Επιστολές αναγνωστών / Αναδημοσιεύσεις απόψεων

Ένας μπάφος δεν φέρνει την άνοιξη

| 02/05/2015

Με αφορμή την  1η Γιορτή της Κάνναβης το  Σάββατο 9 Μάη στην πλατεία Συντάγματος δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του ΚΕΘΕΑ….

Ο Γιώργης Οικονομόπουλος, νευρολόγος-ψυχίατρος που εργάζεται αποκλειστικά με τις φαρμακευτικές απεξαρτήσεις και δημιουργός της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α. (Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης), (www.elefsyna.org), απαντά στο άρθρο αυτό, το οποίο κατά τη γνώμη του φανερώνει την ψευδαισθησιακή ιδεοληψία του ΚΕΘΕΑ, υποστηρίζει και συντηρεί το καθεστώς της καταστολής και αγριότητας κατά των χρηστών, της εγκληματικότητας και των φυλακίσεων, του παράνομου κέρδους, της διαφθοράς και τέλος, των διαταραχών της υγείας, αποκλειστικό προϊόν της απαγορευτικής πολιτικής και της άγνοιας των καταναλωνόμενων προϊόντων.

«Το ΚΕΘΕΑ είναι ένας «παλαιολιθικός» θεραπευτικός οργανισμός (σημ.: το υπουργείο Υγείας –υφ. Μαρία Κυπριωτάκη-Περάκη- με είχε καλέσει το 1983 να το στελεχώσω μαζί με τους συναδέλφους Ζαφειρίδη και Μπαρδάνη) προϊόν της εποχής του αιματοβαμμένου «πόλεμου των ναρκωτικών», που εξαρτά την ύπαρξη του από αυτόν ακριβώς τον «πόλεμο» και κεντράρει στις «εξαρτήσεις» με σύνθημά του: ‘’θεραπεία ή φυλακή’’! Για το ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με την ιδεοληψία του (μίμηση του αμερικάνικου συντηρητισμού «SAY NO») ΟΛΑ τα απαγορευμένα ψυχότροπα είναι ναρκωτικά! Το νόμιμο Αλκοόλ, που προκαλεί χιλιάδες θανάτους το χρόνο, είναι «κοινωνικά αποδεκτό», ενώ η Κάνναβη, χωρίς κανένα θάνατο ή σοβαρή διαταραχή, στη χιλιάδων χρόνων ιστορία της, δεν είναι «κοινωνικά αποδεκτή» και θα πρέπει να μένει «προθάλαμος της Ηρωίνης» στην ίδια παράνομη αγορά! Και αυτό γιατί, μπορεί να μη δημιουργεί οργανική βλάβη (όπως το Αλκοόλ) αλλά δημιουργεί ψυχική εξάρτηση! Και εμείς, οι υποστηρικτές της νομιμότητας της –όπως γράφει- δεν ζητάμε την ελευθερία επιλογής γενικά, αλλά την «ελευθερία στις εξαρτήσεις»!

Ας δούμε λοιπόν τις «εξαρτήσεις»: Η φύση έχει σαν βασική λειτουργία της την Αλληλοσύνδεση και την Αλληλοεξάρτηση. Όλα, σε κάποια φάση ή σε ολόκληρη την ανάπτυξη τους είναι εξαρτημένα από κάτι άλλο. Το έμβρυο από τη μήτρα της μάνας του, το νεογέννητο από το θηλασμό, το μικρό παιδί από τη φροντίδα των γονιών του, και όλοι μας από το οξυγόνο, τον ήλιο και τις τροφές, από ενισχυτικά της υγείας μας, και από αληθινές πληροφορίες που θα καθορίσουν τη συνείδηση και συμπεριφορά μας.

Τις εξαρτήσεις, έτσι, μπορούμε να τις διακρίνουμε σε φυσιολογικές εξαρτήσεις –που δεν διαταράσσουν την υγεία και πολλές είναι και απαραίτητες για αυτήν- και στις παθολογικές εξαρτήσεις, που διαταράσσουν τη λειτουργία του οργανισμού και την υγεία. Αυτό που μας προειδοποιεί για μια εξάρτηση, ότι γίνεται παθολογική είναι ο ίδιος ο οργανισμός μας, με τις εμφανιζόμενες διαταραχές. Τις εξαρτήσεις από ψυχότροπα («ναρκωτικά»), τις διακρίνουμε σε οργανικές εξαρτήσεις και ψυχικές εξαρτήσεις. Ο όρος ψυχική εξάρτηση -σε αντίθεση με την οργανική ή σωματική εξάρτηση, που προσδιορίζεται συγκεκριμένα- είναι απροσδιόριστος και μπορεί να σημαίνει τα πάντα! Κάθε πράξη, που τείνει να επαναλάβει κάποιες συνθήκες που προκαλούν ευχάριστο, ευφορικό, η ανακουφιστικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να θεωρηθεί πράξη ψυχικής εξάρτησης !

