Nάσος Ηλιόπουλος : "Την Κυριακή το βράδυ θα αναπνεύσουμε ξανά."

[Εκλογές 2015 - Συνεντεύξεις με υποψηφίους λίγο πριν το νήμα]

| 24/01/2015

Λίγες ώρες απέμειναν για την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Κάποιος μας θύμισε τώρα τελευταία τους αδερφούς Ταβιάνι και την περίφημη φράση : “Θα ήθελα να ήταν κιόλας αύριο για να ξέρω πώς πήγαν τα πράγματα». Προς το παρόν θα αρκεστούμε να βάλουμε μια τελευταία πινελιά στην προεκλογική περίοδο. Μετά το WebTv πάνελ με νέους υποψηφίους, ToPeriodiko κλείνει την προεκλογική περίοδο ζητώντας από συγκεκριμένους υποψήφιους  να απαντήσουν για αυτό “το αύριο”, μια στιγμή πριν έρθει.

Εδώ ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’Αθήνας. Από τους νεότερους του είδους, μέλος της γενιάς του φοιτητικού κινήματος του ’06 – ’07 και γραμματέας της νεολαίας ΣΥΝ την περιοδο 2010-13. Δειτε τι μας είπε:

[br]

– Βρισκόμαστε πολύ κοντά πλέον στις εκλογές της 25ης Γενάρη. Εκλογές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι πλέον ιστορικές για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Το πιστεύετε αυτό; Πιστεύετε ότι κλείνει ένας κύκλος και ξεκινάει ένας καινούριος;

Σίγουρα, είναι οι πλέον ιστορικές για την Ελλάδα και κομβικής σημασίας για την Ευρώπη. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης, αν χάριν της συζήτησης ονομάζουμε έτσι την περίοδο της καθολικής κυριαρχίας στο πολιτικό πεδίο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, άρχισε να κλείνει από τη στιγμή που άρχισε να σπάει το συμβόλαιο του δικομματισμού με τις τάξεις που για χρόνια εκπροσωπούσε. Αυτό το συμβόλαιο έσπασε στους δρόμους, στις γειτονιές, στις πλατείες, στις απεργίες. Άρα με μία έννοια, τον κύκλο της μεταπολίτευσης τον κλείνει το ίδιο ιστορικό υποκείμενο που τον άνοιξε, με την πτώση της χούντας πριν 40 χρόνια: Οι λαϊκές τάξεις στην Ελλάδα. Η ιστορική περίοδος που έρχεται, δεν μπορεί από τώρα να προβλεφθεί. Σίγουρα όμως, κινητήρια δύναμη σε αυτή τη νέα φάση θα είναι η Αριστερά, ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία.

  [hr]

– Ποιό ήταν και πως συμπυκνώθηκε για εσάς το βασικό δίλημμα αυτών των εκλογών;

Θεωρώ ότι συμπυκνώθηκε στις λέξεις φόβος και ελπίδα. Από τη μία, η ΝΔ παντελώς χρεοκοπημένη από επιχειρήματα και αποκομμένη, αν εξαιρέσουμε την εγχώρια αστική τάξη, από κοινωνικά στρώματα που την στήριζαν διαχρονικά, έπαιξε τη γραμμή του εκφοβισμού και του χάους για να σώσει την παρτίδα. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε από τη μία να ανασχέσει αυτή την, στα όρια του παροξυσμού πολλές φορές, επίθεση ψεύδους και τρομοκρατίας και από την άλλη να αναπτύξει στις μάζες και όχι στα κανάλια, το πρόγραμμα και τις θέσεις του για την επόμενη μέρα. Με τη γραμμή του φόβου δεν πας πολύ μακριά. Το κατάφεραν σε ένα βαθμό το 2012, σήμερα όμως η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.

