Χίος: Φασιστο - «τσίρκο» με την αστυνομία να είναι... «εκτός ωραρίου» συλλήψεων!

Καθεστώς τρόμου προσπαθούν να επιβάλουν στο νησί οι φασίστες

| 15/09/2016

Το φασιστο – «τσίρκο» που έστησαν για μια ακόμη φορά χθες στην Χίο οι χρυσαυγήτες τραμπούκοι των ταγμάτων εφόδου και οι φίλοι τους – πολλοί από τους οποίους δεν είναι ντόπιοι και εθεάθησαν για πρώτη φορά στο νησί όπως συγκλίνουν πολλές μαρτυρίες – έρχεται να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για τις επικίνδυνες συνέπειες του επιεικώς απαράδεκτου τρόπου που διεξάγεται εξαρχής η δίκη της «Χρυσής Αυγής», αλλά και να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα μαζικοποίησης της αντιφασιστικής πάλης.

Μόνο αφελείς ή συνειδητά αδιάφοροι θα πίστευαν ότι η συγκέντρωση των φασιστών στην κεντρική πλατεία της Χίου θα παρέμενε εκεί και δεν θα εξελισσόταν σε απόπειρα ρατσιστικού λιντσαρίσματος εναντίον των περίπου 1.800 προσφύγων που προσπαθούν να ζήσουν στους καταυλισμούς του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι «πρώτες αψιμαχίες» έγιναν κοντά στον άτυπο καταυλισμό του ΔΗΠΕΘΕ «χωρίς όμως να διασπαστεί ο αστυνομικός κλοιός» από τα ΜΑΤ. Η «πορεία» συνεχίστηκε, ενώ κάποιοι επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τους καταυλισμούς μέσω της οδού Οινοπίωνος, η οποία επίσης είχε αποκλειστεί από την αστυνομία. «Στο σημείο αυτό και περί τις 8 το βράδυ σημειώθηκαν συγκρούσεις αστυνομικών με τους διαδηλωτές (σσ. sic!) και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Τελικά οι αστυνομικοί υποχώρησαν και διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πίσω πλευρά του καταυλισμού της Σούδας, όπου και είχαν ανασυνταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις».

Στο μεταξύ οι πρόσφυγες ήδη προετοίμαζαν την αυτοάμυνά τους φωνάζοντας, παράλληλα, συνθήματα υπέρ της άμεσης χορήγησης ασύλου.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από άλλες δημοσιογραφικές πηγές, η αστυνομία δεν ήταν και τόσο «ενθουσιώδης» στην απόκρουση των φασιστών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων… συνελήφθη ένας αλληλέγγυος! Δεν συνέβη όμως μόνο αυτό. Οι φασίστες επιτέθηκαν και σε δημοσιογράφους όπως ο διευθυντής της ιστοσελίδας www.astraparis.gr Γιάννης Στεβής, τον οποίο, γνωστός φασίστας τον χτύπησε στα χέρια, του πέταξε την κάμερα στον δρόμο, την οποία αρνήθηκε στη συνέχεια να την επιστρέψει στον δημοσιογράφο και την έδωσε στον επικεφαλής αστυνομικό!

Η δε αστυνομία… σφύριζε «κλέφτικα», ακόμη και όταν ο δημοσιογράφος ζήτησε βοήθεια. Ο δημοσιογράφος του politischios.gr Παντελής Φύκαρης, διηγείται:

«Σήμερα (σσ χθες) αυτό που έζησα, ήταν να δεχτώ απρόκλητη απειλή από γνωστό στις αρχές άνδρα, να μου βρίζει τη μάνα, τον πατέρα, το σπίτι, να με προκαλεί, να με απειλεί ότι θα με σπάσουν στο ξύλο, να μου λέει “ξέρω που δουλεύεις”, “θα τελειώσεις εδώ”, “δεν θα φύγεις ζωντανός”. (…) Όλα αυτά μπροστά στην Αστυνομία. Ζήτησα μόνο τη σύλληψή του. Η απάντηση ήταν: “Δεν είναι ώρα τώρα”. (…) 2 λεπτά μετά ο συνάδελφός μου Γιάννης Στεβής δέχθηκε επίθεση άλλου γνωστού ατόμου που του πήρε την κάμερα και του την έριξε κάτω λέγοντάς του: “Να μην γράφεις αυτά που γράφεις” και άλλα πολλά. Δεν του έδινε την κάμερα στα χέρια παρά μόνο την παρέδωσε στην Αστυνομία. (Σ.Σ.: Τα εργαλεία του Δημοσιογράφου κατάσχονται μόνο με εντολή Εισαγγελέα [που ήταν απών]).

»Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, κι έχοντας ακόμα στο μυαλό μου το “δεν είναι ώρα τώρα”, είδα να σπάει ο κλοιός των ΜΑΤ και καμιά δεκαριά άτομα να τρέχουν για να μας σπάσουν στο ξύλο, μη έχοντας δώσει την παραμικρή αφορμή. Δεν κατάλαβα πως έγινε, έτρεχα και απλά ένας άνθρωπος μας είπε “από εδώ- από εδώ” και μας έκρυψε μέσα στο κατάστημά του.

»Κρύφτηκα πίσω από μία κολόνα του καταστήματος και βγήκα πια με την μυρωδιά των χημικών στη μύτη.

»Και όλα αυτά ενώ από τη Δευτέρα έχω κάνει σειρά τηλεφωνημάτων λέγοντας στους εμπλεκόμενους ότι οι Δημοσιογράφοι είναι στη μπούκα. Τους επεσήμανα ότι οι πληροφορίες μου ανέφεραν ότι θα δεχθούμε επίθεση. Τους ανέφερα ότι οι πηγές μου λένε ότι θα κινηθούν σε Σούδα και ΔΗΠΕΘΕ. Τους είπα ότι γνωρίζω ζητώντας απλά να μας προστατεύσουν (…)».

Η συνέχεια δόθηκε περίπου τα μεσάνυχτα στην αστυνομική διεύθυνση Χίου, όταν ο δημοσιογράφος, αφού έκανε σχετική ανάρτηση και αναφέρθηκε στο εν λόγω συμβάν πήγε στην αστυνομική διεύθυνση για να υποβάλει μήνυση για την επίθεση που δέχτηκε. Εκεί του έγινε γνωστό ότι του έχει υποβληθεί από το μηνυόμενο, μήνυση… για «συκοφαντική δυσφήμιση».

Και οι δύο κρατούνται, ενώ ο δημοσιογράφος μετά τις 2 τα ξημερώματα μεταφέρθηκε λόγω αδιαθεσίας στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο όπου και παρέμεινε.