Διακηρύξεις με πισωγυρίσματα από τον πρόεδρο της Καταλονίας

Στον...πάγο η απόφαση του δημοψηφίσματος

| 11/10/2017

Το βράδυ της Τρίτης 10 προς 11 Οκτωβρίου ήταν μια επίδειξη πολιτικής κυβίστισης από το πολιτικό προσωπικό της Καταλονίας, το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, απέδειξε πως δεν μπορεί να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που το ίδιο προκάλεσε.

Αρχικά, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόντ, όταν απευθύνθηκε στην ομιλία του στο τοπικό κοινοβούλιο, με θέμα το δημοψήφισμα έκανε λόγο για ξεκάθαρη απόφαση του λαού για ανεξαρτησία και απόσχιση από την κυβέρνηση της Μαδρίτης. Αυτός είναι ο στόχος, όπως είπε, σημειώνοντας πως η σχέση με την Ισπανία δεν είναι πλέον λειτουργική.

«Τα ψηφοδέλτια λένε ναι στην ανεξαρτησία, με αυτήν τη βούληση θα προχωρήσω», είπε και πρόσθεσε: «Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, θέλω να ακολουθήσω τη λαϊκή βούληση η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος».

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ζήτησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, η απόφαση να μπει στον πάγο, όσο ο ίδιος ξεκινά διάλογο με την Μαδρίτη για τους όρους του διαζυγίου, ξεκαθαρίζοντας πως πως η κυβέρνησή του δεν θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας .

Ο Καταλανός Πρόεδρος τόνισε πως είναι απαραίτητο να αποκλιμακωθεί η ένταση που υπάρχει μεταξύ των δύο περιοχών, άλλοτε πρωτεύουσα και επαρχία ενός κράτους, καθώς ο Ισπανός Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν δείχνει διατεθειμένος να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματας, αλλά απέχει ελάχιστα από το κινητοποιήσει τον στρατό.

«Η Καταλονία θέλουμε να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Αυτό είναι σαφές, όπως είναι σαφές πως πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για την αποκλιμάκωση της έντασης. Όμως εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος», είπε μεταξύ άλλων και κατήγγειλε την καταστολή της ισπανικής κυβέρνησης.

Όμως ο Πουτζντεμόντ ξανά άλλαξε στάση προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν υπέγραψε, μαζί με άλλους πολιτικούς από το τοπικό κοινοβούλιο, το έγγραφο το οποίο άτυπα μπορεί να θεωρηθεί και διακήρυξη ανεξαρτησίας.

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν τη δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία» αναφέρει το έντυπο.

Το περιεχόμενο του εγγράφου βέβαια δεν θα εφαρμοστεί, καθώς θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με την Μαδρίτη, η οποία βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα επιτρέψει.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ, Reuters, Naftemporiki και Tvxs