"Υβ Μοντάν- ο τραγουδιστής-ο ηθοποιός"

Μία βιογραφία για τον θρυλικό ερμηνευτή, ηθοποιό και στρατευμένο αριστερό του "γαλλικού τραγουδιού"

| 09/04/2015

υβ μοντανΥβ Μοντάν- ο τραγουδιστής-ο ηθοποιός, Τούλα Καρώνη, Εκδ. Δρόμων

Eκπαιδευτικός, συγγραφέας και μεταφράστρια, η Τούλα Καρώνη κυκλοφορεί ήδη το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Γαλλικό Τραγούδι», ύστερα από τις παρουσιάσεις των Ζακ Μπρελ, Σαρλ Αζναβούρ, Ζορζ Μπρασένς και Ζυλιέτ Γκρεκό– συνολικά, δε, το όγδοο συγγραφικό της πόνημα.

Βέβαια, η περίπτωση του Υβ Μοντάν είναι ιδιαίτερη καθώς πέρα από ικανός ερμηνευτής αποδείχθηκε και εξαιρετικός ηθοποιός, γι’ αυτό και ο τίτλος, με το βιβλίο να επικεντρώνεται περισσότερο στην μουσική του προσφορά και λιγότερο στη φιλμική. Τρεις παράλληλοι άξονες διατρέχουν το κείμενο για τον Μοντάν: ο ερμηνευτής, ο ηθοποιός και ο στρατευμένος αριστερός, μονοπάτια που μπλέκονται μεταξύ τους και στα οποία ο Μοντάν χάραξε το στίγμα του, κυρίως στις δεκαετίες ’50 και ’60, ως σημαντικός πολιτιστικός παράγοντας στη Γαλλία.

Φυσικά, ο Μοντάν υπήρξε ένας ladies man, όντας υπέρμετρα γοητευτικός, μαγνήτης διάσημων αλλά και απλών γυναικών και με τον τρόπο του πιστός στην Σιμόν Σινιορέ, όντες σύντροφοι για δεκαετίες όχι μόνο στη ζωή αλλά και στο σινεμά, στο θέατρο και στους κοινωνικούς αγώνες.

signoret-s9

Αυτό που ξεχωρίζει τον Γάλλο καλλιτέχνη και τονίζεται στο βιβλίο είναι η απίστευτη άνεσή του στη σκηνή,  ο τρόπος που χορεύει, οι κινήσεις τους, το τραγούδισμά του και εν γένει, οι πόζες του, το one-man-show,  και φυσικά οι επιλογές της μουσικής και των στίχων. Είναι ο τρόπος που δούλευε την παρουσία στο πάλκο, η επιλογή των συνεργατών του και παραπέρα, οι ρόλοι που επεδίωκε στο σινεμά και τέλος, η σταθερή επιδίωξη του στη μελοποίηση ποιημάτων σπουδαίων Γάλλων δημιουργών όπως οι Ζάκ Πρεβέρ, Λουί Αραγκόν, Ρομπέρ Ντεσνός, Πολ Ελυάρ κ.α.

Το κουβάρι της πορείας του άρχεται από την γεμάτη πάθος σχέση του με την Εντίθ Πιάφ και την ανάδειξή του από αυτήν, μαζί με την εγκατάλειψή του από την διάσημη ντίβα διότι το ταλέντο του νεαρού τότε Μοντάν την επισκίαζε.

Ακολουθεί η τεράστια επιτυχία του κομματιού Les Feuilles Mortes”, σε στίχους Ζάκ Πρεβέρ και μουσική Ζοζέφ Κοσμά, που τον εκτινάσσει στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Κι έπειτα η γνωριμία του και η περιπετειώδης, στην αρχή, σχέση του με την Σιμόν Σινιορέ, οι περιοδείες του στην Σοβιετική Ένωση και η διαφωνία του με την επέμβαση στη Ουγγαρία, η συμμετοχή του στην ταινία «Έλα να Αγαπηθούμε» του Τζόρτζ Κιούκορ -όπου συμπρωταγωνιστεί με την Μέριλιν Μονρόε, με την οποία και συνδέεται ερωτικά. Ακολουθεί η πολιτική τριλογία του Κώστα Γαβρά, («Ζ», «Η Ομολογία», «Κατάσταση Πολιορκίας»), η διάρρηξη των σχέσεών του με την Μόσχα μετά την καταστολή της Άνοιξης της Πράγας και, τέλος, η συμπαράστασή του στους Χιλιανούς πρόσφυγες μετά το χουντικό πραξικόπημα του Πινοτσέτ.

Και λίγο πριν το τέλος, η νεαρή σύντροφός του, μετά τον θάνατο της Σινιορέ, Καρόλ Αμιέλ, η θριαμβευτική επιστροφή του στο μουσικό σόου και ο θάνατός του από έμφραγμα του μυοκαρδίου στα 70 του χρόνια, την επόμενη μέρα των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας, “IP5 Το νησί των παχυδέρμων”.

Όλα αυτά και παραπάνω σε ένα κομψό μικρού μεγέθους βιβλίο όπου στο τέλος υπάρχουν όμορφα μεταφρασμένα τα πιο γνωστά του τραγούδια.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.