  [hr]

– Είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα “κλισέ” τα τελευταία χρόνια στην πολιτική και προφανώς στις προεκλογικές περιόδους: Το ζήτημα των “νέων ανθρώπων στην πολιτική”. Εσείς είστε ένας νέος ηλικιακά υποψήφιος. Πιστεύετε στο “νέο” στην πολιτική; Και πως το ορίζετε αυτό;

Το νέο δεν αφορά την ηλικία. Φυσικά, είναι σημαντικό στις τάξεις του κινήματος αλλά και στα κόμματα που εκφράζουν μια αντιπαραθετική λογική στο κυρίαρχο σύστημα, να είναι κυρίαρχο το στίγμα και η παρουσία της νεολαίας. Από την άλλη όμως, επειδή η φράση περί “νέου” στην πολιτική έχει νοηματοδοτηθεί συγκεκριμένα στο δημόσιο διάλογο από τύπους σαν το Θεοδωράκη ή από υποψήφιους της ΝΔ, πρώην Δαπίτες φίλους του Παπαμιμίκου, χρειάζεται να πάρουμε αποστάσεις. Ένας 20χρονος δαπίτης δεν λέει πολλά διαφορετικά από ένα φιλοβασιλικό παππού που ψηφίζει 40 χρόνια Δεξιά. Και είμαι σίγουρος ότι ένας 90χρονος παλιός ΕΠΟΝίτης, έχει πολύ πιο όμορφα και ζωντανά οράματα από τον κάθε φιλελεύθερο γιάπη που παριστάνει το “νέο” στην πολιτική.

  [hr]

– Βασικό ζήτημα σε αυτές τις εκλογές είναι προφανώς το χρέος, οι δανειακές συμβάσεις και η λεγόμενη “διαπραγμάτευση”. Πιστεύετε ότι ο άλλος πόλος μιας τέτοιας διαδικασίας (εταίροι, τρόικα, funds κλπ.) είναι όντως διατεθειμένοι να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία; Αν όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί μέχρι τέλους μαζί τους;

Από τη στιγμή που σε αυτή τη χώρα υφίσταται ακόμα η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας, η οποιαδήποτε απάντηση περνά μέσα από τη διάθεση του κόσμου να έρθει σε σύγκρουση με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο κόσμος του δώσει την έγκριση, καθίσταται η επίσημη θέση της χώρας. Αυτή τη θέση πρέπει να σεβαστεί και ο άλλος πόλος της διαπραγμάτευσης. Θέλοντας και μη θα μπούν σε αυτή τη διαδικασία, ακριβώς επειδή παίζονται πολλά περισσότερα πλέον από την πολτική επιβίωση των συμμάχων της Μέρκελ και του Σόϊμπλε στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που ρητά στις 26 Γενάρη το μνημόνιο τελειώνει, η όλη συζήτηση αφορά το ζήτημα του χρέους. Εκεί, θα μιλήσει η λογική. Εφόσον ισχύει το επιχείρημα του 2010 που έφερε τα μνημόνια, ότι το χρέος στο 120% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο, στέκει πολλαπλώς το επιχείρημα ότι σήμερα που βρίσκεται στο 176% του ΑΕΠ απαιτείται διαγραφή μεγάλου μέρους του. Εξακολουθεί να υπάρχει το επιχείρημα της ανάγκης συνολικής διευθέτησης των χρεών των κρατών της ευρωζώνης, ειδικά όταν πέρα από την Ελλάδα, στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες μιλάμε για ποσά σε τρισεκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θέτει τα πράγματα σε τελείως διαφορετική βάση και φυσικά, η πίεση για πρώτη φορά θα βρεθεί στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού.

[hr]

– Δώστε μας συνοπτικά 2 -3 κατευθύνσεις που μπορούν να κάνουν έναν νέο άνθρωπο στην Ελλάδα του 2015 να ξαναπιστέψει ότι έχει ελπιδοφόρο το μέλλον μπροστά του.

