Αισθητηριακή νοημοσύνη, Πέντε Αισθήσεις και Δραματοθεραπεία

Κέντρο Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Έρευνας, Ηρακλείτου 1, Κολωνάκι

| 28/10/2019

Η αισθητηριακή νοημοσύνη μάς αποκαλύπτει πόσο ευαίσθητοι είμαστε στην ασυνείδητη επιρροή των αισθήσεων και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη γνώση προς όφελος μας στην καθημερινότητα.

Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι οι αισθήσεις μας λειτουργούν ως το παράθυρό μας προς τον κόσμο; Την ζωή μας μπορούμε να την δούμε, να την ακούσουμε, να την γευθούμε, να την μυρίσουμε και να την αγγίξουμε. Με το να ασκηθούμε στην επαφή με τις αισθήσεις μας κατακτούμε μια βαθιά σύνδεση με το σώμα μας στο παρόν με αποτέλεσμα να λειτουργούμε με μεγαλύτερη ευχέρεια και διαύγεια στην καθημερινότητά μας.

Οι Αισθήσεις μας τα παράθυρά μας για τον έξω κόσμο.

Ό,τι βιώνουμε στο περιβάλλον γίνεται ερέθισμα για τις → Αισθήσεις που είναι οι γέφυρες και συνδετικοί κρίκοι του έξω με το μέσα, κάνοντας την → πληροφορία να γεμίζει τον εγκέφαλο → Αυτός την αποκωδικοποιεί και έχουμε την → Αντίδραση στο σώμα και εν συνεχεία το συναίσθημα, την συμπεριφορά, τη γνωσιακή στάση, κοκ.

Οι αισθήσεις στον άνθρωπο αναπτύσσονται ψυχοβιολογικά. Από τη στιγμή της γέννησης μας και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας επηρεάζονται από την κληρονομικότητα και τα γονίδια, τα βιώματα, τις σχέσεις μας. Το ερώτημα λοιπόν που θα μας απασχολήσει είναι: Με τί αισθητηριακή κληρονομιά ερχόμαστε στο παρόν;

Καθένας από μας έχει τον δικό του διαφορετικό τρόπο, χρόνο, ένταση, τη δική του ξεχωριστή σχέση με τις αισθήσεις του. Ο κόσμος των αισθήσεων μας κάνει διαφορετικούς. Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιληφθούμε την αισθητηριακή μας διαφορετικότητα;

Με μέσο μας τη Δραματοθεραπεία και έχοντας στο επίκεντρο κάθε φορά μια από τις πέντε αισθήσεις, θα επεξεργαστούμε τα παραπάνω ζητήματα, ταξιδεύοντας στο κόσμο των αισθήσεων.

Η Δραματοθεραπεία αναφέρεται στο δράμα ως μορφή θεραπείας και ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης. Στόχος της Δραματοθεραπείας είναι η ανάπτυξη της ψυχικής έκφρασης και εξέλιξης του ατόμου μέσα από τη βιωματική διαδικασία και τη συνεχή χρήση όλων των μορφών της τέχνης. Ενισχύει το άτομο να δημιουργήσει μια παλέτα ποικίλων τρόπων διαπραγμάτευσης και αντιμετώπισης καταστάσεων, επιτυγχάνοντας την ανάπτυξη του φάσματος των κοινωνικών ρόλων που διαδραματίζει στη ζωή του. Βοηθά και αναπτύσσει την έκφραση, και πέρα από το λόγο, διευρύνει τον επικοινωνιακό ορίζοντα του ατόμου αισθητηριακά, σωματικά και συμβολικά. Κινητοποιεί τη φαντασία, τη χαρά του παιχνιδιού και της δημιουργικότητας. Μέσα από τις τεχνικές της (role-playing, κίνηση, ζωγραφική, μουσική, κατασκευές, αφήγηση ιστοριών, μάσκες κτλ.) αναδεικνύεται και ο ρόλος του σώματος στην κατεύθυνση της ψυχοσωματικής θεώρησης του ανθρώπου.

Κύριοι στόχοι των 5 συναντήσεων θα είναι:

● Να αντιληφθούμε πως η κάθε αίσθηση έχει εντυπωθεί σε εμάς, στο σώμα μας και με ποια συναισθηματική κατάσταση έχει συνδεθεί.
● Να αφουγκραστούμε τον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο μας, τις προτιμήσεις, τους μηχανισμούς εξυπηρέτησης, προστασίας αλλά και άμυνας που διαθέτουμε, έχοντας στο επίκεντρο κάθε συνάντησης μία από τις 5 αισθήσεις.
● Να αυτορυθμιστούμε με βάση το συναίσθημα και την αίσθησή μας, εστιασμένοι στον εαυτό μας.
● Να αλληλεπιδράσουμε με τους άλλους με ταυτόχρονη αυτοπαρατήρηση για να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιούμε, διαχειριζόμαστε και επικοινωνούμε την εκάστοτε αίσθηση.

