Νεκροί λόγω αδιαφορίας, όχι «θεομηνίας»

Τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μέχρι στιγμής - Τεράστιες καταστροφές

| 07/09/2016

Είναι έγκλημα. Κατ’ εξακολούθηση μάλιστα. Δεν είναι «θεομηνία». Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι αυτή τη στιγμή στην Μεσσηνία και ένας ακόμη αγνοείται. Μια 62χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα έχασε τη ζωή της στο χωριό Πήδημα της Καλαμάτας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Παναγιώτη Νίκα, ενώ νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στην περιοχή της Θουρίας και ένας 80χρονος που αντιμετώπιζε επίσης κινητικά προβλήματα. Αγνοούμενη είναι η γυναίκα που φρόντιζε τον ηλικιωμένο άντρα.  Νεκρός όμως βρέθηκε και ένας άντρας αγνώστων, μέχρι στιγμής, στοιχείων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η άτυχη 63χρονη διέμενε σε ισόγειο οίκημα και δεν κατέστη δυνατό να διασωθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι το νερό στο κέντρο του χωριού έφτασε τα δύο μέτρα. Παράλληλα, σημείωσε πως 7 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στην Καλαμάτα, ζώα έχουν πνιγεί, ενώ 80 παιδιά που είναι καλά στην υγεία τους παραμένουν αποκλεισμένα στην φοιτητική εστία.

Τέλος, ανέφερε ότι έχει ζητήσει από την πολιτεία να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, αγνοείται και μια 60χρονη στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, περισσότερες από 150 κλήσεις για άντληση υδάτων δέχθηκε η πυροσβεστική στον Πύργο Ηλείας, καθώς λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.

Υδροστρόβιλοι έπληξαν το Κατάκολο και τον Λαγανά Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα και να προκληθούν ζημιές, ενώ έντονα προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση δημιούργησε το βράδυ της Τρίτης η καταιγίδα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, στη Μαγνησία. Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος.

Έντονες πλημμύρες, καταγράφηκαν και  στην Κυλλήνη, ενώ χαλάζι έπεσε στην Κεφαλονιά.

Προβλήματα προκλήθηκαν το βράδυ και στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων. Από την ισχυρή νεροποντή αδιάβατος έγινε ο δρόμος στην εθνική οδό Σπάρτης – Μονεμβασιάς.

Στην πόλη της Καλαμάτας και σε πολλά χωριά, η στάθμη του νερού ανέβηκε και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους παρασέρνοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους και πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, ενώ οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας, είναι αναρίθμητες.

Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στο 232 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Τριπόλεως – Καλαμάτας στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων.

Στην εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας, στο 78ο χιλιόμετρο στο ύψος του ΤΕΙ Πελοποννήσου στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλη δυσχέρεια λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Αρεόπολης, από τη Στούπα έως τον ‘Αγιο Νικόλαο, λόγω κατολισθήσεων.

Στην Καλαμάτα, τους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, τη Θουρία, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι, υπάρχουν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ζημιές σε αυτοκίνητα που έχουν παρασυρθεί από τα νερά, ενώ στη Στούπα της Μάνης, ενώ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί μέσα στη θάλασσα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν σημειωθεί και στη Λακωνία με το σοβαρότερο να εστιάζεται στην εθνική οδό Σπάρτης-Γυθείου όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 24 μέχρι το 26 χιλιόμετρο λόγω συσσώρευσης υδάτων και η κυκλοφορία για Γύθειο γίνεται μέσω Σκάλας.

Επί ποδός ήταν όλη τη νύχτα – και παραμένει – η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, έχοντας δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια – υπόγεια και ισόγεια – κυρίως στον Δήμο Θερμαϊκού και στην Αγια Τριάδα.

Σε περισσότερες από είκοσι περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να βοηθήσει κυρίως ηλικιωμένους, προκειμένου να απομακρυνθούν από ισόγεια σπίτια.

Κλειστός είναι ο επαρχιακός δρόμος Επανομής – Νέας Μηχανιώνας.

πλημμυρες

‘Ολα αυτά συμβαίνουν όχι επειδή «άνοιξαν οι ουρανοί». Αλλά διότι το κράτος αδιαφορεί συνεχώς, συνειδητά και με χαρακτηριστικό κυνισμό για την δημιουργία αντιπλημμυρικών υποδομών, για την επάνδρωση, επέκταση και σύγχρονη υλικοτεχνική υποστήριξη των μηχανισμών διάσωσης και έκτακτων καταστάσεων. ‘Ο,τι έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται σε αυτούς τους τομείς είναι αποτέλεσμα κινηματικών διεκδικήσεων της ίδιας της κοινωνίας, ουσιαστικού εθελοντισμού, ακόμη και αυτοθυσίας.

Οι νεκροί και τα πλημμυρισμένα εργατόσπιτα, οι γειτονιές που μετατρέπονται σε «νησιά», τα ανήλιαγα υπόγεια που κατοικούνται από γερόντους ή από προσφυγικές οικογένειες και με την πρώτη βροχή καταστρέφονται τα λιγοστά τους πράγματα, δεν είναι «μοιραίες» συνέπειες της κακοκαιρίας. Είναι επιβεβαιώσεις της βαθιά εγκληματικής φύσης ενός συστήματος που εκλαμβάνει την ζωή ως «κόστος»…