Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 20 Οκτωβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 20/10/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

[hr]

20 Οκτωβρίου 1720: Ο πειρατής της Καραϊβικής Κάλικο Τζακ συλλαμβάνεται από το βασιλικό ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Τζον Ράκαμ (1682 – 1720), γνωστότερος με το όνομα Κάλικο Τζακ (Calico Jack) ήταν διάσημος Άγγλος πειρατής ο οποίος έδρασε στην περιοχή των Μπαχαμών στις αρχές του 18ου αιώνα, κατά το τέλος της αποκαλούμενης Χρυσής Εποχής της Πειρατείας.

20 October 01
[hr]

20 Οκτωβρίου 1818 – Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφουν συνθήκη, η οποία ρυθμίζει τα σύνορα Καναδά-Ηνωμένων Πολιτειών στην 49η παράλληλο για το μεγαλύτερο μέρος τους. Λίγα χρόνια πριν, είχε προηγηθεί ο Αγγλοαμερικανικός Πόλεμος του 1812, ο οποίος δεν ανέδειξε νικητή και είχε οδηγήσει σε στρατιωτικό αδιέξοδο.

20 October 02

[hr]

20 Οκτωβρίου 1827: Ναυμαχία του Ναυαρίνου: ο οθωμανικός και αιγυπτιακός στόλος ηττάται από τις βρετανικές, γαλλικές και ρωσικές δυνάμεις στην Πύλο. Είναι η τελευταία σημαντική ναυμαχία στην ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη. Επίσης ποτέ στην ιστορία του πολέμου των κανονιοφόρων ιστιοφόρων δεν βρέθηκαν τόσα πολλά πλοία,με τόσο μεγάλη δύναμη πυρός, συγκεντρωμένα σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο.Η καταβύθιση του οθωμανικού μεσογειακού στόλου έσωσε την Ελληνική Επανάσταση από την κατάρρευση προς την οποία έβαινε μετά από 6 και πλέον χρόνια άνισου αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον των δυνάμεων που επιστράτευε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

20 October 03

[hr]

20 Οκτωβρίου 1910: Το RMS Olympic, αδελφό πλοίο του δύσμοιρου Τιτανικού, καθελκύεται από ναυπηγείο του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία.

20 October 04

[hr]

20 Οκτωβρίου 1973 – Ανοίγει η Όπερα του Σίδνεϋ. Η Όπερα του Σύδνεϋ (Sydney Opera House) βρίσκεται στο Σίδνεϋ, στη Νότια Νέα Ουαλία της Αυστραλίας. Είναι ένα από τα πιο διάσημα κτήρια του 20ού αιώνα, και ένας από τους διασημότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο. Το κτήριο βρίσκεται στο σημείο Bennelong στο λιμάνι του Σύδνεϋ και κοντά στην εξίσου διάσημη γέφυρα του Σύδνεϋ.

20 October 05

[hr]

20 Οκτωβρίου 1977 – Έξι άτομα, μεταξύ των οποίων 3 μέλη του ροκ συγκροτήματος Lynyrd Skynyrd (Ronnie Van Zant, Steve Gaines, Cassie Gaines) σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα 5 μίλια βορειοανατολικά του Γκίλσμπουργκ του Μισισίπι. Το συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του ’70, αλλά το αεροπορικό δυστύχημα οδήγησε στη διάλυση τους.

20 October 06

[hr]