Να ουρλιάξουμε αγάπη και απελευθέρωση για την Ηριάννα

(μαζί και η δήλωση του συντρόφου της)

| 22/06/2017

Αγάπη και δύναμη στην Ηριάννα γράφει μια κίτρινη αφίσα με ένα αστέρι. Έχω «κολλήσει» με τη λέξη «αγάπη» που έχει αντικαταστήσει την –καλοπροαίρετα– στερεοτυπική «αλληλεγγύη».

Μοιάζει με ένα τρυφερό διάβημα που θα μπορούσε να της το αποστείλει ο σύντροφός της, οι γονείς της, οι φίλοι της. Κι όμως η λέξη με τα πέντε γράμματα στέλνεται μαζικά ως μήνυμα στήριξης και ενδυνάμωσης από ανθρώπους, που αγνοούν το χρώμα των ματιών της, τον ήχο της φωνής της, το γραφικό της χαρακτήρα, τις ιδέες, τα άγχη, τις αγωνίες της.

Ναι, αγάπη είναι η κατάλληλη λέξη. Αγάπη ως αντίβαρο στο μίσος και την αδικία, στην εκδικητικότητα του κράτους. Αγάπη ως αντίβαρο στο δίκαιο που στραγγαλίζεται μέσα σε σκοτεινά γραφεία της αντιτρομοκρατικής και σε θολερές δικαστικές αίθουσες.

Να ουρλιάξουμε Αγάπη για την Η. 

Αγάπη και άμεση απελευθέρωση.

Όχι γιατί η Η. είναι μόλις 29, ούτε γιατί είναι υποψήφια διδάκτορας (λες και αν ήταν καθαρίστρια θα άλλαζε το πράγμα).

Αγάπη και συμπαράσταση στην Η. 

γιατί είναι ένας αθώος «άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίσει, που τον αλυσοδένουνε».

γιατί καλείται να σηκώσει, όχι το βάρος των επιλογών της, αλλά το φορτίο μια καφκικής σκευωρίας.

γιατί η Ηριάννα μαζί με τον Τάσο Θεοφίλου αποτελούν την κορφή του παγόβουνου, μιας αμετάκλητης πολιτικής επιλογής εξόντωσης ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου, που σέρνεται σε φυλακές και δικαστήρια, σηκώνει πρωτοφανείς δυσβάσταχτες ποινές, στοχοποιείται για τις αναρχικές ιδέες του, γίνεται προσπάθεια να απομονωθεί με τον πιο βρόμικο τρόπο: τη -φασιστικής εμπνεύσεως- συλλογική ευθύνη.

Αγάπη, γιατί εμείς αρνούμαστε να λερώσουμε τη λέξη αθωότητα, συντροφικότητα, έρωτα.

Να ουρλιάξουμε Αγάπη για την Η.
 

Αγάπη και άμεση απελευθέρωση.

19260284_10213046794309791_2703361971426290024_n

ΥΓ: Για την ουσία της υπόθεσης (ή πως στήνεται μια σκευωρία)

