ΦΡΑΞΙΑ, στο Bums στις 25 Οκτώβρη

Ραντεβού με τους hip hop αντάρτες της Αθήνας

| 20/10/2014

“Στην εποχή του μεσοβέζικου τίποτα που φοράει τη μάσκα της άποψης…Στην εποχή, που η επικίνδυνη τέχνη πασχίζει να κρατηθεί ζωντανή, παλεύοντας με το κτήνος της εμπορευματοποίησης, της εκμετάλλευσης και του φανταχτερού τίποτα…Στην εποχή που το να είσαι ρομαντικός και αληθινός, σημαίνει περιθώριο…Κάποιοι είναι ακόμη εδώ. Στέκονται στα πόδια τους με τις δικές τους πλάτες και τα λόγια τους δεν τα μάσησαν ποτέ”.

Το ερχόμενο Σαββάτο λοιπόν κλείνουμε ραντεβού με τους Φράξια στο live τους στο Bums Stage, στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί με τους Φράξια, άνθρωποι που πάντα σέβονταν και εκτιμούσαν και δεν έτυχε να βρεθούν ποτέ μαζί στη σκηνή, ο Dj Moya και ο Brak από τα Χνάρια.

1385674_10204770711368369_4908453376432739065_n

Οι Φράξια ιδρύθηκαν το 2009 από το Dave και το DK. Στην πορεία προστέθηκε στο σχήμα και ο DJ Reiman. Με επιρροές από το χώρο του low bap, χωρίς ωστόσο να ταυτίζονται με αυτόν, αλλά όχι μόνο: “Active Member FFC, Παυλάρα και Καζαντζίδη”, όπως ραπάρει ο Dave. Ακούγοντας τους, αμέσως σου μένει η χαρακτηριστική βαριά φωνή του Dave. Είχα καιρό να ακούσω μια καλή φωνή με χαρακτήρα από το χώρο, μια φωνή που ραπάρει με τόλμη όπως στο αυτοβιογραφικό Δεν ξέρεις τίποτα για μένα “εμσιλίκια δεν πουλάω ούτε πόζα και αλητεία, τι να κάνουμε δεν είμαι απ’ το Μπρονξ αλλά απ’ το Βύρωνα»

Το hip hop των Φράξια αγγίζει σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα με λαϊκό τρόπο. Δεν είναι ένα hip hop «φωνακλάδικο» αλλά ουσιαστικό και είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεύτερο άλμπουμ τους “Όταν πέφτει η αυλαία” που κυκλοφόρησε το 2013, βρίσκεις και κομμάτια σε χαμηλό τέμπο με έμφαση στην αφήγηση και στη μουσική αυτού του χαρακτήρα και συνολικά μια ενδιαφέρουσα δουλειά στη παραγωγή. Στο άλμπουμ αυτό συμμετείχε στις παραγωγές και ο Rospy I, ενώ το αντιφασιστικό στοιχείο ήταν πολύ έντονο, ένα μήνα μόλις μετά τη δολοφονία του Killah P, με δύο χαρακτηριστικά κομμάτια το «Διάλεξε μεριά» και το «κάτι φταίει (μικρό μου πόνι)»

επισκεφτείτε το antartiko1.blogspot.gr και «κατεβάστε» τόσο το Όταν πέφτει η αυλαία, όσο και το πρώτο άλμπουμ των Φράξια το Στη ζωή μας το κρυφτό.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014
Βums stage – Ακαδημίας 98-100 , Πλ.Κάνιγγος
Είσοδος 6 ευρώ με μπύρα.
Κατά τις 21.00

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…