Επιστολές αναγνωστών / Αναδημοσιεύσεις απόψεων

Έλληνες και Τούρκοι των Βρυξελλών μαζί για την Ειρήνη

| 17/12/2018

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι προαιώνιοι εχθροί, μας μαθαίνουν από τη στιγμή που καθόμαστε στα σχολικά θρανία. Μας μαθαίνουν να μισούμε και να μην εμπιστευόμαστε ο ένας λαός τον άλλο. Αργότερα, πατάνε πάνω σε αυτό το μίσος, κάθε φορά που ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μπαίνει στα πρωτοσέλιδα για να αποστρέψουμε το βλέμμα από τα καινούρια μέτρα λιτότητας, κάθε φορά που πρέπει να αιτολογήσουμε εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικές δαπάνες, κάθε φορά που χρειάζεται να υπερασπιστούμε λεκτικά και πρακτικά μια ΑΟΖ ή μια εξόρυξη πετρελαίου που θα φέρει αμέτρητα κέρδη στις πολυεθνικές και ακόμα περισσότερη καταστροφή για το περιβάλλον και εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους.

Τούρκοι και Έλληνες όμως, όταν συναντιόμαστε, βλέπουμε πόσα κοινά έχουμε, πόσο καλά καταλαβαινόμαστε κι ας μιλάμε άλλη γλώσσα. Συμφέροντα, θρησκείες και υφαλοκρηπίδες δεν είναι αρκετά για να μας χωρίσουν. Μοιραζόμαστε μια θάλασσα, κοινή ιστορία, κοινές συνήθειες και όσα έχουμε και οι δυο λαοί υποφέρει από την εκμετάλλευση, το φασισμό, τους πολέμους και τις χούντες.

Τούρκοι και Έλληνες στο Βέλγιο λοιπόν, συναντηθήκαμε και αποφασίσαμε να δουλέψουμε μαζί για να αναδείξουμε αυτά που μας ενώνουν, ότι έχουμε τα ίδια προβλήματα κι ότι ο εχθρός μας βρίσκεται μέσα στην καθεμία από τις χώρες μας, όχι στο γειτονικό λαό. Να πούμε όχι στον φασισμό, στον μιλιταρισμό, στον πόλεμο.

Η πρώτη δράση της Ελληνοτουρκικής κίνησης για την ειρήνη, ήταν μια βραδιά γεμάτη από τα φαγητά μας, τα ποτά μας, τα τραγούδια και τους χορούς μας. Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική και επιβεβαιώνει αυτό που σκεφτήκαμε εξαρχής : Τούρκοι και Ελληνες μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά ενάντια στον πόλεμο και το φασισμό, μπορούμε να αντιπαλέψουμε όσους μας θέλουν αναλώσιμους εργάτες και φαντάρους.

Ακολουθεί η ενημέρωση από την πρώτη εκδήλωση της συγκινητικής και σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας:

Με μεγάλη συμμετοχή και πολύ κέφι πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες η «Ελληνο-Τουρκική βραδιά για την Ειρήνη». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία Ελλήνων και Τούρκων που διαμένουν στη βελγική πρωτεύουσα, με στόχο τη γνωριμία των μελών από τις δύο χώρες, αλλά και τη δημιουργία μιας κοινής πρωτοβουλίας για δράσεις  που θα προωθούν την ελληνοτουρκική φιλιά, ενάντια στον εθνικισμό, το μιλιταρισμό και το ρατσισμό.

Μουσική, μεζέδες και πολύς χορός ήταν τα συστατικά της βραδιάς που συγκέντρωσε περισσότερα από 150 άτομα. Ο Τανάρ, ο Μπαχαντίρ και η Νταμλά από την Τουρκία, η Ασημίνα, ο Γιάννης και ο Χρήστος από την Ελλάδα, αλλά και η Νιλ που χόρεψε στους ρυθμούς της ανατολικής Μεσογείου, συνέβαλαν καθοριστικά για να θυμηθούν οι παρευρισκόμενοι ότι αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

«Αν η λέξη “ειρήνη”, « paix » στα γαλλικά, « barış » στα τούρκικα, συχνά χρησιμοποιείται με τρόπο κενό, καταχρηστικό και δημαγωγικό από τους ισχυρούς, για μας δεν είμαι μια μάταιη λέξη για την ανθρωπότητα.  Είναι το ιδανικό που Έλληνες και Τούρκοι πάντα ονειρεύονταν, κι είναι πιο επείγον από ποτέ να το υπερασπιστούμε σε αυτούς τους καιρούς της αναδίπλωσης και τους μίσους για τον άλλο που τροφοδοτείται από τον πατριωτικό, εθνικιστικό και θρησκευτικό φανατισμό. Οι λαοί μας γνώρισαν τις ίδιες τραγωδίες.», είπαν οι διοργανωτές σε γαλλικά, ελληνικά και τουρκικά.

«Σήμερα, αποφασίσαμε να οργανώσουμε αυτή τη βραδιά, για να ξαναμάθουμε να γνωριζόμαστε, να ανακαλύψουμε τις κοινές μας ρίζες, τα κοινά μας φαγητά, τις κοινές μας εκφράσεις, τις χαρές και τις λύπες μας, τις κοινές μας ελπίδες. Και για να μοιραστούμε στιγμές χαρούμενες με τους πολλούς μη έλληνες και μη τούρκους φίλους που βρίσκονται σε αυτή την αίθουσα», εξήγησαν.

«Το ξέρετε, οι φασίστες στις δυο χώρες μας μοιράζονται την ίδια κουλτούρα του μίσους. Οι μεν φοβούνται τους τούρκους, οι δε φοβούνται τους έλληνες. Για τους έλληνες φασίστες οι τούρκοι είναι απλά βάρβαροι. Για τους τούρκους φασίστες, είμαστε “ελληνόσποροι” -και τουρκόσποροι αντίστοιχα. Ναι, λοιπόν, είμαστε! Καλώς ήρθατε όλοι σε αυτή τη γιορτή αδερφοσύνης των ελληνόσπορων, τουρκόσπορων και των βάρβαρων τούρκων!», συμφώνησαν.

Η πρωτοβουλία καλεί όλους όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτήν την προσέγγιση να επικοινωνήσουν μαζί τους. Η βραδιά στο Σκάρμπεκ ήταν μόνο η αρχή!

Επικοινωνία: https://www.facebook.com/events/567474200364707/?ti=cl