Ο Μαραντόνα για τον τελικό του Μουντιάλ

Ο Σαμπέγια, ο Μέσι, η Βραζιλία, η προσπάθεια των Αργεντίνων και η λύπη για την ήττα

| 14/07/2014

Καταιγιστικός, προκλητικός αλλά μάλλον… δίκαιος, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα δεν δίστασε να τοποθετηθεί για την ήττα στον χθεσινό τελικό του Μουντιάλ, της ομάδας που έχει υπηρετήσει τόσο ως παίχτης όσο και ως προπονητής… Η συμπάθεια που του τρέφουμε είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλη, οπότε πριν από ένα συλλογικό κείμενο που ετοιμάζουμε για τις στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε από αυτό το μουντιάλ, αναδημοσιεύουμε Ντιεγκίτο για όλους και για όλα…

Έχει σημασία ότι μία από τις πρώτες δηλώσεις του μέσα από την επίσημη σελίδα του στο facebook αφορούσε τον Μασεράνο. “Όταν είχα πει ότι η επιλογή μου για την Εθνική θα ήταν ο Μασεράνο και άλλοι 10, πολλοί γέλασαν”, τόνισε με νόημα ο Μαραντόνα, θέλοντας προφανώς να εξάρει το πάθος και την αποτελεσματικότητα του 30χρονου Αργεντίνου ποδοσφαιριστή. Μάλιστα συνόδευσε αυτήν την ‘υπενθύμιση” του με την παρακάτω φωτογραφία:

diegomascerano
Για να συνεχίσει με αυτό καθεαυτό το ματς και την ανεπιθύμητη έκβαση που είχε για τους Αργεντίνους:

“Είμαι λυπημένος, η καρδιά μου έχει γίνει κομμάτια από αυτήν την ήττα και λυπάμαι πολύ για τη χώρα μου. Αλλά φεύγουμε με ψηλά το κεφάλι, αυτό είναι ξεκάθαρο. Η Γερμανία εκμεταλλεύτηκε μία απροσεξία μας στην άμυνα αλλά καμία στιγμή δεν ήταν ανώτερη από εμάς. Μας σεβάστηκαν και αυτό το σεβασμό τον κέρδισαν τα παιδιά μέσα στο γήπεδο. Η ομάδα έδωσε και τη ζωή της. Θέλω να υπογραμμίσω την παρουσία των Γκαράι, Σαμπαλέτα και Ρόχο που ήταν πραγματικοί πολεμιστές.”

argentina

Στο στόχαστρο του έβαλε στη συνέχεια τον -κατά τα άλλα, συμπαθή- τεχνικό της Αργεντινής, Σαμπέγια, θέτοντας κατ’ αρχήν την ερώτηση, που πολλοί από τους θεατές του χθεσινοβραδινού τελικού θα ήθελαν επίσης να κάνουν, όσον αφορά την αλλαγή του Λαβέτσι (πολλοί σκεφτήκανε -όπως κι εμείς- ότι μια τέτοια αλλαγή θα οφείλονταν σε ενοχλήσεις ή τραυματισμό του Λαβέτσι, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν όντως από τους πιo δραστήριους. Kάτι τέτοιο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί είτε από τον παίχτη είτε από τον προπονητή):

“Θέλω να ρωτήσω για ποιο λόγο αντικαταστάθηκε ο Λαβέτσι που έπαιζε πολύ καλά, για να μπει ο Αγκουέρο που ήταν εμφανές πως βρισκόταν εκτός φόρμας. Για να συνεχίσει: “Επίσης αν βγάζεις τον Πέρες για να βάλεις στη θέση του τον Γκάγκο δείχνεις ότι έχει ξεκάθαρη πρόθεση να πας για την ισοπαλία. Ενώ αν βγάζεις τον Κλόζε και περνάς στο ματς τον Γκέτσε είναι προφανές ότι σκοπεύεις στη νίκη”.

Από τις επισημάνσεις του βέβαια, αυτή που έκανε την μεγαλύτερη ενύπωση αφορούσε τη βράβευση του Μέσι, όπου ο Μαραντόνα μάλλον εξέφρασε την πεποίθηση που έχει η πλειοψηφία των -ανά τον κόσμο- ποδοσφαιρόφιλων: “Αγαπώ τον Λίο και θα του χάριζα και τον ουρανό αλλά είναι άδικο να τον βραβεύουμε για κάτι που δεν άξιζε. Είναι ένα βραβείο προϊόν μάρκετινγκ και μου φαίνεται πως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Έπρεπε να πάρει το βραβείο ο Χάμες Ροντρίγκες”.

Τέλος, όπως ήταν φυσικό, από τα πυρά του δεν ξέφυγε η παλιά, μισητή, ποδοσφαιρικά αντίπαλος της Αργεντινής, η Βραζιλία:

“Εμείς κατεβήκαμε στον τελικό έχοντας παίξει πέναλτι και αυτοί προέρχονταν από καρναβάλι. Και μιλάω για καρναβάλι επειδή είχαν το κουράγιο να υποστηρίξουν την ομάδα που τους έβαλε επτά γκολ. 
Εμείς χάσαμε τον τελικό δεχόμενοι ένα γκολ ενώ αυτοί αντίθετα δεν θα μπορέσουν να σβήσουν ποτέ τα επτά γκολ που δέχτηκαν”.

maradona-argentina1-hd-wallpaper