Παράλληλο Πρόγραμμα: Σφύριξα και έληξες…

Μόνο μπροστά ή...Ολοταχώς όπισθεν;

| 18/12/2015

Ολοταχώς όπισθεν. Και έτσι, έλαβε τέλος, μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, το βασικό φύλλο σύκης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το πολυδιαφημισμένο «παράλληλο πρόγραμμα». Αφού πρώτα κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν τα «συνήθη» και αφού χύθηκαν τόνοι μελάνης για το φιλολαϊκό προφίλ του ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ, η «μαγική εικόνα» κατέρρευσε.

Γιατί στο κρίσιμο σημείο, φάνηκε, για άλλη μια φορά, ποιος τελικά κάνει κουμάντο στη χώρα και ποιοι είναι αυτοί που “κλαίγοντας” μεν, υλοποιώντας δε, συμβαδίζουν στις γραμμές τους. Και στη χώρα του πρώτου, του δεύτερου και τώρα του τρίτου μνημονίου, (ποιος ξέρει πόσα ακόμη άραγε) κουμάντο κάνουν οι δανειστές και συμβαδίζει η συγκυβέρνηση -και η εγχώρια ελίτ με τους πολιτικούς της εκπροσώπους. Τα υπόλοιπα, περί δυνατότητας ελιγμών, βελτιώσεων, «δίκαιων κοινωνικά» ισοδυνάμων κλπ, είναι, τελικά, μια τεράστια κοροϊδία.

Ό,τι δηλαδή έγινε και με το προσφυγικό. «Έσφιξαν τα λουριά» με απειλές για την Σένγκεν, σιωπηλώς υποστηρίχθηκε η αχαρακτήριστη διαφοροποίηση των αιτούντων ασύλου σε πρόσφυγες και μετανάστες με βάση την χώρα προέλευσης, κατά παράβαση κάθε λογικής και κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, και «καθάρισε» η Ειδομένη, ενώ άρχισε το πήγαινε-έλα μεταξύ των γηπέδων Τάε Κβο Ντο – Ξιφασκίας, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι τελικά. Ή μάλλον για την ακρίβεια, δια της σιωπής, η Ελλάδα μετατρέπεται σε κρησάρα και αποθήκη ψυχών, γιατί η πολιτισμένη ΕΕ δεν θέλει στα «πόδια της», τα «σκουπίδια» που δημιουργεί διαλύοντας χώρες και ισοπεδώνοντας λαούς.

Αυτή τη φορά, όπως τουλάχιστον μεταδίδεται, δεν χρειάστηκαν πιέσεις ημερών ή δημοσιεύματα. Υπήρξε αρκετό ένα τηλεφώνημα, όπως τουλάχιστον μεταδίδεται. Ένα τηλεφώνημα από τον επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Ή αποσύρεται το νομοσχέδιο «παράλληλου προγράμματος ή θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, και δεν αρχίζει το EWG και άρα δεν εκταμιεύεται η υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ», η οποία, σημειωτέον, έχει και επιπλέον προϋποθέσεις για να εγκριθεί τελικά.

Απλά, ρητά και κατανοητά. Οι δανειστές δεν θέλουν ούτε τα ψίχουλα ούτε επιτρέπουν «φύλλο συκής». Όπως άλλωστε έκαναν με σταθερότητα από τις εκλογές του Ιανουαρίου και μετά.

Φυσικά «κυβερνητικοί κύκλοι» προσπάθησαν να «μαζέψουν» όλη αυτήν την τραγελαφική, αν όχι εντελώς εξευτελιστική, εξέλιξη. «Με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», υποστήριξε το Μαξίμου σε σχόλιό του τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αποσύρθηκε, αλλά θα επανέλθει στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου. Και αυτό μόνο και μόνο επειδή «δημιουργήθηκαν λανθασμένες εντυπώσεις» που μπορούσαν να βλάψουν τη …διαπραγμάτευση.

Μια διαπραγμάτευση που, όπως έχει πολλάκις αποδειχτεί, έχει ένα μέρος που δίνει εντολές και ένα άλλο που τις εκτελεί. Όλα τα υπόλοιπα περί των νομοτεχνικών ελλείψεων ή παραλείψεων (πχ για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις κοστολογήσεις) αλλά και για το ίδιο το πενιχρό περιεχόμενο του εν λόγω νομοσχεδίου, λίγη σημασία έχουν. Όσο αποδέχεσαι τους κανόνες του συγκεκριμένου παιχνιδιού, στο δικό τους γήπεδο, έτσι θα έχουν τα πράγματα.