος υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια απλή συμπλοκή μεταξύ ατόμων χωρίς πολιτικής ταυτότητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες (Διχταπανίδης – ιδιοκτήτης σχολής καράτε- και Παναγιωτίδης) προπηλάκισαν μέλη της ΚΝΕ που έκαναν εξόρμηση έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, και απείλησαν ότι θα τα σκοτώσουν αν ξαναεμφανιστούν στο σχολείο. Όταν έγινε αντιληπτή η επίθεση, μέλη του ΠΑΜΕ  – απεργοί εργάτες της βιομηχανίας ΑΓΝΟ που βρίσκονταν πολύ κοντά για να περιφρουρήσουν την απεργία στο εργοστάσιο της εταιρείας, έσπευσαν στο σημείο. Οι χρυσαυγίτες, που είχαν αποχωρήσει, επέστρεψαν και επιτέθηκαν και εναντίον τους. Οι εργαζόμενοι – απεργοί τους αφόπλισαν και τους πήραν τα ρόπαλα που κρατούσαν. Οι χρυσαυγίτες δεν το έβαλαν κάτω και προσπάθησαν να τους επιτεθούν και με στιλέτο πριν τελικά εκδιωχθούν οριστικά.  Ένα από τα θύματα της επίθεσης νοσηλεύτηκε κιόλας με τραύματα στο κεφάλι από τα ρόπαλα.

Η δίωξη σε βάρος των χρυσαυγιτών είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα. Οι δύο κατηγορούμενοι, από πλευράς τους, κατέθεσαν μήνυση κατά αγνώστων υποστηρίζοντας ότι αυτοί έπεσαν θύματα επίθεσης ενώ μήνυσαν προσωπικά και άτομο που δεν βρισκόταν καν στην περιοχή εκείνη την στιγμή.

Η δικογραφία της συγκεκριμένης υπόθεσης έχει συσχετιστεί με τη δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Σημειώνεται, δε, ότι είναι γνωστή τακτική των χρυσαυγιτών να παρουσιάζουν ως «συμπλοκές» τις επιθέσεις που κάνουν και να μοιράζουν μηνύσεις, προφανώς όταν δεν τους «βγαίνουν» όπως θέλουν και γίνονται δεκτοί με δυναμική απάντηση από τους «στόχους» τους.

Με πληροφορίες από 902.gr, omnia.tv