«Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα - Το Πραξικόπημα δεν θα περάσει»

Στόχος δεν είναι μόνο η Βενεζουέλα αλλά όλοι οι λαοί της Λ. Αμερικής

| 08/02/2019

«Είμαστε μια ειρηνική επανάσταση, αλλά όχι άοπλη. Δεν είμαστε αποικία κανενός» τόνισε  ο Φρέντι Φερνάντεζ, επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, στον κατάμεστο από κόσμο χώρο του κινηματογράφου Ίλιον.

Ο Φρέντι Φερνάντεζ υπενθύμισε ότι η Βενεζουέλα πέτυχε τος στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ, απαντώντας με στοιχεία στην κριτική που ασκείται δήθεν με επίκεντρο «τον λαό που υποφέρει». Όπως είπε από το 1998 μέχρι το 2013, το ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από πείνα μειώθηκε από το 21%  στο  5%.  Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του δημοσίου συστήματος υγείας και την άμεση παροχή ιατρικής βοήθειας σε όλες τις λαϊκές περιοχές με την υποστήριξη της Κούβας και των ιατρικών αποστολών της. Υπογράμμισε, επίσης, ότι μεταξύ 1999 –  2013, πενταπλασιάστηκαν οι δαπάνες για υγεία και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων έχει δωρεάν υγεία. Συνέκρινε τις επιδόσεις των κυβερνήσεων της δεξιάς, που προηγήθηκαν επί σαράντα χρόνια, με τα δεκατρία χρόνια της επανάστασης στην κατασκευή δομών υγείας και στη δυνατότητα συνταξιοδότησης, στο ποσοστό αλφαβητισμού.

Η Βενεζουέλα, σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως με το υψηλότερο, πλέον, ποσοστό αλφαβητισμού. Η παιδεία είναι δωρεάν. Η επανάσταση δημιούργησε σαράντα τέσσερα πανεπιστήμια. Η Βενεζουέλα είναι πέμπτη χώρα στον κόσμο σε ποσοστό φοιτητών. Με την εθνικοποίηση της εταιρείας πετρελαίου  η Βενεζουέλα καθορίζει τη διαχείριση του μεγαλύτερου αποθέματος στον κόσμο.

Ο Φρέντι Φερνάντες σημείωσε ότι αυτά είναι μερικά πολύ σημαντικά επιτεύγματα που μπορεί να ξεχνιούνται λόγω των σημερινών δυσκολιών. Ο λαός της Βενεζουέλας, όπως τόνισε, επέλεξε ελεύθερα και κυρίαρχα το σοσιαλιστικό δρόμο. «Για αυτές τις κατακτήσεις είμαστε στο στόχαστρο των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Αποδείξαμε ότι η ευημερία δεν εξαρτάται από την πορεία του ιδιωτικού κεφάλαιο» είπε. Αναγνώρισε ότι η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει προβλήματα  συμπληρώνοντας ότι οφείλονται στις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ. Και προσέθεσε ότι προφανώς η επανάσταση δεν είναι τέλεια, δεν υπάρχουν τέλειες επαναστάσεις, και ότι είναι υποχρέωση των επαναστατών να ενεργούν με στόχο τη μείωση των προβλημάτων και την επίτευξη μέγιστης προόδου μακροπρόθεσμα.