Είναι τόσο εκτεταμένη η επίθεση στη νέα γενιά που ακόμα και ορισμένα αυτονόητα πράγματα σήμερα συνιστούν ελπίδα. Πρώτα και κύρια, χρειάζεται άμεσα να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια στην εργασία. Ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751, θα χτυπηθεί η ελαστική, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, θα σταματήσει το φαγοπότι που έχουν στήσει τα ΚΕΚ πάνω στα προγράμματα voucher, θα προστατευθεί ο κόσμος της εργασίας από την εργοδοτική ασυδοσία που διογκώθηκε τη μνημονιακή περίοδο. Παράλληλα, θα ξεκινήσει να τρέχει ένα σχέδιο για 300.000 νέες θέσεις εργασίας όπου εκεί βασικό κομμάτι θα αφορά τους νέους και τις νέες που σήμερα 2 στους 3 βρίσκονται στην ανεργία. Ένα από τα κομμάτια που θα δουλέψουμε είναι αυτό της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της ενίσχυσης των συνεταιριστικών εγχειρημάτων. Αυτό αφορά ένα σχέδιο που απαντά στο πώς νέοι και νέες που έχουν σήμερα ικανότητες και όρεξη για δημιουργία, θα μπορούν να εργαστούν στο αντικείμενο τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

[hr]

– Βρεθήκατε κι εσείς ο ίδιος ως φοιτητής αλλά και πολλοί νέοι, όλα τα τελευταία χρόνια σε διαδηλώσεις όπου η δράση των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων της αστυνομίας υπήρξε βάρβαρη, απάνθρωπη και επιθετική. Η συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιφατική πολλές φορές σε αυτό το θέμα. Τι προτίθεστε να κάνετε με όσα ακούγονται για αφοπλισμό ή κατάργηση τέτοιων δυνάμεων;

Αυτό που ισχυριζόμαστε και είναι άλλωστε επίσημη θέση του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών είναι ότι οι αστυνομικοί που βρίσκονται σε διαδηλώσεις ή στα γήπεδα δεν γίνεται να οπλοφορούν και δεν θα οπλοφορούν. Όσον αφορά το τελευταίο, η θέση μας, όπως διατυπώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση με την ΠΟΑΣΥ είναι η κατάργηση των ΥΑΤ (ΜΑΤ)-ΥΜΕΤ ως ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τμήματα που συμπεριφέρονται έξω από οποιοδήποτε δημοκρατικό πλαίσιο ή λειτουργούν ως φρουροί επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως ο στρατός κατοχής του Μπόμπολα στη Χαλκιδική.

  [hr]

– Μεγάλες μάχες έχουν δοθεί στο χώρο των πανεπιστημίων αλλά και σε άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια. Πείτε μας συνοπτικά τα βασικά σημεία – αλλαγές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία.

Συνοπτικά, ορισμένα από τα πρώτα μέτρα είναι η επαναφορά της μαθητικής μέριμνας, η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στην Α’ και τη Β’ Λυκείου, η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και η επαναφορά των τριών ειδικοτήτων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που καταργήθηκαν με τον πρόσφατο νόμο, είναι όσα αφορούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, σε πρώτη φάση προέχει η κατάργηση του θεσμικού πλαισίου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, η ακύρωση των διαγραφών φοιτητών, η κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και η επαναφορά στις θέσεις όλων των Διοικητικών Υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Σε ένα πιο συνολικό πλαίσιο, υπάρχουν ορισμένοι βασικοί άξονες για έναν επανασχεδιασμό του τοπίου της εκπαίδευσης όπως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και δωδεκάχρονη υποχρεωτική γενική εκπαίδευση η δημιουργία ενός λυκείου αναβαθμισμένου και απελευθερωμένου από τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα προσφέρει στους μαθητές τις σφαιρικές γνώσεις που χρειάζονται για να λειτουργούν ως αυτόνομοι πολίτες, με σταδιακή καθιέρωση  του Ενιαίου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης και της Ελεύθερης Πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, τη λειτουργία της Μεταλυκειακής Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αναβαθμισμένης και με απόλυτη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ασκούμενων μαθητών και τέλος ένα Ενιαίο Δημόσιο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με προτεραιότητα στις ανάγκες της κοινωνίας και της επιστήμης.

