'Οταν η «BlackRock» περνάει... ΣΥΡΙΖΑ στην Ακαδημία Πλάτωνα

Η κυβέρνηση μετατρέπει το αρχαιολογικό πάρκο σε «αυλή» ενός Mall

| 06/07/2017

Για όσους έχουν ακόμη ψευδαισθήσεις και για την πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης, τότε, το γεγονός ότι ο σημαντικότατος αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας του Πλάτωνα απειλείται να γειτονεύσει με ένα θηριώδες εμπορικό κέντρο που θα υποβαθμίσει πολιτισμικά και περιβαλλοντικά την ήδη υποβαθμισμένη εκείνη περιοχή της Αθήνας και θα πνίξει το πάρκο και τον αρχαιολογικό χώρο, σίγουρα θα αποτελεί μια δυσάρεστη έκπληξη.

Για τους υπόλοιπους, απλά επιβεβαιώνει, για πολλοστή φορά και με τον πλέον νοσηρό, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, τρόπο, ότι οι πολιτικοί συστημικοί διαχειριστές δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να θυσιάσουν τα σπαράγματα της ιστορικής μνήμης και τις ανάσες των ανθρώπων ώστε να εξυπηρετήσουν το μοναδικό, αποκλειστικό και υπεράνω όλων κριτήριο του ατομικού κέρδους.

Για το σχέδιο της εταιρείας Artume SA να κατασκευάσει Mall στην Ακαδημία Πλάτωνα, το Περιοδικό έχει ασχοληθεί διεξοδικά. Θυμίζουμε, ότι η Artume SA, είναι θυγατρική του fund MGPA, το οποίο πέρασε στα χέρια της γνωστής «BlackRock».

Η «BlackRock», η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, «κλήθηκε» από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2011, εν μέσω κρίσης και μνημονίου να «αποφανθεί» επί της εγχώριας κατάστασης στον τομέα του τραπεζικού δανεισμού.

Τον Ιούνιο του 2015, δια στόματος του μεγαλοστελέχους της, Russ Koesterich, η BlackRock θεώρησε… ότι «η χώρα (σσ. η Ελλάδα) είναι πιθανό να συνεχίσει να αποτελεί πηγή κινδύνου στο εγγύς μέλλον»! «Πρόβλεψη» η οποία είναι προφανές ότι ποσώς τους «φοβίζει» να θέλουν να χτίσουν στην Ακαδημία Πλάτωνος ένα εμπορικό κέντρο 300 εκατομμυρίων ευρώ…

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2012, η Artume SA ζήτησε απευθείας από την τότε κυβέρνηση την αλλαγή χρήσης γης στην περιοχή που την ενδιέφερε.

‘Ηταν οι εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, κατήγγειλε τα σχέδια αυτά ως «απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στο Οικοδομικό Τετράγωνο 75 του Δήμου Αθηναίων σε βάρος της προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος και των δυνατοτήτων που προσφέρει για βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής».

Μετά από ένα ακόμη μνημόνιο, υποκριτικά «’Οχι» που έγιναν κυνικά «Ναι» και συμφωνίες στο Eurogroup που δένουν τον λαό αυτής της χώρας για δεκαετίες ακόμη στην μνημονιακή αλυσίδα – η οποία δεν είναι παρά μια απροκάλυπτη έκφανση του καπιταλισμού για να μην ξεχνιόμαστε – αυτές οι εποχές φαντάζουν προϊστορικές.

Ετσι, όπως σημειώνει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, «με πρόσφατη απόφασή του, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) ενέκρινε το σχέδιο της εταιρείας Artume Α.Ε., ευρωπαϊκό βραχίονα της Blackrock, ανέγερσης εμπορικού πολυχώρου μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 55.000 τ.μ., με εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις, σε έκταση 19,7 στρεμμάτων, μεταξύ της λεωφόρου Κηφισού και της οδού Αντιγόνης, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο.

»Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η σχετική απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Όπως αναφέρεται, “η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος και της Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume A.E.)”».

Οι αρχαιολόγοι θυμίζουν για πολλοστή φορά, ότι «η Ακαδημία Πλάτωνος, ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και ταυτόχρονα μια ανάσα ελεύθερου χώρου του κέντρου της Αθήνας, λειτουργώντας ως πολιτιστικό πάρκο μαζί με τη λειτουργία και του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών που έχει χωροθετηθεί στη θέση αυτή, μπορεί να μεταμορφώσει την περιοχή.

»Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης παρέμβασης της Πολιτείας στην περιοχή, με υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ (ενοποιήσεις τμημάτων του άλσους, κατασκευή αποθηκών) που προσβλέπουν στην αναβάθμισή της, μέσα από την αρμονική συνύπαρξη των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί με τους ελεύθερους χώρους πρασίνου που τις περιβάλλουν.

(…) Η πορεία του θέματος δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες, καθώς διαφαίνεται πως, σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες ερήμην όχι μόνο των κατοίκων και των φορέων που έχουν εκφράσει διαφωνίες με την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Ο Σ.Ε.Α. εκφράζει την δυσαρέσκεια αλλά και την αντίθεσή του για την εξέλιξη αυτή».

Είναι προφανές ότι αυτή η εξέλιξη αφορά και πρέπει να αφορά τους πάντες. Ευλόγως οι αρχαιολόγοι πρώτοι πατάνε τον συναγερμό. Αλλά το κάνουν ακριβώς για να το ακούσουμε όλοι. Καθένας ξεχωριστά και κάθε κινηματική μορφή που επιμένει να διατηρεί την αντιστασιακή της πρόθεση. Η Ακαδημία του Πλάτωνα δεν θα σωθεί μόνη της.

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.