Στο Φαρμακονήσι τα παιδιά δεν χαμογελούν...

34 νεκροί, 99 ζωντανοί, κάποιοι -άγνωστο πόσοι- αγνοούμενοι. Η λίστα συνεχίζει να μεγαλώνει

| 14/09/2015

Τέσσερα μωρά και ένδεκα μικρά παιδιά (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια) δεν πρόκειται να χαμογελάσουν ποτέ πια. Είναι τα νέα θύματα, ανάμεσα σε 34, από το χθεσινό, νέο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, όταν το ξύλινο καρυδότσουφλο στο οποίο είχαν στριμωχτεί μετανάστες και πρόσφυγες ανατράπηκε. Μπορεί και να τρύπησε. Ελάχιστη σημασία έχει.

Άλλωστε, αυτό που έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής εκεί, δεν αποτελεί παρά το “όπλο”. Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο και αναμενόμενο. Ο ένοχος είναι γνωστός, αλλά ανομολόγητος από τα συστημικά ΜΜΕ: Ιμπεριαλισμός. “Ξύλινος” ή όχι ως όρος, το θέμα είναι ότι σπέρνει πτώματα μικρών και μεγάλων, γυναικών, αντρών και παιδιών σε όλη την Μεσόγειο. Όταν δεν έχει προφτάσει να τους δολοφονήσει στα σπίτια, τις αυλές, τους δρόμους ή τις παραλίες την ώρα που παίζουν μπάλα.

Ακόμη 99 κατάφεραν να σωθούν, είτε κολυμπώντας μέχρι το Φαρμακονήσι, είτε από το λιμενικό. Ως συνήθως, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσος κόσμος υπήρχε στη βάρκα. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη Λέρο, ενώ οι σοροί των θυμάτων θα μεταφερθούν στη Ρόδο με κανονιοφόρο του πολεμικού ναυτικού.

Επισήμως, αυτή την ώρα βατραχάνθρωποι του πολεμικού ναυτικού ψάχνουν στα αμπάρια για άλλους εγκλωβισμένους.

Το νέο αυτό έγκλημα έγινε κάποιες ώρες πριν η Γερμανία ρίξει τη μάσκα με τα “χαμόγελα” και τις “σέλφι” της Μέρκελ με πρόσφυγες και κλείσει τα σύνορά της με την Αυστρία διότι άρχισαν να τα περνάνε “ανεξέλεγκτα” οι απελπισμένοι. Το ίδιο έκανε και η Τσεχία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, αυτός που χτίζει φράχτη στα σύνορα και “ανησυχεί” για το μέλλον της “χριστιανικής” Ευρώπης την ώρα που, ως “καλός χριστιανός” διατάζει την αστυνομία του να τσακίσει παιδιά και γυναίκες στα σύνορά του, “χαιρέτισε” την απόφαση.

Το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέχρι τότε “κοβόταν” για την Σένγκεν και τα “ελεύθερα” σύνορα και προσπαθούσε να πείσει τα κράτη – μέλη της ΕΕ – κυρίως της ανατολικής Ευρώπης – να μοιραστούν 160.000 πρόσφυγες. Είναι γνωστό πως η επιλεκτική “συνέπεια” χαρακτηρίζει το αξιακό σύστημα της ΕΕ: Τρίβει τα χέρια της για το φθηνό, αλλά εξειδικευμένο προσωπικό που εν δυνάμει αποτελούν οι Σύριοι, αλλά οι “χωριάτες” του Ντονμπάς που τρέχουν για να σωθούν από τους εθνοφρουρούς του Ποροσένκο… κάνουν “διακοπές” στην Ρωσία, σύμφωνα με τη δυτική εκτίμηση όπως είχε εκφραστεί από την ανεκδιήγητη εκπρόσωπο  του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στα καθ’ ημάς, οι δύο Ιρανοί μετανάστες που απεγκλώβισαν τους δύο πυροσβέστες στη Λέσβο όταν το όχημά τους έπεσε σε χαντάκι βάθους πέντε μέτρων ήταν αυτοί που για λίγες ώρες, στα κυρίαρχα ΜΜΕ, “έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς”. Από σήμερα θα είναι οι “ξυπόλητοι” που “μας παίρνουν” τις δουλειές ή “απειλούν” τη δημόσια υγεία επειδή ψάχνουν στα σκουπίδια για κάτι που μπορούν να φάνε ή να ντυθούν…

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.