Η δημιουργία σωματείου, κόκκινο πανί για την εργοδοσία

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας Ζαριφόπουλος Α.Ε. απεργούν ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις

| 14/05/2015

Πριν ένα χρόνο περίπου, κάποιοι εργαζόμενοι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι για να μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι εργαζόμενοι πρέπει να δημιουργήσουν σωματείο στην επιχείρηση που δουλεύουν. Μάλλον οι περισσότεροι δεν είχαν ανάλογη εμπειρία ή σχέση με κάποια άλλη συνδικαλιστική διαδικασία. Ωστόσο, αυτοοργανώθηκαν. Και πράγματι, εν μέσω εμποδίων και απειλών, προχώρησαν στην ίδρυση σωματείου των εργαζομένων στην εταιρεία Ζαριφόπουλος Α.Ε. (Υπηρεσίες Ασφάλειας και Ελέγχου). Στις μέρες μας καθόλου αυτονόητο και καθόλου εύκολο. Οι εργαζόμενοι, όμως, αυτοί το τόλμησαν. Και γρήγορα ήρθαν αντιμέτωποι με την επιλογή τους…

ToPeriodiko.gr συνομίλησε με εκπροσώπους του σωματείου, το οποίο από την Δευτέρα 11 Μαΐου βρίσκεται σε απεργία. Θελήσαμε να μάθουμε πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την επιλογή τους και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει. Και η απάντηση είναι αποστομωτική: Οι συνέπειες θα είναι χειρότερες για όλους αν δεν ενισχύσουμε την παρουσία εργαζομένων και τη λειτουργία στο σωματείο. Ξέρουμε ότι θα είμαστε οι επόμενοι, είτε μέσα, είτε έξω από αυτό. Μόνο αν οργανωθούμε μπορούμε να διεκδικήσουμε τις θέσεις μας.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Η εταιρεία, αδίστακτα και χωρίς καν τις τυπικές διαδικασίες, προχώρησε σε τέσσερις απολύσεις. Όλως τυχαίως (;), ανθρώπων που είχαν ή θέλησαν να αποκτήσουν επαφή με το σωματείο. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι προϊστάμενοι διαφόρων τομέων έπιαναν τους εργαζόμενους έναν-έναν και τους έθεταν το δίλημμα «δουλειά ή σωματείο». Όχι μόνο αυτό, αλλά και απομάκρυναν τους εξειδικευμένους μόνιμους τεχνικούς του σωματείου από τις εγκαταστάσεις και στην θέση τους έστελνε ανεκπαίδευτους εργολάβους με φθηνότερο μεροκάματο.

Παρά τους εκβιασμούς, 35 άνθρωποι γράφτηκαν στο σωματείο. Στις 28 Απριλίου πρόλαβε να γραφτεί ο τελευταίος από τους 35, ο οποίος αμέσως δέχτηκε απειλές για απόλυση εφόσον δεν απέσυρε την εγγραφή του. Ο εργαζόμενος παρέμεινε στο σωματείο και στις 5 Μαΐου απολύθηκε, μαζί με άλλους τρεις.

Η εταιρεία, φυσικά, επικαλείται «λόγους βιωσιμότητας» για τις απολύσεις, ενώ την ίδια στιγμή προσλαμβάνει άτομα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με πενιχρό μισθό αντί του κανονικού που θα ήταν αναγκασμένοι να δίνουν στους απολυθέντες. Όπως διαβάζουμε και στην ανακοίνωση των εργαζομένων: «Αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία  4ετια οι εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν αποδεχτεί μειώσεις της τάξης του 15% έως 35%  υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα  απολύονταν κανείς παρ’ ότι η  συγκεκριμένη εταιρεία ακόμα και σε αυτήν την περίοδο κρίσης εξακολουθούσε και  εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα»

Το σωματείο, μετά και από την απόλυση του τελευταίου, προχώρησε σε απεργία, η οποία ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι κάθε μέρα όλη αυτή την εβδομάδα οι απεργοί μαζεύονται έξω από την εταιρεία στη Νέα Ιωνία και με καινούργια συνέλευση κάθε μεσημέρι αποφασίζουν τη συνέχιση της απεργίας. Σήμερα, Πέμπτη 14 Μαΐου, η συνέλευση αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας και το να στείλουν εκπροσώπους στο Υπουργείο Εργασίας, μαζί με την παρουσία εκπροσώπων από την εταιρεία.

Η εταιρεία μέχρι στιγμής αρνείται να συνομιλήσει με το σωματείο και δείχνει ότι τους αγνοεί, αφού τις πρώτες μέρες τους είχε προτείνει να «συνομιλήσουν» εφόσον δεν προχωρούσαν την απεργία, πράγμα που οι εργαζόμενοι απέρριψαν, αντιλαμβανόμενοι ότι χωρίς μέσο πίεσης τίποτε δεν επρόκειτο να αποβεί εις όφελός τους. Σε σχετική ανακοίνωση-απάντηση στην απεργία που εξέδωσε η Ζαριφόπουλος Α.Ε. αναφέρεται στο σωματείο ως «μια ομάδα εργαζομένων που δεν εκπροσωπεί, ούτε όλα τα Στελέχη και Εργαζόμενους της Εταιρείας μας αλλά ούτε και την πλειοψηφία των τεχνικών μας” και το κατηγορεί πως “απαξιώνει την κοινή μας προσπάθεια και δυναμιτίζει την αξιοπιστία της Εταιρείας μας».

