Ο θάνατος... «διακοπές» στην Μεσόγειο πάει...

Σε εκατοντάδες υπολογίζονται οι πνιγμένοι πρόσφυγες μέσα σε λίγα 24ωρα...

| 30/05/2016

Εκατόμβες πολιτικών, οικονομικών προσφύγων και προσφύγων πολέμου, ανάμεσά τους και παιδιά, έχουν πνιγεί τα τελευταία 24ωρα σε τρία μεγάλα ναυάγια που σημειώθηκαν νότια της Σικελίας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο, ασύλληπτης τραγωδίας, αυτός απολογισμός προκύπτει από συνδυασμένα στοιχεία των μαρτυριών των διασωθέντων και των ομάδων διάσωσης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο ναυάγιο της περασμένης Τετάρτης σκοτώθηκαν περίπου εκατό άνθρωποι. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τις τελευταίες ώρες, οι επιζήσαντες του ναυαγίου της Πέμπτης, ανέφεραν ότι πρέπει να έχασαν την ζωή τους μέχρι και πεντακόσιοι «απελπισμένοι της θάλασσας». Συνολικά, στο πλεούμενο επέβαιναν 670 άνθρωποι. Μετά από το ναυάγιο της Παρασκευής, σε απόσταση περίπου τριάντα μιλίων από τις λιβυκές ακτές, ανασύρθηκαν οι σοροί 45 ανθρώπων, ενώ οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες.

Χθες έφτασε στο λιμάνι του Ρήγιου της Καλαβρίας το ιταλικό στρατιωτικό πλοίο «Βέγκα», το οποίο μετέφερε στην ξηρά 629 διασωθέντες, μαζί με τις παραπάνω σορούς

Μέχρι και προχθές, ο επίσημος απολογισμός ήταν 70 νεκροί και πάνω από 14.000 διασωθέντες στην θαλάσσα ανάμεσα στην Σικελία και τις ακτές της Λιβύης.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», τα κέντρα υποδοχής των πόλεων της Σικελίας (Κατάνη, Παλέρμο, Μεσσίνα και Πόρτο Εμπέντοκλε) αντιμετωπίζουν στη φάση αυτή «έντονο πρόβλημα χωρητικότητας» και αναζητούνται υποδομές κατάλληλες για φιλοξενία σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Κι όμως, σε αυτό το συνεχιζόμενο δράμα, σε αυτήν την ατελείωτη φρίκη, οι φασίστες «βλέπουν» εκείνα που θέλουν: Ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματτέο Σαλβίνι, έκανε λόγο… για «κίνδυνο εισβολής από μέρους των μεταναστών» και ζήτησε επείγουσα συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι. Ο οποίος, με την σειρά του, από το G7 της Ιαπωνίας κάλεσε όλους «να διατηρήσουν, πρώτα απ΄όλα, την ψυχραιμία τους».

Η υπουργός αρμόδια για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, Μαρία Έλενα Μπόσκι, δήλωσε μεν ότι «δεν μπορεί να χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, αλλά» συμπλήρωσε «πρόκειται και για θέμα το οποίο επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από την στιγμή που προκύπτει και ένα πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με τις δυνατότητες και δυνάμεις των διαφόρων κοινωνιών».

Ολα αυτά όμως δεν ξεπερνούν το επίπεδο της προπαγάνδας. Οπως προκύπτει από πρόσφατη έκθεση Βρετανών πανεπιστημιακών, η απόφαση της ΕΕ να περιορίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης, «δημιούργησε τις συνθήκες που οδήγησαν στην μαζική απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Ακόμη πιο συγκεκριμένα, οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ, κατηγορούνται για «δολοφονία από αμέλεια», αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των πανεπιστημιακών, η μείωση των αποστολών έρευνας και διάσωσης, ενδεχομένως να έχουν στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 1.500 απελπισμένους ανθρώπους, ανάμεσά τους, ως γνωστόν και παιδιών, που προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη, από την Τουρκία και την βόρεια Αφρική.

Από αυτή την άποψη, η αστικοδημοκρατική ρητορική της Μπόσκι, είναι η άλλη πλευρά του παραληρήματος μίσους του Σαλβίνι…