Μάρτιος 2011: η Αντιτρομοκρατική στοχοποιεί τον ΚΠ λόγω των κοινωνικών του σχέσεων με άτομα ύποπτα (αργότερα κατηγορούμενα) για συμμετοχή στη ΣΠΦ. Κατά την έφοδο στην οικία του συλλαμβάνεται μαζί με την κοπέλα του Ηριάννα Β.Λ. Η τελευταία, αφού δίνει οικειοθελώς δείγμα DΝΑ, αφήνεται ελεύθερη. Ο Κ.Π. κατηγορείται για συμμετοχή στη ΣΠΦ, αλλά αθωώνεται πανηγυρικά στο δικαστήριο (από τον πρώτο βαθμό, ομόφωνα και αμετάκλητα). Νοέμβριος 2011: κάποιος-κάπου-κάποτε (δεν έχει παρουσιαστεί στο δικαστήριο) «ανακαλύπτει» ένα κουτί με όπλα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Κατά …διαβολική σύμπτωση, μετά από ένα χρόνο, τα εργαστήρια της αστυνομίας «βρίσκουν», πάνω σε ένα αχρησιμοποίητο γεμιστήρα όπλου, δείγμα DNA που ταυτοποιείται μερικώς με αυτό της Ηριάννας. Γενάρης 2013: Η Ηριάννα συλλαμβάνεται αλλά αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Μάλιστα σε παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών (για τη μερική άρση των περιοριστικών όρων), αναφέρεται πως «κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με την οργάνωση ΣΠΦ δεν βρέθηκε από την άρση τόσο του τηλεφωνικού όσο και του τραπεζικού απορρήτου». Ιούνιος 2017: η Ηριάννα καταδικάζεται σε 13 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή, για συμμετοχή στην ΣΠΦ. Χωρίς μάρτυρες, χωρίς στοιχεία, χωρίς αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού. Μοναδικό «στοιχείο», το (μερικώς ταυτοποιημένο) δείγμα DNA, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «χαμηλής ποσότητας και ποιότητας» από το διορισμένο από την υπεράσπιση πραγματογνώμονας, Γεώργιο Φιτσιάλο. Δείγμα που «τελείωσε» (ναι αυτή ήταν η απάντηση των αρχών!) όταν ζητήθηκε από την υπεράσπιση να της παρασχεθεί για να συντάξει ο πραγματογνώμονας τη δική του έκθεση. Είναι να τρελαίνεσαι! 17 Ιουλίου 2017: έχει οριστεί δικάσιμος, στην οποία θα εξεταστούν οι λόγοι για τους οποίους η Ηριάννα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης. Όπως έχει επισημανθεί η Ηριάννα «έχει όλες τις προϋποθέσεις του άρθρου 497, έχει συγκεκριμένη και γνωστή στις αρχές διαμονή, δεν έχει κριθεί ένοχη για απόδραση κρατουμένου, δεν έχει τελέσει προπαρασκευαστικές της φυγής της ενέργειες, δεν έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για ομοειδή ή μη αδικήματα. Παράλληλα, ο ανακριτής και ο εισαγγελέας είχαν αποφασίσει περί μη επιβολής προσωρινή κράτησης και δύο συμβούλια εφετών ήραν τους περιοριστικούς όρους προκειμένου η Ηριάννα Β.Λ. να ταξιδέψει στο εξωτερικό».

Κείμενο για την υπόθεση της Ηριάννας δημοσίευσε σήμερα ο σύντροφός της Κωνσταντίνος στην προσωπική ιστοσελίδα του στο facebook.

Το κείμενο του Κωνσταντίνου

«14 Μαρτίου 2011. ΕΚΑΜ εισβάλουν στο σπίτι που νοίκιαζα στο Χολαργό και με συλλαμβάνουν ως ύποπτο για συμμετοχή στην Ε.Ο. Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Η Ηριάννα έχει την ατυχία εκείνο το βράδυ να κοιμηθεί μαζί μου. Προσάγεται στη ΓΑΔΑ όπου δίνει προανακριτική κατάθεση, οικειοθελώς DNA, αποτυπώματα και την ίδια μέρα αφήνεται ελεύθερη.

Εγώ θα αφεθώ ελεύθερος με περιοριστικούς όρους 3 μέρες μετά.

18 Νοέμβρη 2011. Σύμφωνα με την κατάθεση ενός «μάρτυρα» που δεν ξαναεμφανίζεται ποτέ στο εξής, ούτε στο δικαστήριο, ανακαλύπτονται όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πουθενά σε χώρο του ΕΜΠ στου Ζωγράφου.

11 Ιανουαρίου 2013. Συλλαμβάνεται η Ηριάννα και κατηγορείται ως μέλος της ΣΠΦ και για οπλοκατοχή με βάση ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA σε γεμιστήρα εκτός όπλου , από τα ευρήματα στο ΕΜΠ. Ενάμισι χρόνο μετά την υποτιθέμενη ανακάλυψη των όπλων και δύο χρόνια με το DNA της να υπάρχει στα χέρια της αστυνομίας.

Η Ηριάννα αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αυτή τη φορά, χωρίς ο ειδικός εφέτης ανακριτής να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τη φωτογραφία της. Θα το κάνει λίγες μέρες αργότερα με non paper ο τότε υπουργός Προ.Πο. Νίκος Δένδιας.

Όλα αυτά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της δίκης μου , με ότι μπορούσε να σημαίνει αυτό για την εξέλιξή της. Το δικαστήριο τελειώνει με αθωωτική και αμετάκλητη απόφαση για μένα που είχε και τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, αφού αποδέχεται ότι μόνο φιλική σχέση υπάρχει με ορισμένα μέλη της ΣΠΦ στα πλαίσια του αντιεξουσιαστικού χώρου, κάτι που δεν αρνήθηκα ποτέ.

