Πολωνία: «Στα Δέντρα, αντί για φύλλα, θα κρέμονται Κομμουνιστές»

Μια ακόμη σπουδαία απόδειξη του … «εκδημοκρατισμού» χωρών του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ

| 13/11/2015

«Η Πολωνία στους Πολωνούς, οι Πολωνοί για την Πολωνία», «Στα δέντρα, αντί για φύλλα, θα κρέμονται Κομμουνιστές», «Θεός, τιμή, μητέρα πατρίδα».

Αυτά τα συνθήματα αντήχησαν στο κέντρο της Βαρσοβίας την 11η Νοεμβρίου. Το πρώτο σύνθημα, μάλιστα, έχει και έναν ιστορικό «αέρα» καθώς ήταν κυρίαρχο, με βασικό στόχο τους εβραίους, λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα βέβαια, στο στόχαστρο ήταν οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ..διαχρονικός εχθρός: οι κομμουνιστές.

poland-farright1_111115

Αυτά φώναζαν οι περισσότεροι από 50.000 …άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εθνικού Μετώπου της Πολωνίας. Η συγκέντρωση διοργανώνεται κάθε χρόνο την ίδια μέρα, τα τελευταία χρόνια, από ακροδεξιά, ρατσιστικά και φασιστικά μορφώματα,  για να τιμηθεί η ένωση και η αυτονόμηση των πολωνικών εδαφών το 1918 από τις Ρωσία, Πρωσία και Αυστρία, οι οποίες κατείχαν από ένα τμήμα. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, που είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια, φέτος η συγκέντρωση «κύλησε» σχετικά ήρεμα. Άλλωστε, οι αρχές, όπως έλεγαν, είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τους διοργανωτές ότι θα γίνει το παν για να «υπάρξει ηρεμία».

Την ώρα που τα κομμουνιστικά σύμβολα είναι απαγορευμένα δια νόμου στη χώρα από το 2010, το μίσος απέναντι στους πρόσφυγες και στους κομμουνιστές είναι προφανώς η …δημοκρατικά κατοχυρωμένη έκφραση της ελεύθερης πολιτικής βούλησης. Είναι εξίσου προφανές ότι ο …δύσκολος αγώνας για ελευθερία, πολιτικά και ατομικά δικαιώματα της «Αλληλεγγύης» του Λεχ Βαλέσα με την αμέριστη και ακούραστη στήριξη του ομοεθνούς του τότε Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ (και πολλών άλλων αλλά το ενδιαφέρον του Βατικανού πλέον έχει γίνει ευρύτατα γνωστό και συγκινεί βαθιά!), τώρα δικαιώνεται.

poland-farright-antiimmigrant-111115

Και αν κάποιος πιστεύει ότι αυτά τα συνθήματα, στην ουσία τους, εκφράζουν μια περιθωριοποιημένη μειοψηφία στην πολωνική κοινωνία και στην πολιτική σκηνή, ταυτίζοντας τις απόψεις αυτές μόνο με τους φημισμένους, για την βίαιη συμπεριφορά τους,  Πολωνούς skinheads, τότε μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ποιο είναι το κόμμα που προσφάτως κέρδισε τις εκλογές στην Πολωνία. Το Κόμμα του «Νόμου και της Δικαιοσύνης», που ιδρύθηκε το 2001 από τους διδύμους Καζίνσκι, κέρδισε 235 από τις 400 έδρες της βουλής και 61 από τις 100 της Γερουσίας. Το ίδιο αυτοπροσδιορίζει την ιδεολογία του ως «πολωνικό εθνικισμό» και συμμετέχει στο Ευρωκοινοβούλιο στη Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών – Μεταρρυθμιστών – Alliance of European Conservatives and Reformistes, η οποία έχει 7 μέλη όλα από την ανατολική Ευρώπη, και στηρίζει τις ακραία συντηρητικές, σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά εξαιρετικά φιλελεύθερες, σε οικονομικό επίπεδο, απόψεις.

poland_farright_anticommunism_111115

Όσοι δε μεθοδικά ταυτίζουν το αίτημα για έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ με εθνικιστικές  – ακροδεξιές λογικές προκειμένου να «στήσουν» σκηνικά δύο άκρων και να αποσιωπήσουν τις φωνές που το θέτουν από επαναστατική σκοπιά, θα πρέπει τουλάχιστον να προβληματιστούν, αφού μαζί με τους κομμουνιστές και τους πρόσφυγες, στη διαδήλωση της Βαρσοβίας «τα άκουσε σφοδρά» και η ΕΕ. Ας βρουν μια νέα «καραμέλα».