Αυτό όμως, που θα έπρεπε να κάνει μια εξάρτηση να μας ενδιαφέρει είναι, αν η εξάρτηση γίνεται παθολογική, αν δηλαδή προξενεί βλάβες στον οργανισμό ή στην κοινωνία. Κάποιες από τις εξαρτήσεις στα ψυχότροπα, γίνονται παθολογικές, με πρώτες ανάμεσα τους, αυτή το νόμιμου Αλκοόλ και αυτές των κατασταλτικών ψυχοτρόπων και της Ηρωίνης. Το Αλκοόλ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι η «απαγόρευση» δεν είναι αυτό που «δημιουργεί την εξάρτηση» όπως ψευδέστατα γράφει ο συγγραφέας (Θ. Τζιούμπας) ότι διακηρύσσουμε. Η Απαγόρευση, όμως, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα διαταραχών υγείας των χρηστών και ανάπτυξης της εγκληματικότητας και της αγριότητας. Για φανταστείτε τώρα, με την «πρόσφατη έκρηξη του Αλκοολισμού στη χώρα μας» τι θα γινόταν αν το Αλκοόλ γινόταν παράνομο!

Μια βασική διαφορά της κατασταλτικής ναρκωτικής πολιτικής και της Από-απαγόρευσης είναι η θεώρηση των εξαρτήσεων. Για την απαγορευτική αντίληψη η εξάρτηση είναι «κοινωνικό φαινόμενο» και η «πολιτεία οφείλει να το αντιμετωπίσει σαν τέτοιο»! Με Απαγορεύσεις και τιμωρίες… Με «θεραπευτικά» στρατόπεδα και φυλακές, ώστε να αποτρέπονται οι πολίτες από τις εξαρτητικές ουσίες. Για την Από-απαγόρευση, η παθολογική εξάρτηση είναι μια χρόνια (συνήθως υποτροπιάζουσα) νόσος και είναι αποκλειστικά θέμα υγείας και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί, με μέτρα μείωσης της βλάβης (έλεγχος ποιότητας ουσιών και ενίσχυση της ατομικής επιλογής για απεξάρτηση). Είναι λογικό, η πολιτεία να παίρνει μέτρα προστασίας των πολιτών από τη χρήση ουσιών, «ανάλογα με την ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ τους». Ποιός όμως κάνει κάποιες ουσίες επικίνδυνες; Η Φύση και η Ελεύθερη Επιλογή ή πρακτικά η Απαγόρευση τους; Ποιος άλλος εκτός από τις Απαγορευτικές συνθήκες, φτιάχνει «τα επικίνδυνα συνθετικά Κανναβινοειδή» που κανένας δεν τα χρησιμοποιεί, αν έχει νόμιμο το «άγιο χασισάκι»; Ποιο είναι πιο επικίνδυνο: η Κάνναβη ή το Αλκοόλ;

Η υγεία είναι κάτι που δεν απασχολεί τον Θ.Τζιούμπα, όπως και η πραγματικότητα, που την αποκάλυψη της ,την ονομάζει «ορυμαγδό πληροφορίας». Η αλήθεια ότι το ανθρώπινο κορμί παράγει Κανναβινοειδή, που είναι ουσιαστικά για τη διατήρηση και προστασία της υγείας… είναι «ορυμαγδός πληροφορίας»! Το ότι η Κάνναβη αναδεικνύεται το πρώτο ίαμα για πλήθος ασθενειών, με νομιμοποίηση της ιατρικής της χρήσης σε 24 πολιτείες των ΗΠΑ, 15 χώρες της Ευρώπης (στην Ιταλία την καλλιεργεί ο στρατός), χώρες της Λατινικής Αμερικής, το Ισραήλ κ.α. … είναι «ορυμαγδός πληροφορίας»! Το ότι σε όλες τις περιοχές, που έγινε νομιμοποίηση της Κάνναβης, έπεσε κατακόρυφα η εγκληματικότητα και η χρήση Ηρωίνης και εξοικονομήθηκαν σαν έσοδα μεγάλα ποσά που πήγαν στην εκπαίδευση και στην υγεία… είναι «ορυμαγδός πληροφορίας»!

Πίσω από την ανεξήγητη αντιπαλότητα στο πιο αβλαβές φυτό του πλανήτη –στην πιο λιγότερο τοξική από όλες τις νόμιμες και παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες-… πίσω από την ύποπτη αντιπαλότητα σε ένα ιαματικό βοτάνι… κρύβεται ο φόβος του δικαιώματος της «ατομικής απόλαυσης σαν διέξοδο από την απόγνωση». Διότι «αυτό είναι φυγή και όχι δράση» και προφανώς… δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη φυγή με το δικαίωμα της «ατομικής απόλαυσης». Πίσω από αυτόν τον παράλογο κανιβαλισμό κρύβεται αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε σαν πνεύμα της «χούντας»: Ένας ολοκληρωτικός τρόπος σκέψης, επιβολής, καταστολής και εξόντωσης του διαφορετικού… Ένα μίσος ενάντια στην αυτοδιάθεση και την ελευθερία επιλογής… Ένας τρόμος ενάντια στον αυτό-καθορισμό και τα δικαιώματα των πολιτών ,να ορίσουν την υγεία τους και τη ζωή τους. Και οι χούντες δεν είναι μόνο δεξιές… Στην περίπτωση των Απαγορευμένων ψυχοτρόπων, η «αριστερά» ξαναζωντανεύει το σταλινισμό της. Γιατί παρ’ όλες τις διακηρύξεις της φαίνεται πως αυτός λειτουργεί ακόμα στα κεφάλια των στελεχών της.

Έτσι εμείς, 9 Μαΐου, επέτειος συντριβής του φασισμού, καλούμε τους πολίτες στο Σύνταγμα, στη γιορτή της Αλήθειας για την Κάνναβη, ενάντια στον κανιβαλισμό και στα οικονομικά συμφέροντα, για την Υγεία, την Ελευθερία και την Δικαιοσύνη!».