Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό

Για 3 μέρες ακόμη στην Αλκυονίδα

| 21/05/2018

Ενώ ο ισραηλινός στρατός δολοφονεί παλαιστινίους μια πράξη αλληλεγγύης γίνεται και μέσα από τον κινηματογράφο. Η NEW STAR ξεκίνησε σχεδόν αμέσως από 17 και συνεχίζει ως 23 Μαΐου ένα φεστιβάλ αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στην Αλκυονίδα. Προβλήθηκαν και θα προβληθούν οι ταινίες:

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ του  Annemarie Jacir (ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ  19.30)

​ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ  του  Philippe Aractingi (ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ  21.15)

​ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ  της Julia Bacha (ΠΕΜΠΤΗ εως ΣΑΒΒΑΤΟ  16.00)

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΜΠΟΛΕΜΗΣ ΖΩΝΗΣ του Michel KhleifiΜ (ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ  23.00)

Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ της Buthina Canaan Khoury (ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ  17.30)

PALESTINE BLUES της  Nida Sinnokrot (ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ 17.45)

​ΤΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΤΕΙΧΟΣ  του Mohammed Alatar (ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ 19.00)


Ακολουθούν πληροφορίες για τις ταινίες που θα προβληθούν:

PALESTINE BLUES

ΗΠΑ – 2008 – 72΄

Σκηνοθεσία: Nida Sinnokrot

Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ECOCINEMA, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου DOCUSUR, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου AMAL, Διεθνές Βραβείο για Διακριθές Ντοκιμαντέρ και Ρεπορτάζ, Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βραβείο στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονπελιέρ.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Palestine Blues» διηγείται την ιστορία ενός χωριού που ζει στην απόλυτη σύγχυση, απόγνωση και απελπισία παρόλα αυτά με χιούμορ και ποιητικότητα. Τα γυρίσματα είχαν διάρκεια πάνω από 6 μήνες και επικεντρώθηκαν στο Jayyous, ένα χωριό με ανθρώπους που είχαν ως κύρια ασχολία τη γη και την καλλιέργειά της. Προκειμένου οι Ισραηλινοί να σηκώσουν ένα τείχος «ασφαλείας» στην κατεχόμενη Παλαιστίνη δεν δίστασαν όχι μόνο να καταστρέψουν τη γη αλλά έφτασαν να γκρεμίζουν ακόμη και τα σπίτια τους. Ο αγώνας των Παλαιστίνιων για επιβίωση κινηματογραφείται με τόσο ανθρώπινο και ρεαλιστικό τρόπο για να υπενθυμίσει όσα τα ΜΜΕ φροντίζουν συχνά να ξεχνιούνται.

ΤΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΤΕΙΧΟΣ (The iron wall)

Παλαιστίνη/ΗΠΑ–2006–52’

Σκηνοθεσία: Mohammed Alatar
Παραγωγή: Palestinian Agricultural Relief Comitees,
Palestinians for piece and democratie

Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας. Το χρονικό της κατοχής από το 1967 μέχρι σήμερα. Συνεντεύξεις Παλαιστίνιων ακτιβιστών και αγροτών, Ισραηλινών αποίκων και στρατιωτικών, αναλυτών όπως οι Jeff Halper, Akira Eldar, Hind Khoury. Τείχη σύμβολα ανθρώπινου εξευτελισμού. Όταν η ατμόσφαιρα είναι ανελεύθερη, το μήνυμα της κάμερας δεν μπορεί να είναι ελπιδοφόρο. Είναι όμως ξεκάθαρο. Δε διαφαίνεται ειρηνική επίλυση ούτε και ίδρυση υγιούς και άρα βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτος. Γιατί το σιδερένιο τείχος εκτός από την αξιοπρέπεια γκρεμίζει και τις αυταπάτες.