Ο επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας τόνισε ότι οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις του σήμερα σχεδιάζονται με τρόπο τέτοιο ώστε να υποσκάπτεται η αλληλεγγύη των λαών προς το στόχο τους, στην προκειμένη περίπτωση την Βενεζουέλα.  Σκοπός των επιθέσεων είναι να δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα που να «παραλύσει» η έκφραση αλληλεγγύης και η προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της ελευθερίας σκέψης, δύο πτυχές που ούτως ή άλλως δεν έχουν καμία σχέση με τη δεξιά και όσους οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές στήριξαν στη Λατινική Αμερική, όπως ο Πινοτσέτ και ο Βιντέλα.  Σκοπός είναι να σβηστεί από την μνήμη των λαών κάθε αγώνας τους.
Τώρα, συνέχισε, υποστηρίζουν ότι πρέπει να ανατραπεί ο Μαδούρο και των παρουσιάζουν ως δικτάτορα , για να δικαιολογήσουν τη στάση τους. Ενώ είναι πλέον σαφές σε όλους ότι  στόχος είναι το πετρέλαιο. Στόχος είναι, και το λένε ξεκάθαρα οι ΗΠΑ, να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους με την Κούβα, τη Βενεζουέλα, την Νικαράγουα και κάθε χώρα της Λατινικής Αμερικής που δεν λειτουργεί ως τσιράκι τους. Μιλάνε για «ανθρωπιστική κρίση», ενώ αυτό δεν συμβαίνει στη Βενεζουέλα παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.  «Είναι ένα ξεδιάντροπο πραξικόπημα» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Ο Τραμπ βγαίνει μπροστά και δίνει εντολές στην μαριονέτα του.
Ο Φρ. Φερνάντες έκανε λόγο και για σειρά εξαφανίσεων και δολοφονιών ανθρώπων, νέων, αγωνιστών και πολιτικών ηγετών στο Μεξικό αλλά και στην Κολομβία και τόνισε ότι στο Μεξικό και την Ονδούρα δολοφονούνται διαρκώς δημοσιογράφοι. Θύμισε επίσης τι συμβαίνει στην Υεμένη και στην Παλαιστίνη, χαρακτηρίζοντάς τα εγκλήματα σε βάρος άοπλων λαών, για τα οποία, όμως, δεν επιδεικνύεται καμία «ευαισθησία». 
Όπως τόνισε το σχέδιο του Γκουαϊδό για τη μετάβαση μοιάζει με το πραξικόπημα του 2002 κατά του Τσάβες, το οποίο απέτυχε. Και τώρα, όπως και τότε, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μια κατάσταση απουσίας νόμιμης εκτελεστικής εξουσίας, έτσι ώστε να την αξιοποιήσουν για να προχωρήσουν, ουσιαστικά, σε πραξικόπημα. Και τώρα, όπως και τότε, κάποιοι πιστεύουν ότι θα είχε λυθεί το θέμα πιο εύκολα με με πραξικόπημα και εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση.
Όπως είπε ο Φρέντι Φερνάντες, τα ποσά που οι πραξικοπηματίες και οι ξένοι προσφέρουν στους στρατιώτες για να πάψουν να υποστηρίζουν την Μπολιβαριανή Δημοκρατία είναι ασύλληπτα. Και οι πιέσεις είναι αφόρητες: οι ΗΠΑ τους απείλησαν ότι θα τιμωρηθούν όσοι δεν αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ενώ όσοι το πράξουν δεν θα υποστούν κυρώσεις.  Ωστόσο, ο στρατός παραμένει στενά δεμένος με την πλειοψηφία του λαού στη χώρα, και είναι εμφανές ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να κάνουν αυτό το πραξικόπημα να πετύχει, αλλά δεν τους βγαίνει.  Υπενθύμισε ότι ο Τσάβες βγήκε μέσα από το στρατό και ότι ο στρατός της Βενεζουέλας αποτελείται κυρίως από λαϊκά στρώματα. Είναι θέση αρχής της κυβέρνησης ότι η στρατιωτική εκπαίδευση περιλαμβάνει και τη θέληση υπεράσπισης της πατρίδας ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Παράλληλα, υπάρχουν και πολιτοφύλακες που έχουν εκπαιδευτεί να υπερασπιστούν τη χώρα
Απαντώντας σε ερώτημα για την ύπαρξη κινδύνου διχοτόμησης της χώρας, υποστήριξε ότι γενικά ο ιμπεριαλισμός απειλεί την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο στη Βενεζουέλα δεν υπάρχει τέτοια πλευρά στο αμερικανικό σχέδιο. Αυτό που τώρα κάνουν είναι να χρησιμοποιούν την δήθεν παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ως άλλοθι για να μπουν μέσα στη χώρα στρατιωτικές δυνάμεις, θυμίζοντας ότι «ανθρωπιστικός» είχε χαρακτηριστεί και ο βομβαρδισμός της Λιβύης και τονίζοντας ότι ΗΠΑ εκφυλίζουν τη λέξη για να εισβάλλουν στα εδάφη της Βενεζουέλας.
