Το «Αμπου Γκράιμπ» του Κιέβου

Ο ΟΗΕ κατηγορεί τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας για συστηματικά βασανιστήρια και απαγωγές

| 03/06/2016

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) βασανίζουν μαζικά και συστηματικά αιχμάλωτους πολιτοφύλακες από το Ντονμπάς, αλλά και Ουκρανούς πολίτες… μη «βολικούς» στο καθεστώς του Κιέβου. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των βρετανικών «Times», το οποίο επικαλείται τον βοηθό του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ιβάν Σιμόνοβιτς.

Σε σχετικό σχέδιο ψηφίσματος του διεθνούς οργανισμού περιλαμβάνονται στοιχεία και πληροφορίες για εκατοντάδες περιπτώσεις παράνομων συλλήψεων και σκληρής συμπεριφοράς εναντίον των κρατουμένων. Συγκεκριμένα, αναφέρονται «η κλίμακα και η βαρβαρότητα του συστήματος βασανιστηρίων, το οποίο υποστηρίζεται από το (σσ. ουκρανικό) κράτος».

Αποκαλύπτει επίσης την ύπαρξη πέντε μυστικών, κυβερνητικών φυλακών.

Τα βασανιστήρια περιλαμβάνουν ηλεκτροσόκ, χτυπήματα στο κεφάλι, χρήση σφυριού στο σώμα και απειλές για αφαίρεση της ζωής. Σε μια περίπτωση από αυτές που αναφέρονται στο ντοκουμέντο, ο κρατούμενος αναγκάστηκε να «παραδεχθεί» ότι δήθεν είναι «μέλος ένοπλης ομάδας» για να σώσει τη ζωή του.

Σε μια άλλη περίπτωση, η SBU αλυσόδεσε έναν κρατούμενο σε ένα θερμαντικό σώμα, στη συνέχεια αρχισε να τον πνίγει με την χρήση ασφυξιογόνου μάσκας, ενώ τον βασάνισε και με την χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Στις 26 του περασμένου Μάη ανακοινώθηκε, ότι αντιπροσωπεία της Υποεπιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων ανέστειλε προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Ουκρανία, λόγω της άρνησης των αρχών να παρέχουν πρόσβαση σε χώρους όπου πιθανολογείται ότι κρατούνται άνθρωποι από την SBU. «Η απαγόρευση πρόσβασης αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Ουκρανίας ως κράτος που μετέχει στο Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων. Δεν μπορέσαμε να πάμε σε μέρη όπου, σύμφωνα με πουάριθμες και σοβαρές ενδείξεις, κρατούνται άνθρωποι οι οποίοι πιθανολογείται ότι είναι θύματα βασανιστηρίων και βάρβαρης συμπεριφοράς» σημείωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Μάλκολμ Εβανς.

Τον Ιούλιο του 2015, Ουκρανοί «χάκερ», γνωστοί ως «CyberBerkut», δημοσιοποίησαν στην ιστοσελίδα τους ντοκουμέντα που αποδεικνύουν εκατοντάδες εγκλήματα των εθελοντικών φασιστικών ταγμάτων που δρουν υπό την «ομπρέλα» του υπουργείου Εσωτερικών και της SBU. Μεταξύ άλλων, η τελευταία, «εξαφανίζει» η απαγάγει μη «βολικούς», στο καθεστώς, ανθρώπους…

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, το Γραφείο της Στρατιωτικής Εισαγγελίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε τη σύλληψη οκτώ πρώην μελών του φασιστοτάγματος «Τornado». Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απαγωγή και βασανισμό πολιτών στο προάστιο Λισιτσάνσκ του Λουγκάνσκ, λεηλασίες, αλλά και ομαδικό βιασμό ανδρών. Η συγκεκριμένη μονάδα επισήμως διαλύθηκε. Η πείρα όμως δείχνει ότι τα μέλη αυτών των δολοφονικών ταγμάτων κάθε άλλο παρά «χάνονται» και αξιοποιούνται με διάφορους τρόπους από το καθεστώς.

ουκρανια2

Στο μεταξύ, οι δυτικοί σύμμαχοι και «προστάτες» του καθεστώτος του Κιέβου, πιέζουν τον Ποροσένκο να εφαρμόσει κάποιες, έστω, από τις προβλέψεις των συμφωνιών του Μινσκ για την ειρηνευτική διαδικασία, όπου συμμετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λευκορωσία και οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Οι λόγοι αυτής της πίεσης είναι πολύπλευροι. Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην γεωπολιτική «αυλή» της Ρωσίας, κίνηση που έχει προκαλέσει έναν νέο γύρο «ψυχρού πολέμου», απαιτεί, προφανώς, «ξεκαθάρισμα» «εκκρεμοτήτων» όπως ο ουκρανικός εμφύλιος, δεδομένου ότι το Κίεβο έχει χάσει de facto τον έλεγχο στο Ντονμπάς και η Δύση θεωρεί ότι η συνέχιση του πολέμου ενισχύει ακόμη περισσότερο την Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον και σε χώρες όπως η Γερμανία συζητιέται ανοιχτά η σκέψη για άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που είχαν επιβληθεί με αφορμή την επανένωση της Κριμαίας στην ρωσική ομοσπονδία.

Αλλωστε, οι κυρώσεις αυτές έχουν πλήξει αρκετά και τις ευρωπαϊκές καπιταλιστικές οικονομίες, με την «χασούρα» να είναι πολύ σημαντικότερη πλέον από μια πολιτική, οικονομική και διπλωματική πίεση που δεν έχει κανένα νόημα, πέρα από το εσωτερικό πολιτικό κόστος του Ποροσένκο.

Ετσι, η ουκρανική προεδρία προωθεί νομοσχέδιο για τη διενέργεια εκλογών στο Ντονμπάς, την παροχή αμνηστίας στους πολιτοφύλακες και περισσότερης αυτονομίας των ανατολικών περιοχών. Αυτή όμως είναι μάλλον και η «οροφή» των πολιτικών περιθωρίων του Ποροσένκο, αν θέλει ακόμη να συνεχίσει να είναι πρόεδρος…

Αυτή είναι όμως ανησυχία μόνο του ίδιου. Διότι, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και οι ΗΠΑ απαιτούν άμεση έγκριση του νομοσχεδίου. Μάλιστα, αυτός ήταν και ένας από τους λόγους της επίσκεψης, στα τέλη του περασμένου Απρίλη, στο Κίεβο, της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόριας Νούλαντ.

«Οι φήμες για μια σκληρή, τελεσιγραφική μορφή αυτών των απαιτήσεων από την πλευρά της Νούλαντ κατά είναι πολύ πιθανό να είναι αληθινές» εκτιμά ο Ουκρανός πολιτικός αναλυτής, Αλεξάντρ Μπονταρένκο. «Αντί για καρότο η υφυπουργός των ΗΠΑ “μόστραρε” στις ουκρανικές αρχές μαστίγιο και πιο αυστηρές μεθόδους, που μπορούν να οδηγήσουν στα καθήκοντα που έχουν μπροστά τους. Το πιο πιθανό είναι, η επίσκεψη Νούλαντ να αποτελεί έκφραση του προγράμματος “Διατήρηση της Ποροσένκο στην εξουσία σε αντάλλαγμα της ειρήνης στο Ντονμπάς»…

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.