Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 21 Οκτωβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 21/10/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

[hr]

21 Οκτωβρίου 1096: Σταυροφορία του λαού: ο τουρκικός στρατός εξουδετερώνει το λαϊκό στρατό της Δύσης. Ο Πάπας Ουρβάνος Α΄ είχε την ιδέα για να ξεκινήσει μια Σταυροφορία εναντίον των απίστων στη Μέση Ανατολή, όμως η απήχηση ήταν τόσο μεγάλη που ξέφυγε από το ελέγχο του. Ένα μεγάλο πλήθος χωρικών και κατώτερων ευγενών μαζεύτηκε εντελώς απρόοπτα τον Απρίλιο του 1096 και ξεκίνησαν από μόνοι τους να κατακτήσουν την Ιερουσαλήμ. Αρχηγός της Σταυροφορίας ήταν ο λεγόμενος Πέτρος ο Ερημίτης από την Αμιένη, ο οποίος ξεχώριζε για τα φλογερά κηρύγματά του. Στις 6 Αυγούστου, οι Σταυροφόροι διέσχισαν τον Βόσπορο. Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός αν και απροετοίμαστος στην θέα αυτού του πλήθους, προτίμησε να τους αφήσει να περάσουν. Το πρωί της 21ης Οκτωβρίου ολόκληρος ο στρατός των Σταυροφόρων τέθηκε σε πορεία με προορισμό τη Νίκαια, ενώ ο άμαχος πληθυσμός, τα γυναικόπαιδα, άρρωστοι και γέροι έμειναν στο καταφύγιο. Στον δρόμο προς τη Νίκαια οι Τούρκοι τους είχαν στήσει ενέδρα και τους περίμεναν. Οι Σταυροφόροι έπεσαν πάνω στην ενέδρα και αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν, ενώ οι περισσότεροι σκοτώθηκαν. Τα παιδιά πιάστηκαν όμηροι και πουλήθηκαν σκλάβοι. Όσοι ξέφυγαν, κατέφυγαν σε ένα ερειπωμένο φρούριο και σώθηκαν μετά από επέμβαση των Βυζαντινών που διέλυσαν την πολιορκία των Τούρκων και οδήγησαν τους Σταυροφόρους πίσω στην Κωνσταντινούπολη.
21 October 01
[hr]

21 Οκτωβρίου 1520: Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος ανακαλύπτει έναν πορθμό, γνωστός σήμερα ως Πορθμός του Μαγγελάνου.Ο Πορθμός του Μαγγελάνου είναι μια θαλάσσια δίοδος (πέρασμα), που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Νοτίου Αμερικής και συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό. Βρίσκεται στην περιοχή της Παταγονίας. Έχει μήκος 580 χλμ. και πλάτος 20-30 χλμ. Πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Φερδινάνδο Μαγγελάνο, που πέρασε από εκεί το 1520, επιχειρώντας τον πρώτο περίπλου της υδρογείου. Το πέρασμα είναι το πιο σημαντικό φυσικό πέρασμα μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού, αλλά θεωρείται αρκετά δύσκολο να το διαπλεύσει κανείς, επειδή το κλίμα εκεί είναι αφιλόξενο και το πέρασμα πολύ στενό. Συγκεκριμένα στο πιο στενό του σημείο το πλάτος του είναι περίπου 4 χλμ (2½ μίλια) .Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του προς τα Δυτικά, καθώς σκοτώθηκε από ιθαγενείς στρατιώτες του φύλαρχου Λάπου Λάπου στη μάχη του Μακτάν στο Μακτάν των Φιλιππίνων. Παρόλα αυτά, έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισε όλους τους μεσημβρινούς της Γης. Έγινε επίσης ο πρώτος που ηγήθηκε μιας ευρωπαϊκής αποστολής προς τα δυτικά της Ευρώπης και την Ασία, και που διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό.

21 October 01

[hr]

21 Οκτωβρίου 1805: Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Ο βρετανικός στόλος με επικεφαλής τον αντιναύαρχο Οράτιο Νέλσον νικά τον γαλλικό και ισπανικό στόλο στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας, σηματοδοτώντας σχεδόν το τέλος της γαλλικής ναυτικής δύναμης και αφήνοντας το βρετανικό ναυτικό ως τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο έως τον 20ό αιώνα.