[hr]

– Γίνεται μια κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι στο όνομα του “εφικτού”, τα κάνει όλα ανέφικτα. Πείτε μας αν πιστεύετε ότι πρέπει να καταργηθεί ο ΤΑΪΠΕΔ και αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να το κάνει. Τι θα γίνει με το Ελληνικό, τη ΔΕΗ, τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα; Με τα εργατικά δικαιώματα, τους μισθούς και τις συντάξεις που κόπηκαν (13ος, 14ος μισθός).

Το ΤΑΙΠΕΔ φτιάχτηκε για να γίνει ο πλασιέ της δημόσιας περιουσίας με σκοπό το ξεπούλημα της σε εγχώριους και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους. Πέρα όμως από το κόστος των μεταβιβάσεων υπάρχει και σοβαρό θέμα διαφάνειας επί της διαδικασίας αυτών. Μην ξεχνάτε ότι για κάποιο λόγο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει ψηφίσει ασυλία στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Αν ήταν όλα καθαρά, δεν θα υπήρχε αυτή η ανάγκη για αυτούς. Άρα είναι σαφές ότι αυτός ο οργανισμός θα κλείσει και όλες οι περιπτώσεις στις οποίες είχε εμπλακεί θα επανελεγχθούν στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας. Το ίδιο φυσικά θα συμβεί και με τις περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών τομέων της οικονομίας γιατί δε νοείται οργανισμοί που συγκροτήθηκαν για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών να περνάνε στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων με μοναδικό σκοπό το κέρδος.

Στο κομμάτι των εργατικών κεκτημένων, τα άμεσα μέτρα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751, η πλήρης αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ που προσφεύγουν τα συνδικάτα όταν δεν εφαρμόζονται οι ΣΣΕ, και η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτά τα πρώτα μέτρα που εντάσσονται στο πρόγραμμα που αφορά την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο συνολικό σχέδιο είναι και η σταδιακή επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

[hr]

– Τα τελευταία δέκα χρόνια αποτελούν και μια περίοδος συμπύκνωσης πολύ σημαντικών κινημάτων στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ «χρωστάει» σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική του ανάπτυξη σε αυτά τα κινήματα και τη δράση τους, ανεξάρτητα αν αυτή ήταν επιτυχημένη ή όχι. Επιδιώκει και πως θα επιχειρήσει να συνομιλεί και να αλληλεπιδρά με τις κινηματικές δράσεις από τη θέση της κυβέρνησης;

Είναι αλήθεια ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής κίνησης που παράχθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Για μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη σύνδεση της δουλειάς που θα έχει να κάνει μια αριστερή κυβέρνηση με τους αγώνες και τη δράση του κινήματος. Υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα και αυτό είναι διττό. Από τη μία, η δυναμική του κινήματος θα χρειαστεί για την υπεράσπιση φιλεργατικών και φιλολαϊκών μέτρων που θα πάρει η νέα κυβέρνηση. Από την άλλη, αυτή η κυβέρνηση θα χρειαστεί το κίνημα να την τραβάει από το μανίκι όταν αυτή παρουσιαστεί διστακτική σε συγκρούσεις που θα πρέπει να δοθούν.

  [hr]

– Αν έπρεπε να απαντήσετε με μία πρόταση για το πως νιώθεται για τη μέρα που ξημερώνει την Κυριακή 25 Γενάρη, πως θα το κάνατε;

Πριν λίγο καιρό στις ΗΠΑ, έγινε σύμβολο η φράση “I can’t breathe” του δολοφονημένου από την αστυνομία Έρικ Γκάρνερ. Κάπως έτσι πιστεύω ότι νιώθαμε οι περισσότεροι στα χρόνια του μνημονίου. Νιώθω ότι την Κυριακή το βράδυ θα αναπνεύσουμε ξανά μετά από πολλά χρόνια.

6 iliopoulos_high