Ημερομηνίες συναντήσεων:

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 19.30-21.30 : Ακοή, Τρίτη 29 Οκτωβρίου 19.30-21.30 : Αφή
Τρίτη 5 Νοεμβρίου 19.30-21.30 : Όσφρηση, Τρίτη 12 Νοεμβρίου 19.30-21.30 : Όραση, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 19.30-21.30 : Γεύση

Λουκία Αποστολίδη : Ψυχολόγος, Msc Ψυχολόγος της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια

Μαίρη Κάρδαρη : Δραματοθεραπεύτρια, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού, Εκπαιδευόμενη θεραπευτικού θεάτρου Playback Theater

Για δηλώσεις συμμετοχής: 6988378627 και [email protected]

Κόστος συνάντησης: 25 ευρώ

Στο Κέντρο Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Έρευνας, Ηρακλείτου 1, Κολωνάκι.

.

Σύντομα βιογραφικά συντονιστριών:

Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγος (Φ.Π.Ψ, κατεύθυνση Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ), με MSc στην Ψυχολογία της Υγείας (London Metropolitan University) και PGCert στην Ψυχολογία των Εξαρτήσεων (London Southbank University). Είναι Συστημική- Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια ξεκινώντας το πρώτο μέρος της εκπαίδευσής της στο Tavistock & Portman Clinic του Λονδίνου όπου ολοκλήρωσε το PGDiploma. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα στο ΕΠΙΨΥ, στο Ιατρείο της Οικογένειας όπου δούλεψε στο θεραπευτικό του πλαίσιο με οικογένειες. Τέλος, είναι Δραματοθεραπεύτρια, ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή της στο Ινστιτούτο Αιών.Είναι συνιδρύτρια και επιστημονική συνεργάτης του ΚεΣυΨε. Στο Λονδίνο έχει εργαστεί στο Wimbledon Guild, ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο τμήμα Οικογενειακής Θεραπείας. Έχει υπάρξει σύμβουλος σε δημόσιο σχολείο για παιδιά σχολικής ηλικίας σαν μέλος του Place2Be. Έχει εργασθεί στη διαχείριση ομάδων Δραματοθεραπείας στον ΟΚΑΝΑ και στο ΚΕΘΕΑ. Είναι εξωτερική συνεργάτης στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, στο τμήμα Παιδικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη αλλά και στο Ιδρυμα Θεοχαράκη όπου δημιουργεί προγράμματα για παιδιά και ενήλικες. Είναι μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (ΒPS).

Μαίρη Κάρδαρη, Ψυχοθεραπεύτρια ειδικευμένη στην Δραματοθεραπεία (Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών), Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού, Εκπαιδευόμενη με υποτροφία Θεραπευτικού Θεάτρου Playback Theater (Centre for Playback Theater New Paltz New York, κάτοχος διπλωμάτων Core training και Conducting). Έκανε σπουδές θεωρητικών της μουσικής, κλασικής κιθάρας, μοντέρνου τραγουδιού και δραματοποιημένου τραγουδιού (Ωδείο Φίλιπος Νάκκας) και Οικονομικών (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Συντονίζει θεραπευτικές και καλλιτεχνικές ομάδες καθώς και σεμινάρια/εργαστήρια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Έχει εργασθεί σε κλινικά, εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά πλαίσια και δομές με πληθυσμό εξαρτημένων ατόμων, ψυχωσικό πληθυσμό, άτομα με αυτισμό και νοητική στέρηση, προσφυγικό πληθυσμό και εργαζόμενους στο προσφυγικό πεδίο (Ξενώνας ΕΠΑΨΥ Αριάδνη, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ,ΕΑΤΑ Δήμου Αθηναίων, ΚΔΑΠ Δήμου Ζωγράφου κ.α.). Συνεργάζεται με δημόσια και ιδιωτικά κέντρα υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από τον Σεπτέμβρη του 2019 είναι ελεύθερη επαγγελματίας ψυχοθεραπεύτρια πραγματοποιώντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ιδιωτικά.