21 October 02
[hr]

21 Οκτωβρίου 1895: Καταρρέει η Δημοκρατία της Ταϊβάν καθώς εισβάλουν ιαπωνικές δυνάμεις.Αν και πολλές φορές αναγνωρίζεται από ιστορικούς και πολιτικούς ως η πρώτη δημοκρατία στην Ασία, είχε προηγηθεί η Δημοκρατία του Λανφάγκ, η οποία ιδρύθηκε το 1777.Η δημοκρατία κηρύχθηκε από μια ομάδα ανώτερων αξιωματούχων και μέλη της τοπικής αριστοκρατίας, που ήταν υπέρμαχοι της δυναστείας Τσιν (清) (1644-1911), με την ελπίδα να εμποδιστεί η κατάκτηση της Ταϊβάν από την Ιαπωνία, η οποία της είχε παραχωρηθεί χωρίς όρους από την Κίνα βάσει της συνθήκης Σιμονοσέκι. Πολλοί από αυτούς τους αξιωματούχους εγκατέλειψαν το νησί μετά την εισβολή της Ιαπωνίας.

21 October 07
[hr]

21 Οκτωβρίου 1912: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Πρέβεζα.

21 October 03
[hr]

21 Οκτωβρίου 1940 – Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ Για ποιον χτυπά η καμπάνα.Ο χρόνος που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε το βιβλίο έχει ιδιάζουσα σημασία. Αν και επικρίθηκε, ειδικά από τους πολιτικούς, σαν μια παραμορφωμένη εικόνα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, ολόκληρο το μυθιστόρημα και ειδικά οι απόψεις του ήρωά του επηρέασαν την αμερικανική κοινή γνώμη σε μια εποχή που ολόκληρη η χώρα προσπαθούσε να αποφασίσει αν έπρεπε να πάρει μέρος στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βοηθώντας τους Βρετανούς κατά των Γερμανών ή να παραμείνει θεατής, καθώς τα συμφέροντά της δεν θίγονταν άμεσα.

21 October 08
[hr]

21 Οκτωβρίου 1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η πρώτη επίθεση καμικάζε. Ένα ιαπωνικό πολεμικό αεροπλάνο που μετέφερε βόμβα 200 κιλών επιτίθεται στο HMAS Australia στα ανοικτά του νησιού Λέιτε. Καμικάζε (Ιαπωνικά: 神風) ή εσφαλμένα Καμικάζι είναι ιαπωνική σύνθετη λέξη με δύο ιδεογράμματα, με κυριολεκτική σημασία Θείος Άνεμος. Ο προσδιοριστικός αυτός όρος χρησιμοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1281 για να περιγράψει ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη το 1274 όταν ο κινεζο-μογγολικός στόλος του Κουμπλάι Χαν επιχειρούσε εισβολή στην Ιαπωνία με 100.000 πολεμιστές επιβαίνοντας σε 3.500 ελαφρά σκάφη. Στην απελπιστική εκείνη κατάσταση για τους Ιάπωνες, μια τρομακτική θύελλα σε μορφή τυφώνα κυριολεκτικά διέλυσε τους επίδοξους εισβολείς προκαλώντας τους τεράστιες απώλειες. διασώζοντας την Ιαπωνία. Την τρομερή εκείνη θύελλα οι Ιάπωνες ονόμασαν «Θείο Άνεμο» και την απέδωσαν στον θεό των ανέμων Ίσε, η λατρεία του οποίου έκτaοτε έλαβε ξεχωριστή σημασία στον κόσμο του Σιντοϊσμού, τη βασική θρησκεία των Ιαπώνων. Στη νεότερη ιστορία της Ιαπωνίας, οι καμικάζε ήταν ειδικές δυνάμεις αυτοκτονίας στον ιαπωνικό στρατό με στόχο να προκαλέσουν σοβαρά πλήγματα στον εχθρό. Προκάλεσαν παγκόσμιο δέος και θαυμασμό και έμειναν γνωστοί για το θάρρος, τον ηρωισμό, την φιλοπατρία και το αίσθημα του καθήκοντος.

21 October 04
[hr]

21 Οκτωβρίου 1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη του Άαχεν. Μετά από μάχη τριών εβδομάδων η πόλη του Άαχεν πέφτει στις αμερικανικές δυνάμεις, καθιστώντας την την πρώτη γερμανική πόλη που καταλαμβάνεται από τους συμμάχους.

21 October 05
[hr]