Έχουμε νέα: οι κλέφτες δεν ήταν μετανάστες

Διασπορά ψευδών ειδήσεων στη Λέσβο στοχοποιεί μετανάστες

| 20/03/2018

Το Περιοδικό αναδημοσιεύει από το προφίλ του Θράσου Αβραάμ μια είδηση που έρχεται από τη Λέσβο και καταδεικνύει πώς η ενημέρωση μπορεί να χειραγωγηθεί και να αποτελέσει όπλο ρατσιστικού μίσους. Το θέμα είναι ότι τώρα που ο υπεύθυνος για την διάδοση ψευδών ειδήσεων φανερώθηκε, θα τιμωρηθεί; Θα σταματήσει με κάποιο τρόπο αυτή η σιχαμερή -με κάθε μέσο- επίθεση των φασιστών στους μετανάστες και πρόσφυγες; Πόσες εικόνες χρειάζονται ακόμα από το Αφρίν για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται από πατρίδες που έχουν ρημαχθεί δεν έρχονται για να μας αλώσουν τα σπίτια και τον πολιτισμό, αλλά γιατί επιτρέπουμε να ρημάζονται οι πατρίδες τους. Τι ακόμα χρειάζεται για να κλείσουν όλες οι φασιστικές οργανώσεις που σπέρνουν μίσος και κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη από όσο ήδη είναι για όλους όσοι υφίστανται τα αποτελέσματα των ξεριζωμών;


Τελειωμό δεν έχει η σπέκουλα και οι ψευδείς ειδήσεις που διακινούνται και στοχοποιούν τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη Λέσβο. Αυτή τη φόρα ήταν η σειρά του πρωταθλητή του είδους Γιάννη Συνάνη ο οποίος πρόβαλε μέσω της αυτοαποκαλούμενης ως ειδησεογραφικής σελίδας που διαθέτει ένα βίντεο με τον τίτλο “Βίντεο-ντοκουμέντο κτηνοτρόφος πιάνει στα πράσα μετανάστες να σφάζουν τα ζωντανά του”. Το σχετικό δημοσίευμα που συνόδευε το βίντεο ανέφερε ότι “Με απύθμενο θράσος τρεις μετανάστες μπήκαν μέρα – μεσημέρι μέσα σε αγρόκτημα κτηνοτρόφου κοντά στο ΚΥΤ Μόριας και άρχισαν να σφάζουν τα ζωντανά του. Ο κτηνοτρόφος που τους παραφύλαγε επί ημέρες γιατί έχανε κάθε τόσο και λιγάκι τα ζωντανά του, τους έπιασε στα «πράσα» και για να εξασφαλίσει το βίντεο – ντοκουμέντο προσποιήθηκε τον φίλο και τους κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο. Για να μην τον καταλάβουν μάλιστα τους έπιασε την κουβέντα την ώρα που έσφαζαν ένα αρνί και τους είπε να τους δώσει πέντε ευρώ για να του δώσουν λίγο κρέας. Αυτοί μάλιστα φάνηκαν γενναιόδωροι και προσφέρθηκαν να του βάλουν λίγο κρέας σε μία σακούλα δωρεάν“. Το βίντεο από την πρώτη στιγμή έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης καθώς κοινοποιούνταν συνεχώς από ανησυχούντες πατριδέμπορους, από τα site των ειδήσεων ΣΟΚ, όπως το protothema, αλλά και από την επίσημη σελίδα της Χρυσής Αυγής.
Τίποτα όμως απ όλα αυτά δεν ίσχυε. Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια το δημοσίευμα του Γιάννη Συνάνη ήταν ψευδές και ο ίδιος το γνώριζε. Ο άνθρωπος που κατέγραψε τις σκηνές δεν ήταν κτηνοτρόφος που υποτίθεται ότι του είχαν κλέψει τα ζώα αλλά ένας διερχόμενος κυνηγός. Το περιστατικό δεν συνέβη στην Μόρια αλλά αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Τρίτο και κυριότερο, οι πρόσφυγες δεν είχαν κλέψει το ζώο αλλά το είχαν αγοράσει από κρεοπώλη. Γεγονός που επιβεβαίωσε και ο ίδιος στην αστυνομία. Αργότερα και αφού δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά ο κ. Συνάνης αναγκάστηκε να αυτο-διαψευστεί εντός της ημέρας θέτοντας παράλληλα κάποια αστεία ερωτήματα για την υπόθεση.
Σε μια άλλη περίπτωση πριν από δυο βδομάδες είχαν γίνει δυο κλοπές, μια στην περιοχή της Μόριας όπου κλάπηκαν από αποθήκη μεταλλικά αντικείμενα αξίας 4.500 ευρώ και μια άλλη κλοπή στη Μυτιλήνη όπου ο δράστης μπήκε σε σπίτι αφού παραβίασε το παράθυρο και αφαίρεσε το ποσό των 1658 ευρώ. Στο άκουσμα των δυο αυτών ειδήσεων οι γνωστοί ανησυχούντες πατριδέμποροι μέσω των κοινωνικών δικτύων στοχοποίησαν τους πρόσφυγες ως δράστες γι αυτά τα περιστατικά των κλοπών. Αφού είναι κλέφτες θα είναι σίγουρα πρόσφυγες. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν καθόλου έτσι όπως θα τα επιθυμούσαν καθώς οι δυο κλοπές εξιχνιάστηκαν και δράστης είναι ένας 25χρονος ντόπιος.
Το συμπέρασμα που βγαίνει απ’ όλα αυτά είναι ότι συγκεκριμένα άτομα που έχουν συγκροτήσει ομάδες έχουν βαλθεί να δηλητηριάζουν με μίσος την τοπική κοινωνία προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πολιτικά αλλά και οικονομικά. Υπάρχει δε η εκτίμηση από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα τοπικά πράγματα ότι αυτές οι προσπάθειες θα αυξάνονται όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στις δημοτικές εκλογές.