Η Ηριάννα δεν απομακρύνεται από εμένα παρ’ όλη τη στοχοποίηση. Μένει, αγνοεί επιδεικτικά τον φόβο και συνεχίζει τη ζωή της. Δουλεύει παθιασμένα, συνεχίζει να εξελίσσεται επαγγελματικά, να έχει φίλους , να ονειρεύεται, να ζει. Κι εγώ πάντα δίπλα της.

Αν δεν έζησε κάποιος από μέσα τη δίκη της στο ακροατήριο, δύσκολα μπορεί να κατανοήσει τι συνέβη. Η εισαγγελέας από την αρχή αναφερόταν σε εμένα σαν να είμαι ξανά κατηγορούμενος, δεν μπορούσε να χωνέψει πως, ένα άλλο, ομοιόβαθμο με το δικό τους δικαστήριο, αθώωσε αμετάκλητα έναν άνθρωπο που δήλωνε φίλος με μέλη της ΣΠΦ.

Δεν το χωρούσε το μυαλό της. Ρωτούσε προκατειλημμένη την Ηριάννα γιατί δεν χωρίζαμε. Ενέπλεξε στην υπόθεση άσχετα με οποιαδήποτε δικογραφία άτομα. Παιδικοί μας φίλοι που αναφέρθηκαν από την Ηριάννα σαν επισκέπτες του σπιτιού μου συκοφαντήθηκαν και έγιναν στα χείλη της επιχείρημα ενοχής. Έφτασε στο σημείο να τους αναφέρει και στην εισαγγελική της πρόταση.

Μια πρόεδρος που δεν βρήκε μισό επιχείρημα να ψελλίσει για να στηρίξει την καταδικαστική απόφαση. Μια λέξη μόνο, ένοχη.

Η Ηριάννα καταδικάστηκε από αυτές τις λίγες σε 13 χρόνια φυλακής.

Η Ηριάννα καταδικάστηκε ως μέλος της ΣΠΦ επειδή είχε σχέση μαζί μου. Εγώ όμως σύμφωνα με τα δικά τους δικαστήρια δεν είμαι μέλος…

Η Ηριάννα καταδικάστηκε για οπλοκατοχή με μόνο στοιχείο ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA, το οποίο όταν ζητήθηκε από το στάδιο κιόλας της ανάκρισης για επανέλεγχο σε πιστοποιημένο και εξειδικευμένο εργαστήριο, που συνεργάζεται με δικαστικές αρχές σε όλη την Ευρώπη, η απάντηση που δόθηκε από την αστυνομία ήταν ότι «τελείωσε». Μια και έξω. Και θα πρέπει να τους πάρουμε στα σοβαρά. Αυτούς που είχαν και τα ευρήματα και το DNA της Ηριάννας και έκαναν ενάμισι χρόνο να βγάλουν αποτέλεσμα.

ΠΑΡΑΝΟΙΑ; ΑΝΟΗΣΙΑ; ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ; ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΕΣ;

Δε με αφορά. Μ’ αυτό το σκεπτικό οποιοσδήποτε μπορεί να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί για οτιδήποτε. Αρκεί να είναι φίλος με κάποιον που είναι φίλος με κάποιον…

Μια συλλογική ευθύνη που απειλεί να εγκληματοποιήσει όχι μόνο έναν πολιτικό χώρο αλλά οποιαδήποτε σχέση επιλέγουν να πλήξουν για τους δικούς τους λόγους.

Καταδικάζοντας την Ηριάννα, καταδικάζουν το συναισθηματικό δεσμό, τη συμπάθεια, το χαμόγελο, το νοιάξιμο.

Η Ηριάννα δε δέχτηκε να της υποδείξουν ποιους θα συμπαθεί, ποιους θα αγαπάει, με ποιους θα ζήσει».

Έχει και η ψυχή τον δικό της κονιορτό που εάν σηκωθεί μέσα μας αέρας, αλίμονο

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Από πιτσιρίκα ήθελε να «δουλέψει ένα φεγγάρι αλογάκι σε λούνα παρκ» (βλέπεις κάτι είχε πιάσει το αυτί της από το ποίημα της Τζένη Μαστοράκη, Δούρειος Ίππος). Τελικά δεν τα κατάφερε και ασχολήθηκε με πιο πεζά πράγματα όπως η ιστορία και η δημοσιογραφία. Από το 2008 γράφει στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.