Βίλλα Ιόλα: Οι δημόσιοι χώροι στα χέρια μας

| 29/05/2014

Η Βίλλα Ιόλα είναι μία πονεμένη ιστορία, από πολλές απόψεις. Από το ότι θα μπορούσε να αποτελεί ήδη, εδώ και πολλά χρόνια, ένα από τα καλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, λόγω της απίστευτα πολύτιμης συλλογής που περιείχε, την οποία ο συλλέκτης ήθελε να παραχωρήσει στο κράτος, μέχρι το ότι  καταληστεύτηκε και τα πολύτιμα έργα πουλήθηκαν και διοχετεύτηκαν στο εξωτερικό σε ιδιωτικές συλλογές. Αφού λεηλατήθηκε – από συγγενείς του Ιόλα, άλλους επιτήδειους, αλλά και όποιον τύχαινε να περάσει έξω από τη βίλα εκείνες τις ημέρες της δεκαετίας του ’80, καθώς το κράτος δεν έλαβε καμία πρόνοια για τη διαχείριση της συλλογής- εγκαταλήφθηκε, και τέλος πουλήθηκε ολόκληρο το κτίσμα και το οικόπεδο για πενταροδεκάρες. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, ο οποίος είναι υπόλογος για την σημερινή κατάσταση του οικήματος, αποφασίζει να παρουσιάσει μία παράσταση για τη ζωή του Αλέξανδρου Ιόλα και να ανοίξει τον χώρο «με την ευγενική διάθεση του καινούργιου ιδιοκτήτη», στον οποίο την…χάρισε. Εδώ και καιρό, όμως, στην πόλη αυτή υπάρχει κινητοποίηση για την οικειοποίηση του χώρου από τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής και τη μετατροπή του σε ελεύθερο κοινωνικό χώρο αναψυχής, ανοιχτό σε όλους, με δραστηριότητες και λειτουργία που θα αποφασίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. 

ιολας.2010.12

 

 

ιολας.2010.7-1

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του δημοτικού σχήματος Φυσάει Κόντρα, το οποίο καλεί σε συγκέντρωση σήμερα Πέμπτη 29 Μάη, 8 μ.μ. στον χώρο της Βίλλας Ιόλα, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης

Με πανηγυρικό τόνο, ο δήμος Αγ. Παρασκευής ανακοίνωσε το «άνοιγμα» της «Βίλλας Ιόλα», με αφορμή μια θεατρική παράσταση για τη ζωή του συλλέκτη την Πέμπτη 29/5. Δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει τον, φερόμενο ως ιδιοκτήτη, μεγαλοκατασκευαστή κ. Γεωργίου για τη «χάρη» που έκανε. Επειδή για μας τα ζητήματα των διεκδικούμενων ελεύθερων χώρων είναι στην πρώτη προτεραιότητα θεωρούμε πως το ζήτημα ανοίγει ξανά και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των κατοίκων της πόλης μας. Ας ΘΥΜHΣΟΥΜΕ:

– Το κτήμα και η βίλλα Ιόλα, αφού είχε υποστεί τεράστιες λεηλασίες μετά τον θάνατο του Ιόλα -οι οποίες με ευθύνη του φερόμενου ως ιδιοκτήτη συνεχίζονται και σήμερα- πωλήθηκε από συγγενή του στον κατασκευαστή Γεωργίου για 500 εκατομμύρια δραχμές.

– Το 1998 το τότε δημοτικό συμβούλιο χαρακτηρίζει το κτήμα «κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων» και, δύο χρόνια αργότερα, το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίζει τη βίλλα «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» .

– Παρότι το κτήμα κρίθηκε απαλλοτριωτέο από το κράτος, οι διαδικασίες εξαγοράς του δεν προχώρησαν. Εδώ και λίγα χρόνια ο Γεωργίου προσπαθεί δικαστικά να άρει την τότε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για να μπορέσει να οικοπεδοποιήσει το χώρο.

– Αξίζει να αναφέρουμε τους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων για να περάσει το κτήμα στα χέρια του δήμου και των κατοίκων καθώς και το συμβολικό άνοιγμα του κτήματος στους πολίτες το 2009 με πρωτοβουλία της Aνοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων και την προσπάθεια εκφοβισμού με διώξεις εκ μέρους του Γεωργίου.

Το κτήμα και η βίλλα Ιόλα αποτελούν ένα πολύ ζωτικό ζήτημα για την πόλη. Τη στιγμή που χάνονται και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι, τη στιγμή που όλα ιδιωτικοποιούνται και  δεν υπάρχουν  χώροι για την συνάντηση και τον πολιτισμό πρέπει να απαιτήσουμε από το κράτος να το απαλλοτριώσει και να περάσει στα χέρια των κατοίκων σαν χώρος ανοιχτός, ελεύθερος κοινωνικός. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να συμφωνήσουμε μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες τον τρόπο που θα διεκδικηθεί όπως και το τι θέλουμε να γίνει το κτήμα και η βίλλα Ιόλα.

Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν ασχολήθηκαν, φυσικά, με το θέμα της απόκτησης και της διεκδίκησης του κτήματος. Δυστυχώς, μέσα στο γενικότερο κλίμα, ατόνησε και το τοπικό κίνημα που τα προηγούμενα χρόνια κινητοποιήθηκε γύρω από το ζήτημα. Τώρα

Καλούμε όλους και όλες την Πέμπτη 29/5/14 στις 8.00μ.μ. σε συγκέντρωση στον χώρο του κτήματος Ιόλα (Χρυσοστόμου Σμύρνης και Δημοκρατίας 6).

 ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΔΥΝΑΤΑ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ:

ΤΟ «ΚΤΗΜΑ ΙΟΛΑ» ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

 iolas2

Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το οίκημα αυτό, από τον αρχιτέκτονα Μανώλη Οικονόμου.

http://www.absurdum.gr/arhitektoniki/vila-iola/