Στήλη: Ήχοι Ανήσυχοι

Ήχοι ανήσυχοι - All Sisters Unite…. Όταν η reggae συναντά το γυναικείο κίνημα.

Για την μουσική που δεν μας αφήνει σε ησυχία

| 07/03/2018

Σήμερα 8 Μάρτη παγκόσμια ημέρα για τους αγώνες των  γυναικών σε όλο τον κόσμο, κυκλοφορεί από τους Vibronics, ένα άλμπουμ γεμάτο γυναικείες φωνές και γυναικείες διεκδικήσεις, το Woman On A Mission. Η reggae κολεκτίβα των Vibronics από το Λέστερ της Αγγλίας καταθέτει τη δική της καλλιτεχνική συμβολή στο γυναικείο κίνημα επιτελώντας ταυτόχρονα 2 σκοπούς. Να παρουσιάσει 8 γυναικείες φωνές (οι περισσότερες νέες) από το χώρο της reggae, με πολυεθνική αναφορά και να μας δώσει ένα δίσκο του οποίου η θεματολογία περιστρέφεται γύρω από νέα και παλιά ζητήματα που απασχολούν το «μισό του ουρανού». Για την υποστήριξη αυτού του συλλογικού άλμπουμ έχει φτιαχτεί το site http://www.culturalresistance.eu/, με συνεντεύξεις, βίντεο και υλικό. Να σημειωθεί πως το 10% των εσόδων του δίσκου θα δοθεί στην WomanKind Worldwide (https://www.womankind.org.uk/).

Ένα άλμπουμ των Vibronics έτσι και αλλιώς έχει σημασία για το χώρο της reggae μια και η συγκεκριμένη κολεκτίβα έχει παίξει ρόλο στη σύγχρονη σκηνή. Πολύ περισσότερο με την επιλογή τους με το Woman On A Mission και τους συμβολισμούς του, διαμορφώνουν μια από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες για το χώρο της Reggae παγκοσμίως.

Γυναίκες σε αποστολή λοιπόν αλλά σε τι αποστολή;

Το άλμπουμ ξεκινά με την Nia Songbird, μια νεαρή τραγουδίστρια και ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της reggae, να τραγουδά το “All Sisters Unite, ένα κομμάτι που μας θυμίζει τις κλασσικές εποχές της reggae στα Βρετανικά νησιά.

Συνεχίζει με τη Wish Wadada, από το Κάπο Βέρντε. Η Wadada είναι γνωστή στο χώρο τόσο ως τραγουδίστρια όσο και ως στιχουργός. Το κομμάτι της μας υπενθυμίζει το παλιό μότο του κινήματος της Μαύρης Δύναμης «Each One Teach One».

Η Boney L, από τις πιο παλιές συνεργάτιδες των Vibronics, στην ουσία η πρώτη τους τραγουδίστρια, σπάει μια δεκαετή δισκογραφική απομόνωση για να συμμετάσχει στο project, με μια πρόκληση εγρήγορσης «Stand up and Rise together Sister». Το κομμάτι έχει τίτλο “Rise Up”.

Ακολουθεί η Vanya O από το Ζάγκρεπ της Κροατίας με το “One Dub Nation, ένα κομμάτι που θυμίζει τις μελωδικές δημιουργίες του Augustus Pablo. Η Vanya ξεκίνησε τη πορεία της στο χώρο της Reggae με τους Radikal Dub Kolektiv.  

Στο επόμενο κομμάτι οι Vibronics φιλοξενούν την Trilla Jenna. Dj, ιδρυτικό μέλος του γυναικείου Gold Label Sound System το 1989 στο Λονδίνο και για χρόνια  συνεργάτιδα του Mad Professor σε μια σειρά παραγωγές της Ariwa, προσφέρει το militant στυλ της σε ένα κομμάτι που καλεί την νεολαία των Γκέτο να μην το βάζει κάτω και να συνεχίζει να αγωνίζεται. Πρόκειται για το μοναδικό κομμάτι του δίσκου που δεν υπάρχουν γυναικεία φωνητικά. Αλλά μιας και η εν λόγω κυρία κρατά τα ηνία της παραγωγής, το συγχωρούμε…  “Ghetto Yout Nah Give Up”.

Η Saraléne που ακολουθεί μας έρχεται από το Βερολίνο. Πρόκειται για μια ήδη αναγνωρισμένη  παρουσία στη πόλη, που ανοίγει πλέον τα φτερά της στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εδώ την ακούμε στο “More Love”.

Η Sis ILeen που παίρνει τη σκυτάλη είναι από τη Γενεύη.  Γίνεται ολοένα και περισσότερο γνωστή καθώς συνδυάζει την Reggae & Dub  με το R&B. Στο άλμπουμ μας τραγουδά για τους “Peaceful Warriorsκαι τους Freedom Fighters.

Το άλμπουμ ολοκληρώνεται με τη Nanci Correia. Γεννημένη στη Λισσαβώνα, μεγαλωμένη στο  Λονδίνο με την βελούδινη φωνή της τραγουδά «Woman Is Divine».

Το Woman On A Mission, θα μπορούσε να είναι και το σάουντρακ των σημερινών διαδηλώσεων, τουλάχιστον ένα μέρος του. Μπορείτε να το ακούσετε σήμερα σε live streaming στο facebook. Στις 27 Απρίλη θα κυκλοφορήσει και σε βινύλιο, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να φτάσει και στην Ελλάδα.

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…