Στήλη: Ήχοι Ανήσυχοι

Μixtape: Fuck Christmas

Εμείς δεν θα γλεντήσουμε με το Jingle Bells και το Feliz Navidad

| 23/12/2018

Μέρες γιορτινές, μέρες χαράς και ευφορίας. Τουλάχιστον έτσι λέει το παραμύθι των Χριστουγέννων. Είναι οι μέρες που οι κυρίες – σύζυγοι λαθρέμπορων όπλων και πετρελαίου ασκούν φιλανθρωπίες. Οι ημέρες που αυτοί που ευθύνονται για την ανεργία χιλιάδων οικογενειών χρηματοδοτούν τα Χριστούγεννα κάποιων εκατοντάδων άλλων απόρων, με την απαραίτητη διαφημιστική καταχώρηση βέβαια… Οι ημέρες που η πόλη γεμίζει γιορτή και σχόλη. Λαμπιόνια και φωτάκια παντού και ας κυριαρχεί το κιτς και η προκλητική χλιδή σε καιρούς κρίσης μάλιστα.

Μην μας παρεξηγείτε, μας αρέσουν οι γιορτές. Άλλωστε παλεύουμε για να γίνει η ζωή ένα Σαββατόβραδο που λέει και το τραγούδι. Αλλά μας ενοχλεί η υποκρισία, η ψευτιά, το δήθεν και το αγοραίο. Για αυτό και εμείς δεν θα γλεντήσουμε με το Jingle Bells και το Feliz Navidad. Μας ακούγονται εξαιρετικά βαρετά όλα αυτά. Στο mixtape αυτού του μήνα, τα Χριστούγεννα και ο Santa Claus αποκτούν άλλες μουσικές διαστάσεις. Για να σπάσει και λίγο η μονοτονία….

 

Eric Idle  – Fuck Christmas

Ο Eric Idle, εξαίρετο μέλος των Monty Python, σαρκάζει όλη την Χριστουγεννιάτικη υποκρισία με τον τρόπο που γνώριζε καλά αυτή η ανεπανάληπτη παρέα. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλο κομμάτι να ξεκινήσει το αφιέρωμα μας. Από το Eric Idle Sings Monty Python (Live) του 2000.

 

Steve Taylor – The Official Walmart Employee Christmas Song

Το γιορτινό κλίμα δεν αφορά καθόλου τους εμποροϋπάλληλους  σε κάθε περίοδο των γιορτών. Ατέλειωτες και απλήρωτες υπερωρίες, εξαντλητικά ωράρια και μισθοί της πείνας, συνθέτουν το εορταστικό σκηνικό των Χριστουγέννων για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το τραγούδι του Steve Taylor για τους εργαζόμενους της Wall Mart  αφορά πολλούς περισσότερους από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Και δεν είναι καθόλου funny όπως έγραψε όποιος το ανάρτησε στο youtube.

 

The Harlem Children’s Chorus – Black Christmas

Τα Χριστούγεννα δεν ήταν και  είναι τα ίδια για όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα στα γκέτο του Χάρλεμ, στη δεκαετία του 60 και της ανόδου του κινήματος της Μαύρης δύναμης, τα Χριστούγεννα γεννούσαν διαφορετικά συναισθήματα, όπως μας τραγουδά η παιδική χορωδία του Χαρλεμ το 1969. Μαύρα Χριστούγεννα…

 

Amy WinehouseI Saw Mommy Kissing Santa Claus

 Το I Saw Mommy Kissing Santa Claus, σύνθεση του Tommy Connor, ηχογραφήθηκε πρώτη φορά το 1952 από τον δεκατριάχρονο Jimmy Boyd, ενώ το έχουν διασκευάζει οι Jackson 5, οι Ronettes και ο John Mellencamp μεταξύ άλλων. Η έκπληξη του παιδιού όταν ανακαλύπτει τον Άι Βασίλη κάπως αλλιώς….”Oh what a laugh would have been if Daddy had only seen Mommy Kissing Santa Claus last night…..and I’m gonna tell my dad..» που λένε και οι στίχοι. Εμείς το ακούμε από την Amy Winehouse η οποία του έδωσε τη διάσταση που του αξίζει

 

Jimmy Reed –Christmas Present Blues

Η μαύρη μουσική για χρόνια αντιμετώπιζε κάπως διαφορετικά τα Χριστούγεννα. Εδώ ακούμε το Jimmy Reed στα μπλουζ των Χριστουγέννων από το 1971.

