Προσωπικό θέμα πλέον ο προσδιορισμός του φύλου στην αστυνομική ταυτότητα

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιουνίου

| 07/05/2017

Προσωπική υπόθεση φαίνεται πως θα γίνει ο προσδιορισμός του φύλου στα κρατικά έγγραφα, όπως αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο και άλλα.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που θα  επιτρέπει  στους πολίτες να αυτοπροσδιορίζονται, όπως οι ίδιοι θέλουν, ως προς το φύλο τους και όχι σύμφωνα με ό,τι έχει καταγραφεί κατά τη γέννησή τους στο ληξιαρχείο,  θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης προς ψήφιση στη Βουλή, προσπαθώντας να ρυθμίσει ένα θέμα με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις.

11665572_688767771228099_2087808732341462763_n

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το εν λόγω νομοσχέδιο. Μέχρι σήμερα τα διεμφυλικά άτομα,  δεν μπορούσαν να διορθώσουν τη ληξιαρχική πράξη γεννήσεώς τους και να αλλάξουν όνομά τους, εάν δεν είχε προηγηθεί χειρουργική επέμβαση για επαναπροσδιορισμό του φύλου, ενώ έπρεπε να υπάρχει και πραγματογνωμοσύνη ψυχιάτρου.

Σύμφωνα, με σχετική  ανάρτηση στο e-nomothesia.gr, με το επίμαχο νομοσχέδιο για τη διόρθωση πλέον του καταχωρισμένου φύλου όχι μόνο δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε προηγούμενη ιατρική επέμβαση, αλλά δεν χρειάζεται η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση, ψυχολογική ή άλλη, μια διαδικασία που ούτως ή άλλως αντηχούσε σε ξεπερασμένες πρακτικές και απόψεις.

Ακόμα και έτσι όμως, ακόμα χρειάζεται η αυτοπρόσωπη δήλωση του ενδιαφερόμενου ενώπιον του δικαστηρίου, η οποία θα γίνεται χωρίς δημοσιότητα. Η σχετική απόφαση που θα καταχωρείται  στο Ληξιαρχείο, με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης, ενώ οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου, καθώς και όσοι άλλοι εμπλέκονται στη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου ή έλαβαν γνώση της τέλεσής της έχουν υποχρέωση εχεμύθειας.

Ταυτόχρονα, σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι αν πρόσωπο που διόρθωσε το καταχωρισμένο φύλο του έχει παιδιά (γεννημένα με γάμο, σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, χωρίς γάμο των γονέων τους και υιοθετημένα), τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται, ενώ στη ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών δεν επέρχεται καμία μεταβολή λόγω της διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου του γονέα. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 και ώρα 14: 00.

Η νομική διαδικασία αυτή δεν είναι νέα. Έγινε το 2004 στο Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Óôéãìéüôõðï áðü ôï ATHENS PRIDE ôï ÓÜââáôï 13 Éïõíßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÓÔÅÖÁÍÏÕ)

Το σχέδιο νόμου μπορείτε να το δείτε εδώ

Mε πληροφορίες από το e-nomothesia.gr και το alfavita.gr