«Πυρήνες» της «Κου Κλουξ Κλαν» στην Γερμανία

Καίγοντας σταυρούς και ανεμίζοντας σβάστικες από το Τενεσί μέχρι τον Ρήνο

| 27/10/2016

Πυρήνες της γνωστής, αμερικανικής, ρατσιστικής – νεοναζιστικής οργάνωσης, «Κου Κλουξ Κλαν», δρουν στην Γερμανία, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρέδωσε το γερμανικό, ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών στο «Die Linke», μετά από σχετικό αίτημα του τελευταίου.

Σύμφωνα με το RT – που επικαλείται την ίδια την ομοσπονδιακή έκθεση – στο έδαφος της Γερμανίας δραστηριοποιούνται τέσσερις ομάδες της ΚΚΚ, με διαφορετικές ονομασίες. Προς το παρόν ανακοινώθηκε μόνο το όνομα – «βιτρίνα» της μίας ομάδας, το οποίο είναι το καωμικοτραγικώς «βαρύγδουπο»… «Σουηβική ομάδα Ευρωπαίων λευκών ιπποτών»*

Η έρευνα προς το παρόν έχει τεκμηριώσει την συμμετοχή στη νομάδα τουλάχιστον δύο αξιωματικών της γερμανικής αστυνομίας. Η δράση της είναι «κλασική» και δεν διαφέρει από αυτή άλλων δομών της φασιστικής οργάνωσης. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάη, διοργάνωσαν «τελετή», στην οποία, σύμφωνα με την έκθεση του γερμανικού ΥΠΕΣ, «έκαψαν σταυρούς, ανεμίζοντας σημαίες με την σβάστικα» και «τραγουδώντας αντισυνταγματικά τραγούδια».

Η ΚΚΚ εμφανίστηκε στο Τενεσί των ΗΠΑ το 1860, ως «δύναμη κρούσης» της αστικής τάξης που ήθελε να καταστείλει με ωμή βία – χωρίς να «λερώνεται» άμεσα η ίδια από το αίμα – κάθε αντίσταση των Αφροαμερικανών και, κατ’ επέκταση, να αποτρέψει τον συντονισμό αυτής της αντίστασης με το δυναμικά ανερχόμενο, οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα της αμερικανικής εργατικής τάξης, ανεξαρτήτως χρώματος δέρματος.

Η εμφάνισή της στην Γερμανία κάθε άλλο παρά πρόσφατη είναι, αφού εμφανίζεται για πρώτη φορά εκεί κατά την 10ετία του ‘20. Οι τοπικές ομάδες της βρήκαν «καταφύγιο» στην Δυτική Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο σχηματισμός τους πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των ηγετών της αμερικανικής «Κου Κλουξ Κλαν», οι οποίοι επανειλημμένα επισκέφθηκαν τους Γερμανούς ομοϊδεάτες τους. Συγκεκριμένα, κατέστη δυνατό να τεκμηριωθεί η σχέση τους με τη γερμανική ακροδεξιά ομάδα «Εθνικοσοσιαλιστικό Underground”.

Τα τελευταία χρόνια η ΚΚΚ αναπτύχθηκε τόσο ραγδαία, που προκάλεσε την απορία ακόμη και ορισμένων άλλων φασιστικών γερμανικών οργανώσεων. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του περιφερειακού παραρτήματος του «PEGIDA», Michael Weimann, αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση στο RT, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του «δεν έχει σχέση» με την ΚΚΚ και «δεν γνωρίζει τίποτα» για την δράση της.

Από το γραφείο Τύπου του γερμανικού ΥΠΕΣ είπαν ότι η ΚΚΚ είναι εξαιρετικά μικρή σε αριθμό μελών και θεωρείται «περιθωριακή» ακόμη και με βάση τα κριτήρια του γερμανικού δικαίου. «Ωστόσο, δεν παύει να είναι επικίνδυνη για την κοινωνία» συμπληρώνουν.

Κατά την γνώμη του ιστορικού, Μάρκους Μπίσεπ, από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, ο στόχος του αυξημένου ενδιαφέροντος του κράτους για την ΚΚΚ δεν είναι παρά ένα είδος… προεκλογικού «τρικ». Συγκεκριμένα εκτιμά ότι στόχος είναι να σχηματιστεί στην κοινωνία μια αρνητική εντύπωση για τα δεξιά κόμματα στην Γερμανία εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο χρόνο.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι η Κου Κλουξ Κλαν – είναι οι πιο ακραίοι εκπρόσωποι της δεξιάς. Σήμερα στην Γερμανία γίνεται όλο και πιο δημοφιλές το PEGIDA και το επίσημο δεξιό κόμμα, “Εναλλακτική για τη Γερμανία». Σε ένα χρόνο θα έχουμε εκλογές στη χώρα, και τα κυβερνώντα κόμματα, CDU/CSU, έχουν συμφέρον από το να σχηματιστεί από τώρα μια αρνητική εικόνα της αντιπολίτευσης. Η φόρμουλα είναι απλή: Η “Εναλλακτική για την Γερμανία” θέλει να απελάσει τους μετανάστες, το PEGIDA είναι κατά των προσφύγων, η Κου Κλουξ Κλαν είναι απολύτως ακραίοι: καίνε σταυρούς και τραγουδάνε με κουκούλες. Έτσι, στον ψηφοφόρο σχηματίζεται μια ιδέα της αντιπολίτευσης στο σύνολό της ως μιας εξτρεμιστικής ομάδα» δηλώνει στο RT.

Για να τεκμηριώσει την άποψή του ο ίδιος φέρνει σαν παράδειγμα την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, όπου οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι αλληλοκατηγορούνται για «σχέσεις» με την ΚΚΚ ώστε να αποσπάσει ο ένας από τον άλλο ψηφοφόρους.

Ωστόσο, σημειώνουμε εμείς, η παραπάνω προσέγγιση, αν και χρήσιμη στον βαθμό που αποκαλύπτει εν μέρει τις πραγματικές προθέσεις του κυρίαρχου αστικού πολιτισκού συστήματος όταν χρησιμοποιεί ποικιλοτρόπως τις φασιστικές ομάδες, είναι προβληματική, ακριβώς διότι η ΚΚΚ δεν είναι σημερινό φαινόμενο στην Γερμανία, αφετέρου, διότι αποτελεί οργανωμένο τμήμα της ανοδικής πορείας του φασισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη.

Ανοδος, κάθε άλλο παρά «περιθωριακή»…

*Η Σουηβία ή Σουαβία (Schwaben) είναι μία πολιτιστική, ιστορική και γλωσσολογική περιοχή στη νοτιοδυτική Γερμανία

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.