Χλιαρές οι αντιδράσεις του Βερολίνου για τον αιχμάλωτο δημοσιογράφο

Το Βερολίνο διαμηνύει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον λόγο της Τουρκίας

| 17/03/2017

Με χαλαρότητα, ελλείψει καλύτερης λέξης, αντιμετώπισε η Γερμανία την φυλάκιση του δημοσιογράφου της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ στην Τουρκία, με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Το Βερολίνο, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης με την Τουρκία και το στρατόπεδο της ΕΕ,  ένταση η οποία απειλεί να τινάξει την κρίσιμη για το ευρωπαικό κεφάλαιο προσφυγική συμφωνία στο αέρα, επέλέξε να μην ανεβάσει τους τόνους.

Στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τέθηκε το ερώτημα πώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να γνωρίζει ότι ο συλληφθείς δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ είναι κατάσκοπος προτού καν δικαστεί από την τουρκική δικαιοσύνη.

«Εάν η Τουρκία είναι πραγματικά ένα κράτος δικαίου όπως διατείνεται ο κύριος Ερντογάν, διερωτώμαι πώς εκείνος γνωρίζει ήδη και μπορεί να το λέει πριν από την έναρξη της δίκης ότι ο Ντενίζ Γιουτζέλ είναι τρομοκράτης και κατάσκοπος» ήταν η απάντηση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel όπου παραχώρησε συνέντευξη η οποία θα δημοσιευτεί αύριο.

Το Βερολίνο επισημαίνει επιπλέον ότι ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι ο Γιουτζέλ εργαζόταν ως κατάσκοπος της Γερμανίας είναι «απόλυτα αβάσιμος».

Το Der Spiegel έγραψε εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ υποσχέθηκε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ προξενική πρόσβαση στον Γιουτζέλ σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ τους την 4η Μαρτίου αλλά η Άγκυρα δεν τήρησε την υπόσχεσή της.

«Θα ήταν απογοητευτικό εάν δεν μπορούσαμε πλέον να βασιζόμαστε στον λόγο του Τούρκου πρωθυπουργού» τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

με πληροφορίες από το ΑΠΕ