«Βραχιολάκι» περνά στους εργαζόμενους η Amazon

Λογικές σκλαβιάς στο μεγαθήριο του Τζ. Μπέζος

| 08/02/2018

«Βραχιολάκι» προτίθεται να φορέσει στους εργαζόμενούς της στις εγκαταστάσεις της στην Ιταλία η Amazon το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει πού και πώς τοποθετούν τα χέρια τους δια μέσου μικρών δονήσεων έτσι ώστε αν κάνουν κάποια «λάθος κίνηση» να τους «διορθώνει» (πχ στην τοποθέτηση προϊόντων, στο πακετάρισμα κλπ).

Η εταιρεία, η οποία κατοχύρωσε την ευρεσιτεχνία, υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η εργασία των εργαζομένων καθώς «διευκολύνονται και βοηθούνται» για να μην χάνουν χρόνο και ότι δεν έχει παραβιαστεί η εργατική νομοθεσία στην Ιταλία.  Από την άλλη, οι αντιδράσεις είναι πολλές γιατί είναι προφανέστατο ότι με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι βρίσκονται, ουσιαστικά, υπό διαρκή παρακολούθηση ενώ η δουλειά τους εντατικοποιείται περαιτέρω.  Από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας (λίγες εβδομάδες προ των εκλογών φυσικά για να μην το ξεχνάμε) υποστήριξε ότι δεν θα επιτραπεί σε καμία εταιρεία ιταλική ή ξένη να «φορέσει βραχιολάκια» στους εργαζόμενούς της τουλάχιστον επί ιταλικού εδάφους.

Η αυτοκρατορία του Τζεφ Μπέζος έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο επικρίσεων ακριβώς για τις άγριες, αν όχι βάρβαρες, συνθήκες εργασίας που επιβάλλει με αποτέλεσμα η πίεση χρόνου που υφίστανται οι εργαζόμενοι να είναι της τάξης των δευτερολέπτων και να είναι αλλεπάλληλες οι καταγγελίες ότι δεν μπορούν καν να πάνε στην τουαλέτα.  Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περισσότερες εγκαταστάσεις της Amazon τα ασθενοφόρα που παραλαμβάνουν εργαζομένους που καταρρέουν είναι μια πολύ συχνή εικόνα. 

Ενδεικτικό της απίστευτης πίεσης που δέχονται για πενιχρούς μισθούς οι εργαζόμενοι είναι η μαρτυρία που είδε το φως της δημοσιότητας προ λίγων μηνών, από μία εγκατάσταση της Amazon στην Βρετανία όπου εργαζόμενοι χωρισμένοι σε μεταλλικά κλουβιά για να μην έχουν τη δυνατότητα να μιλούν ή να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, είναι υποχρεωμένοι υπό τον φόβο της απόλυσης να πακετάρουν 300 πακέτα την ώρα!  Κάμερες παντού καταγράφουν τις κινήσεις των εργαζομένων και μικρές οθόνες μπροστά τους, τους «μετράνε» πόσα πακέτα έχουν τυλίξει και πόση ώρα χρειάστηκαν για το καθένα. Η κατάρρευση όχι μόνο από κούραση αλλά και από νευρικό κλονισμό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Και μάλιστα,  η εργάσιμη εβδομάδα αγγίζει ή και ξεπερνά τις 55 ώρες.

Το «βραχιολάκι» πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις στην Ιταλία όπου ακόμη και ΜΜΕ γνωστά για τα όχι και τόσο φιλεργατικά τους συναισθήματα, όπως είναι η Corriere della Sera στηλίτευαν την εταιρεία. Χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη εφημερίδα ανέφερε, επικαλούμενη το GeekWire ότι η Amazon μετατρέπει σε ρομπότ τους εργαζομένους της που θα δουλεύουν με τα ρομπότ που ήδη χρησιμοποιεί για να εντατικοποιήσει περαιτέρω τη δουλειά τους.

Η εταιρεία έχει, ήδη, έρθει αντιμέτωποι με τους εργαζόμενους στην γείτονα, όπου στις 24 Νοεμβρίου, κατά την εκεί Black Friday, οι εργαζόμενοί της στο Καστέλ Σαν Τζοβάνι απήργησαν καταγγέλλοντας ακριβώς τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας τους και τους εξευτελιστικούς τους μισθούς. Και απήργησαν εκ νέου όταν η εταιρεία απαξίωσε να εμφανιστεί, δια αντιπροσώπων της, σε τριμερή συνάντηση για τα ζητήματα αυτά στο υπουργείο Εργασίας στις 20 Δεκεμβρίου.

Στα καταστήματα της Amazon στο Καστέλ Σαν Τζοβάνι στην Ιταλία, οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει απεργία με τη συγκυρία της Black Friday στις 24 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και τις ευτελείς αμοιβές. Μία δεύτερη απεργία των εργαζομένων της πραγματοποιήθηκε και στις 20 Δεκεμβρίου, καθώς η εταιρεία δεν προσήλθε στη διαδικασία διαιτησίας με τους εργαζομένους και το Υπουργείο Εργασίας.