Αυτή τη στιγμή το σωματείο καταγγέλλει τις απολύσεις ως παράνομες και ζητούν την επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων τους. Στο τέλος μπορείτε να δείτε και το πώς στοιχειοθετούν την παράτυπη πράξη της απόλυσης*. Πριν από αυτό, όμως, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο παρακάτω βιντεάκι. Είναι από την ιστοσελίδα της εταιρείας και, όπως και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δηλώνουν, είναι ηγέτες στην ελληνική αγορά. Και όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα πάνε όντως καλά γι’ αυτούς, εν μέσω κρίσης… Την εβδομάδα αυτή, έξω από το ίδιο κτήριο που παρουσιάζεται στο βίντεο, στη θέση των χαμογελαστών, «πρόθυμων» εργαζόμενων, βρίσκονται οι εργαζόμενοι που κάνουν συνελεύσεις και διεκδικούν αποφασιστικά τη δικαίωσή τους. Είμαστε ολόψυχα μαζί τους.

Zarifopoulos S.A. from Zarifopoulos S.A. on Vimeo.

zarifo2

οι εργαζόμενοι την πρώτη ημέρα της απεργίας

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 *Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων Ζαριφόπουλος Α.Ε.

Από το εταιρικό προφίλ στο διαδίκτυο η εταιρεία Ζαριφόπουλος Α.Ε μας ενημερώνει ότι ιδρύθηκε το 1972, με στόχους τη μελέτη, εισαγωγή, προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση και διανομή των ακόλουθων συστημάτων: Ασφάλεια , Πυρανίχνευση, Πυρόσβεση, Πυροσβεστικός εξοπλισμός, C.C.T.V. και μετάδοσης εικόνας βίντεο, Έλεγχος πρόσβασης και Ενεργειακή Διαχείριση Κτιρίων.

Η εταιρεία έχει ηγετική Θέση στον τομέα της, σε σχέση με το ακαθάριστο εισόδημα της, τον αριθμό των εργαζομένων και των πωλήσεων της, μεταξύ όλων των άλλων εταιρειών που ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό έλεγχο και τα συστήματα προστασίας. Ο ρόλος της αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και αυτό επαληθεύεται από τον σημαντικό αριθμό ειδικών έργων, τα οποία συνεχώς της αναθέτονται καθώς και τα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία με συνεχείς κερδοφόρους ισολογισμούς ακόμη και στην περίοδο της κρίσης.

Η εταιρεία διαθέτει τέσσερα κεντρικά καταστήματα (ΑΘήνα, Αλβανία, Βουλγαρία , Κύπρο) εννέα υποκαταστήματα καθώς και εννέα αντιπροσώπους στην Ελλάδα.

Η εταιρεία έχει γίνει ιδρυτικό μέλος σε ομίλους εταιρειών όπως: ACON 11χ1, Brinks Avon Services Security, Ελληνικός Κεντρικός Σταθμός Α.Ε (Κέντρο Λήψεως Σημάτων).

Είναι διαπιστευμένη με το πρότυπο ΕΝ Ι50 9001: 2008 από την TUV ΗΕΙΙΑ5. Το έργο της, το 2012 και το 2014 τιμήθηκε από την Honeyvvell με χρυσό πιστοποιητικό . Στην Αθήνα στεγάζεται σε δύο ιδιόκτητα κτήρια, ενώ εκκρεμεί και τρίτο, που είναι υπό ανέγερση ενώ συνολικά έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.000 τ. μ

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω όμως, από το 2010 η εταιρεία με το πρόσχημα ότι η συρρίκνωση του έργου της είχε αποτέλεσμα την συμπίεση στα περιθώρια κέρδους και προκειμένου να επιβιώσει χωρίς απολύσεις, μειώνει τα κόστη της περικόβοντας τι άλλο, παρά απλά τους μισθούς των εργαζομένων.

Έτσι προκειμένου να διατηρηθεί το πλήθος των εργαζόμενων όπως ισχυριζόταν προχώρησε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, που περιλάμβαναν κυρίως μειώσεις μισθών.

Οι μειώσεις ήταν συνεχείς, για τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013 και συνολικά κυμάνθηκαν μεταξύ 15-35% για κάθε εργαζόμενο. Όμως δυστυχώς στα έτη αυτά, απολύθηκαν ή αποχώρησαν εργαζόμενοι, επειδή είτε δεν δέχτηκαν τις μειώσεις είτε με διάφορες προφάσεις της εταιρείας, ανεξάρτητα από το αριθμό των ετών που εργάζονταν σε αυτήν. Οι απολύσεις ήταν συχνές και τελευταία κατέληξαν να είναι μόνο αριθμητικές, αδιαφορώντας για τον οικονομική εξόντωση του κάθε απολυμένου.