Butch Walker – Santa’Self (F*ck Your Christmas Party)

Χριστούγεννα σημαίνει πάρτι, αν και όλα τα πάρτι δεν τα συνοδεύουν πάντα οι καλύτερες ευχές. Μας το θυμίζει με τη πρόσφατη και αρκετά Χριστουγεννιάτικη κυκλοφορία του ο Butch Walker….

 

All Time Low – Merry Christmas “Kiss My Ass”

Είπαμε, οι ευχές δεν είναι πάντα οι καλύτερες. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν να πιστεύουν οι All Time Low…..H συγκεκριμένη μπάντα έχει κάτι με τα Χριστούγεννα. Στο συλλογικό Punk Goes Christmas του 2013 τραγουδούν το Fool’s Day και συμμετέχουν ανελλιπώς σε κάθε ετήσια κυκλοφορία της σειράς αυτής.

 

Weird Al Yankovic – The Night Santa Went Crazy

Τα Χριστούγεννα πάνε μια χαρά αρκεί να μην τρελαθεί ο Άγιος Βασίλης…Γιατί τότε θα γίνει ότι περιγράφει ο Weird Al YanKovic. Από το άλμπουμ Bad Hair Day του 1996.

 

Dropkick Murphys – The Season’s Upon Us

Συνέχεια των Χριστουγεννιάτικων πάρτι, με κέλτικη γεύση αυτή τη φορά και τους Dropkick Murphys να δίνουν ρέστα…. Από το Signed and Sealed in Blood του 2013.

 

blink 182 –  Ι Won’t Be Home For Christmas

Δεν είναι καλό να φρικάρω τα Χριστούγεννα γιατί  οι μπάτσοι θα έρθουν  να με συλλάβουν ….αλλά είναι καλό να στηρίζεις τους ανθρώπους που νοιάζεσαι όλο το χρόνο… πόσο με κουράζει αυτή η χριστουγεννιάτικη ευθυμία….» Οι στίχοι των Blink 182 χτυπάνε κέντρο στη χριστουγεννιάτικη υποκρισία. Από το ομώνυμο single του 2001.

 

Zebrahead – I Hate Christmas

«Μισώ τα Χριστούγεννα, χαίρομαι που είναι μόνο μια φορά το χρόνο…δεν θέλω να πάω για ψώνια…» μας τραγουδούν από το 2001 και το ep  Stupid Fat Americans οι Zebrahead και σε πολλά έχουν δίκιο…

 

Set It Off – This Christmas (I ll’ Burn It To The Ground)

Οι Set It Of με τη σειρά τους βάζουν φωτιά στα Χριστούγεννα. Από το συλλογικό Punk Goes Christmas του 2013.

 

Korn – Kidnap the Sandy Claws

O Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης του Tim Burton δεν θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα μας. Οι Korn να διασκευάζουν το Kidnap Sandy Claus από το σάουντρακ της ταινίας, στο συλλογικό άλμπουμ Nightmare Revisited του 2008. Sandy Claus έλεγε τον Santa Claus o πρωταγωνιστής Jack Skelligton. Στο Nightmare Revisited όλο το σάουντρακ του Χριστουγεννιάτικου εφιάλτη διασκευάζεται από ονόματα του σκληρού ήχου, κυρίως της nu-metal σκηνής.

 

and we wish you a merry crisis and a happy new fear… που έλεγε εκείνος ο  Δεκέμβρης…..

Στην κεντρική φωτογραφία: The Night Santa Went Crazy – Weird Al Yankovic – Bad Hair Day, 1996.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…