Ελευθερία-Αξιοπρέπεια: Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε απεργία πείνας

Συμμετέχουν περισσότεροι από 1.600 φυλακισμένοι ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης

| 17/04/2017

Με κεντρικό σύνθημα «Ελευθερία και Αξιοπρέπεια» περισσότεροι από 1.600 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Απριλίου, απεργία πείνας επ’ αόριστον.  Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, η απεργία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του φυλακισμένου ηγέτη της «Φατάχ» της Δ. Όχθης, Μαρουάν Μπαργούτι, ο οποίος προ της φυλάκισής του θεωρούνταν ο πιθανότερος διάδοχος του Γιάσερ Αραφάτ  λόγω τη δημοφιλίας του μεταξύ των υποστηρικτών όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων και των ηγετικών του προσόντων.

Η απεργία πείνας ξεκίνησε σταδιακά από βορρά προς νότο με τους κρατουμένους στην μία μετά την άλλη τις ισραηλινές φυλακές (Γκίλμποα, Χανταρίμ, Ασκελόν, Κτζιότ, Νάφχα, Ραμόν) να βγάζουν από τα κελιά τους κάθε τι φαγώσιμο ενώ, κατά πληροφορίες, ξύρισαν και τα κεφάλια τους. Η έκκληση Μπαργκούτι για απεργία πείνας είχε, καταρχήν, ως αποδέκτες τα φυλακισμένα μέλη της «Φατάχ» αλλά γρήγορα Παλαιστίνιοι από όλες τις οργανώσεις δήλωσαν συμμετοχή και η διαμαρτυρία έλαβε καθολικό χαρακτήρα. Αυτό αποτυπώνεται και σε κεντρική αφίσα που κυκλοφόρησε όπου εμφανίζονται υψηλόβαθμοι κρατούμενοι από διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Κεντρικά αιτήματα των Παλαιστινίων κρατουμένων είναι η βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών κράτησής τους:  να τερματιστούν τα βασανιστήρια, η κράτηση παιδιών, η ανυπαρξία ιατρικής φροντίδας, η πρακτική της διαρκούς απομόνωσης, η εξευτελιστική και απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντί τους, η στέρηση βασικών τους δικαιωμάτων όπως είναι οι επισκέψεις αλλά συχνά ακόμη και η στοιχειώδης επικοινωνία με την οικογένειά τους ή ακόμη και τους συνηγόρους τους, να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και βέβαια να λάβει τέλος η αδιανόητη πρακτική της «διοικητικής κράτησης», της κράτησης δηλαδή ενός συλληφθέντα χωρίς απαγγελία κατηγορίας επ’ αόριστον κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει καμία επαφή ούτε με συνήγορο, ούτε με την οικογένειά του, ούτε με κανέναν από τον έξω κόσμο. Η τακτική της «διοικητικής κράτησης» είναι ευρέως διαδεδομένη και συχνά  Παλαιστίνιοι συλληφθέντες καταλήγουν να κρατούνται ακόμη και χρόνια χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς να έχουν ταυτόχρονα και κανένα απολύτως δικαίωμα αφού βρίσκονται σε νομική κατάσταση limbo.

απεργία πείνας

Την στήριξή της Π. Αρχής στους κρατουμένους εξέφρασε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς καλώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις της Γενεύης για τα δικαιώματα των κρατουμένων ενώ η Χανάν Ασράουι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της  Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ – PLO) θύμισε ότι από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή κατοχή, προ 50 χρόνων, τουλάχιστον 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν φυλακιστεί από το Ισραήλ και μόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας από την κυβέρνηση Νετανιάχου έχουν τεθεί σε ισχύ 13 ρατσιστικές νομοθετικές ρυθμίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων κρατουμένων κατά ευθεία παράβαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ασράουι στηλίτευσε τη σιωπή της «διεθνούς κοινότητας» για τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις δικαιωμάτων από πλευράς Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα.

Στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται 6.500 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 57 γυναίκες, 300 παιδιά, 13 βουλευτές, 500 υπό διοικητική κράτηση, 800 που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας, 18 δημοσιογράφοι. Με βάση τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Επιτροπής για τους Κρατουμένους, το 65% των φυλακισμένων είναι μέλη ή έχουν σχέση με τη «Φατάχ».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις επισκέψεις της στις ισραηλινές φυλακές, με αφορμή την έναρξη της απεργίας πείνας, προκειμένου να έχει άμεση εικόνα για την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων και να ενημερώνει τις οικογένειές τους. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η στάση της Επιτροπής περιλαμβάνεται μέσα στα αιτήματα των Παλαιστινίων απεργών πείνας καθώς την κατηγορούν για αδιαφορία και για μη άσκηση της δέουσας πίεσης ως προς τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης παρά το ό,τι έχει εικόνα του τι γίνεται καθώς και για μείωση των επισκέψεών της στους κρατουμένους σε μία το μήνα.torture

Σε ένδειξη συμπαράστασης, δεκάδες Παλαιστίνιοι και ξένοι μέλη οργανώσεων που στηρίζουν τους Παλαιστινίους κρατουμένους ξύρισαν επίσης, το πρωί της Δευτέρας, τα κεφάλια τους στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Ντουχάισχα, στην περιοχή της Βηθλεέμ. Την Κυριακή, που ήταν «ημέρα Παλαιστινίων κρατουμένων» πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις υποστήριξης σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις. Τη Δευτέρα, όταν έγινε γνωστό ότι ξεκίνησε η απεργία πείνας, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορεία προς το σημείο ελέγχου 300 στη Βηθλεέμ  όπου έγιναν δεκτοί με βροχή δακρυγόνων από τον ισραηλινό στρατό.

Προκλητική αδιαλλαξία από ισραηλινής πλευράς

Από την άλλη πλευρά,  ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν φέρεται να διέταξε να στηθεί ένα έκτακτο πρόχειρο στρατιωτικό νοσοκομείο προκειμένου να μεταφέρονται εκεί Παλαιστίνιοι κρατούμενοι απεργοί πείνας όταν κρίνεται απαραίτητο και όχι σε πολιτικά νοσοκομεία, γιατί στα τελευταία οι γιατροί αρνούνται να προβούν σε αναγκαστική σίτιση των κρατουμένων εφόσον οι ίδιοι δεν το θέλουν, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν με βάση την ιατρική δεοντολογία να παραβαίνουν την θέληση του ασθενή. Οι Ισραηλινοί γιατροί στα πολιτικά νοσοκομεία επιμένουν στην θέση αυτή παρά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Ισραηλινού Δικαστηρίου περί συνταγματικότητας της δια της βίας σίτισης απεργών πείνας. Η εντολή δημιουργίας ενός πρόχειρου «στρατιωτικού νοσοκομείου» μοιάζει να είναι η «απάντηση» της ισραηλινής κυβέρνησης στην άρνηση των γιατρών να παραβούν την ιατρική δεοντολογία.

TORTURE-hooded-man-in-jeep_600x197

Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών υποστήριξε ότι δεν πρόκειται  να γίνει καμία συζήτηση επί των αιτημάτων των απεργών πείνας ενώ η ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας, μετέδωσε ότι ανώτερα στελέχη της διοίκησης των φυλακών «εκφράζουν φόβους για κατάρρευση των συνθηκών ασφαλείας», κοινώς άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο και βίαιης επέμβασης μέσα στα κελιά προκειμένου να σταματήσει η απεργία πείνας.