Όσον αφορά το ζήτημα των εθνικοποιήσεων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εθνικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας: τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρισμό, νερό, αλουμίνιο, στρατιωτική βιομηχανία και πετρέλαιο . Επίσης υπάρχουν κρατικές και κοινωνικοποιημένες εταιρείες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αγαθών. Υπάρχει εμπειρία εργατικού ελέγχου σε επιχειρήσεις που η αστική τάξη εγκατέλειψε όπως η βιομηχανία χαρτιού. Όλα αυτά μπαίνουν μέσα στην καθημερινότητα, γίνονται κάτι το φυσιολογικό.
Κληθείς να σχολιάσει τις διακηρύξεις Γκουαϊδό, τόνισε ότι αυτός υποστηρίζει την υιοθέτηση νέου νόμου για τη διαχείριση του πετρελαίου. Το σύνταγμα δηλώνει ρητά ότι οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο λαό. Το σχέδιο Τραμπ μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο με κατάλυση του Συντάγματος που οι ίδιοι λένε ότι υπερασπίζονται, αφού το σχέδιο είναι η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών πόρων. 
Θύμισε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν 25 εκλογές. Η αντιπολίτευση έχει αναγνωρίσει μόνο δύο εκλογές που νίκησε. Το εκλογικό σύστημα είναι, σημείωσε, διαφανές και ελέγξιμο σε όλα τα στάδια του και έχει ενσωματώσει σειρά αλλαγών με βάση τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης. Όλα τα κόμματα συμμετέχουν σε σειρά ελέγχων των ψήφων. Τα κόμματα υπογράφουν τα πρακτικά της διαδικασίας. Η ΕΕ, που τώρα ζητάει νέες εκλογές με παρουσία διεθνών παρατηρητών, προσκλήθηκε να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Μαΐου αλλά δεν θέλησε να συμμετάσχει. Η πιο ακραία πλευρά της αντιπολίτευση γνώριζε ότι δεν έχει τη λαϊκή ψήφο και αποφάσισε να μη συμμετέχει. Τρεις οργανώσεις αποφάσισαν να μην κατέβουν στις εκλογές. Άλλα όμως τμήματα της αντιπολίτευσης, συμμετείχαν κανονικά. 
Τόνισε ότι ο λαός της Βενεζουέλας είναι γενναία ειρηνικός και ότι πραγματοποιεί μια επανάσταση που είναι ειρηνική αλλά δεν είναι άοπλη. Όπως είπε, η Μπολιβαριανή επανάσταση πάντα διάκειται ευνοϊκά ως προς το διάλογο θεωρώντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων, μέσα από συλλογικές αποφάσεις. Για αυτό το λόγο στηρίζει το μηχανισμό του Μοντεβιδέο, μια πρωτοβουλία που συμφωνήθηκε προ λίγων 24ώρων από την Ουρουγουάη το Μεξικό και την κοινότητα κρατών της Καραϊβικής. Με αυτή τη διαδικασία ο μηχανισμός προτίθεται να τεθεί στη διάθεση της Βενεζουέλας για ειρηνική λύση στην κρίση με τήρηση των αρχών της μη παρέμβασης και του σεβασμού στο δικαίωμα της λαϊκής αυτοδιάθεσης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απυήθυνε η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η υπεράσπισης της λαϊκής κυριαρχίας της Βενεζουέλας εγγυάται τη λαϊκή κυριαρχία όλων των κρατών της Λατινικής Αμερικής. Κατήγγειλε τις ΗΠΑ και τις χώρες που συντάσσονται μαζί τους, και αναφέρθηκε στις κοινές πρωτοβουλίες Κούβας – Βενεζουέλας για την καταπολέμηση της φτώχειας και του αναλφαβητισμού. Σημείωσε ότι χιλιάδες Κουβανοί γιατροί πήγαν στη Βενεζουέλα για να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι υπάρχει σχέδιο συνεργασίας και για το 2019 που αφορά την παιδεία, την παραγωγή φαρμάκων κλπ. «Αυτή είναι η βοήθεια που προσφέρει η Κούβα. Δεν καταστρέφει το περιβάλλον ούτε εισβάλλει σε χώρες. Αυτή τη θέληση για ελευθερία δεν μπορεί να ανεχτεί η αυτοκρατορία των ΗΠΑ» τόνισε και αναφέρθηκε στη σημασία της μπολιβαριανής επανάστασης που ξεκίνησε με τον Τσάβες. «Και σε αυτό τον αγώνα η Βενεζουέλα δεν είναι μόνη και μπορεί πάντα να υπολογίζει στη βοήθεια της Κούβας. Είμαστε όλοι Βενεζουέλα» κατέληξε.

Εκ μέρους των φορέων που διοργάνωσαν την εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απυήθυνε ο Αλέκος Χαλβατζής ο οποίος τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα που μεταφράζεται πρώτα από όλα στην αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια από τη χώρα όπου βρισκόμαστε.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν:
Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα «Todos somos Venezuela»
Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί – Αλληλεγγύη με την Κούβα (ΠΣΧΜ)
Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (ΠΑΚΣ) –
Δίκτυο bloggers «La Red Solid@ria Griega»