ΗΠΑ: Οταν η αστυνομία δεν σκοτώνει...

... αρπάζει κουβέρτες από άστεγους

| 15/12/2016

Στις 29 του περασμένου Νοεμβρίου, ένας καταστηματάρχης στο Ντένβερ των ΗΠΑ κατέγραψε σε βίντεο την αστυνομία να ξεσκεπάζει άστεγους και να παίρνει τις κουβέρτες τους και τα άλλα λιγοστά τους υπάρχοντα, με σκοπό να τους διώξουν… με την θερμοκρασία να είναι σχεδόν μηδενική.

Επρόκειτο για άστεγους που εκδιώχθηκαν από μια άλλη γειτονιά της πόλης, επίσης από την αστυνομία, και κατασκήνωσαν έξω από το δημαρχείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η αστυνομία πήρε τις κουβέρτες τους ισχυριζόμενη ότι τους χρειάζονται… ως «αποδεικτικά στοιχεία σε τρέχουσες υποθέσεις κατά ιδιωτών»!

Αντίθετα από την αστυνομία δεν απάντησε στην δημοσιοποίηση του βίντεο, ο δήμαρχος του Ντένβερ, Michael Hancock, ήταν λαλίστατος. «Η κατάσχεση κουβερτών και σκηνών δεν είναι μια διαδεδομένη πρακτική του αστυνομικού τμήματος. Η πραγματικότητα είναι ότι υπήρχαν τρία άτομα που διαμαρτύρονταν και είχαν κατασκηνώσει έξω μπροστά από το δημαρχείο» στο είπε 9NEWS.

Ωστόσο, ένα δικηγόρος που δραστηριοποιείται στην προστασία των αστέγων είπε πως η κατάσχεση των πραγμάτων των αστέγων είναι παράνομη, αντίκειται στην νομοθεσία και, εν τέλει, «είναι όλα όσα έχουν στον κόσμο. Είναι το μόνο που έχουν για επιβίωση. Είναι οτιδήποτε πιο κοντινό σε ό,τι μπορεί να ονομαστεί σπίτι τους».

«Ο δήμαρχος επανέλαβε σήμερα το πρωί ότι η απαγόρευση της κατασκήνωσης είναι ένα ζήτημα υγείας και ασφάλειας», αναφέρει το W9 News. και ότι «υπάρχουν εκατοντάδες κρεβάτια για τους άστεγους, ακόμη και τις πιο κρύες νύχτες, αλλά αυτό δεν είναι πάντα μια επιλογή για μερικούς ανθρώπους».

Ωστόσο στις ΗΠΑ οι άστεγοι «αρνούνται» να πάνε σε καταφύγια για πάρα πολλούς λόγους που σχετίζονται ακόμη και με την ασφάλειά τους (βιασμοί, ληστείες, άλλη σωματική βία). Επιπλέον, τα καταφύγια αυτά θέτουν τόσους και τέτοιους περιορισμούς και όρους χρήσεις που ουσιαστικά είναι αποτρεπτικοί για τους ανθρώπους στους οποίους υποτίθεται ότι αναφέρονται, μεταξύ άλλων και όρους που παραπέμπουν σε ανοιχτό ρατσισμό, όπως η απαγόρευση χρήσης του καταφυγίου με κριτήρια σεξουαλικών επιλογών!