Συγκεκριμένα στις 4/5/2015 απολύθηκαν τέσσερις συνάδελφοι, ενώ όπως μας ενημέρωσαν αρχικά οι απολύσεις αφορούσαν 11-12 άτομα.

Κανένας ενδοιασμός στην προσπάθεια της εταιρείας να μειώσει τα κόστη και να διατηρήσει τα κέρδη της, αφού απολύει υπαλλήλους προκειμένου να προσλάβει νεότερους με επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ενώ άλλους τους επαναπροσλαμβάνει με μικρότερο μισθό και άλλους τους απολύει ζητώντας τους να γίνουν εργολάβοι.

Το Σωματείο Εργαζομένων που ιδρύθηκε πριν ένα περίπου χρόνο, για να βάλει τέλος σ’ αυτήν την εργοδοτική αυθαιρεσία, ζητάει την άμεση επαναπρόσληφη και των τεσσάρων απολυμένων και να αντιληφθεί η εταιρεία ότι μόνο μέσω των διαβουλεύσεων είναι δυνατή η επίλυση των προβλημάτων.

“Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ζαριφόπουλος Α.Ε.”

Η στοιχειοθέτηση της παράνομης διαδικασίας των απολύσεων, με υπογραμμίσεις του εκπροσώπου των εργαζομένων

«Οι απολύσεις που έγιναν από την εταιρεία Ζαριφόπουλος  Α.Ε. είναι παράνομες και άκυρες διότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες όπως προβλέπουν  τα άρθρα 3,4 και 5 παρ.1 του Ν.1387/83 (όπως  τροποποιήθηκε  με  τον  Ν. 2874/2000  και  τον  Ν. 3963/2010).

Παρατίθενται τα άρθρα 3, 4 και 5 παρ.1 του Ν.1387/83

Ο εργοδότης πριν πραγματοποιήσει ομαδικές απολύσεις πρέπει να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προκειμένου να ερευνηθεί η δυνατότητα αποφυγής των απολύσεων ή η μείωσή τους. Ειδικότερα υποχρεώνεται:

Να γνωστοποιήσει εγγράφως στους εκπροσώπους των εργαζομένων τους λόγους, για τους οποίους σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ομαδικές απολύσεις, τον αριθμό εκείνων που θέλει να απολύσει κατά φύλο, ηλικία, ειδικότητα και τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί.  Να παρέχει κάθε πληροφορία που μπορεί να διευκολύνει την διατύπωση εποικοδομητικών προτάσεων. Να υποβάλει αντίγραφα όλων των εγγράφων στην Επιθεώρηση Εργασίας  ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ

Εκπρόσωποι των εργαζομένων για την εφαρμογή του νόμου, είναι οι εκπρόσωποι του σωματείου που έχει μέλη τουλάχιστον το 70% των εργαζομένων και την πλειοψηφία των απολυόμενων. Εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα σωματεία γίνεται αναλογική εκπροσώπηση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει σωματείο που να καλύπτει τις προϋποθέσεις αυτές (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΠΤΩΣΗ ΔΙΟΤΙ  ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ 70%  ) εκλέγονται τριμελείς ή πενταμελείς επιτροπές με μυστική ψηφοφορία κατόπιν Γενικής Συνέλευσης.

Η διαδικασία για την πραγματοποίηση των ομαδικών απολύσεων περιλαμβάνει 2 φάσεις:

1. Στην πρώτη φάση γίνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ εργοδότη και εκπροσώπων των εργαζομένων.  ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ

 Η προθεσμία των διαβουλεύσεων είναι 20 ημέρες και αρχίζει από την πρόσκληση του εργοδότη. Για τις διαβουλεύσεις συντάσσεται πρακτικό και υποβάλλεται στο Νομάρχη ή τον Υπουργό Εργασίας. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

 Η Εταιρεία παρότι δεν όφειλε, είχε ενημερώσει το Σωματείο  

 Ουδεμία δέσμευση απαιτείται έναντι του Σωματείου (δεν αναφέρει φυσικά σκόπιμα ότι μπορεί να μην έχει δέσμευση στο σωματείο, άλλα έχει στους εκπρόσωπους των εργαζομένων)

2. Εάν υπάρξει συμφωνία των μερών οι ομαδικές απολύσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας μέσα σε 10 ημέρες. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ο Υπουργός Εργασίας ή ο Νομάρχης μέσα σε 10 ημέρες από την υποβολή του πρακτικού εκδίδει απόφαση με την οποία μπορεί να παρατείνει τις διαβουλεύσεις για 20 ακόμη ημέρες με αίτηση των ενδιαφερομένων, ή να μην εγκρίνει τις απολύσεις. Εάν δεν εκδοθεί τέτοια απόφαση μέσα στις παραπάνω προθεσμίες ο εργοδότης μπορεί να πραγματοποιήσει τις απολύσεις στην έκταση που δέχτηκε κατά τις διαπραγματεύσεις ΦΥΣΙΚΑ Η ΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ

 Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις οι απολύσεις είναι άκυρες. Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι δικαιούνται να ζητήσουν από το Δικαστήριο την ακύρωση της απόλυσης τους και τους μισθούς υπερημερίας.»