Mε καθυστέρηση 18 χρόνων, βρέθηκαν τελικά κάποιοι ένοχοι για το Χρηματιστήριο

Όχι φυσικά όλοι...

| 29/11/2017

Αν και σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων του οποίου οι επιπτώσεις έχουν τεράστιες διαστάσεις, η δικαιοσύνη χρειάστηκε σχεδόν μία 20ετία για να επανέλθει με τη δέουσα (;) σοβαρότητα. Έπειτα από 18 χρόνια, και παρά την αρχική τους αθώωση, η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έκρινε ως ενόχους 36 κατηγορούμενους για το σκάνδαλο με τις «μετοχές- φούσκες» για την «δημιουργία επίπλαστης αγοράς» και εν συνεχεία «την καταπόντισή της».

Ανάμεσα σε αυτούς τους 36, βρίσκονται χρηματιστές, επιχειρηματίες, εφοπλιστές κ.α. , οι οποίο είχαν αθωωθεί το 2013 . Ωστόσο, ο Άρειος Πάγος αιτήθηκε αναίρεση της απόφασης λόγω μη εμπεριστατωμένης αιτιολόγησης της απόφασης. Έτσι, το δικαστήριο ξεκίνησε μία διαδικασία εξέτασης των υποθέσεων κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, στην οποία και οι 36 χαρακτηρίστηκαν ως ένοχοι για  «δημιουργία πλασματικής εικόνας της αγοράς και η καλλιέργεια επενδυτικής ευημερίας, αλλά και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της», σύμφωνα με την εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, η κ. Θεοδωροπούλου είπε, πως διαμόρφωσαν ψευδώς τις τιμές των μετοχών με «τα πακέτα που έριξαν στην αγορά» και συνέχισε: «Πλήξατε με τις μεθοδεύσεις το νόμο της ελεύθερης αγοράς, με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών, που δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα».

Φυσικά, η υπόθεση δεν άρχισε και τελείωσε με αυτούς τους 36. To 2009, βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών  παρέπεμπε 67 κατηγορούμενους, οι οποίοι με εφετειακό βούλευμα μειώθηκαν σε 42, μέχρι την αθώωση τους. Πλέον 6 από αυτούς δεν είναι εν ζωή. Η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνεχίζεται με αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