Αλληλεγγύη! Από τους δρόμους της Αθήνας στις φαβέλες του Ρίο.

Μια διαφορετική πορεία στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας την ημέρα έναρξης του Μουντιάλ

| 14/06/2014

Η πορεία είχε καλεστεί για τη μέρα έναρξης του Μουντιάλ από τη συλλογικότητα Radical Fans United, που αποτελεί μια πρωτοβουλία οπαδών διαφορετικών ομάδων που όπως οι ίδιοι αναφέρουν: “πιστεύουμε στη δημιουργία μιας κερκίδας με συνείδηση που θα αντιδρά σε κάθε τι (π.χ. αθλητικοί νόμοι, αποφάσεις διοικήσεων, αστυνομική αυθαιρεσία) που θέλει να μας εξαφανίσει από την εξέδρα, αλλά και σε μια κερκίδα που θα παίρνει θέση και για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα (όπως έγινε στην εξέγερση του Δεκέμβρη, με τις μειώσεις μισθών και τις καταλήψεις, με  τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης κ.ά.) μιας και αποτελούμε ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας.”

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και άλλες συλλογικότητες και μοιράστηκαν κείμενα πέρα από αυτό των RFU που μπορείτε να δείτε παρακάτω από τους “Athens Antifa League” και “Συντονιστικό αλληλεγγύης στους εξεγερμένους στη Βραζιλία”:

κείμενο_1

κείμενο_2

Υπήρξαν επίσης πανώ οπαδών ομάδων όπως αυτό με υπογραφή της Θύρας 13 του Παναθηναϊκού:

thira13faveles

Η συγκέντρωση ξεκίνησε  έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας όπου για μία περίπου μοιράζονταν κείμενα και φωνάζονταν συνθήματα ενώ τρεις διμοιρίες ΜΑΤ βρίσκονταν στην είσοδο του κτηρίου. Στη συνέχεια βγήκε στο δρόμο, κλείνοντας το ένα ρεύμα της Βασ. Σοφίας και πορεύτηκε προς το Σύνταγμα με συνθήματα ενάντια στη FIFA και τις “εθνικές φανέλες”. Χαρακτηριστικά τα εξής: “Ούτε ψαλιδάκια ούτε τακουνάκια, όσο στις φαβέλες σκοτώνονται παιδάκια”, “Στο Μουντιάλ της FIFA, των πολυεθνικών, ποτίζουν το γκαζόν με αίμα των φτωχών” και “Ενάντια στης FIFA την κερδοφορία, εκπαίδευση, υγεία, εργασία”.

10371421_278460305667473_7965401060023382452_n

Πέμπτη απόγευμα και το κέντρο είχε την πιο αντιφατική και μπερδεμενη εικόνα. Βόλτες για ψώνια, η πορεία για το Μουντιάλ αλλά και οι καθαρίστριες που μαζί με εκατοντάδες αλληλέγγυους βρίσκονταν συγκεντρωμένες έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Η περίεργη συνάντηση έλαβε συγκεκριμένο χαρακτήρα.όπως γράφουν οι ίδιοι οι RFU στην ανακοίνωσή τους για το πως εξελίχθηκε η κινητοποίηση: “Στο Σύνταγμα συναντήσαμε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών που παρά την καταστολή επιμένουν να αγωνίζονται για τα αυτονόητα, το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρέπεια. Τα συνθήματα “Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών” και “Σ’ αυτό το Μουντιάλ στηρίζουμε φαβέλες, σκούπα και φαράσι στις εθνικές φανέλες” δόνησαν για αρκετή ώρα την ατμόσφαιρα που είχε ήδη “μολυνθεί” από τα τρικάκια μας.” 

Untitled-3

Όταν στη συνέχεια η πορεία διέσχισε την Ερμού και κατέληξε στο Μοναστηράκι η φυσιολογική εμπορευματική ζωή του κέντρου είχε διαταραχθεί για τα καλά. Φρόντιζαν γι αυτό άλλωστε οι ισχυρές δυνάμεις τόσο των ΜΑΤ όσο και των ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής σε παρακείμενα στενά και δρόμους τόσο από την πορεία για το Μουντιάλ όσο και από τον όγκο της συγκέντρωσης υπέρ του αγώνα των καθαριστριών.

safe_image.php

Όπως αναφέρουν και πάλι οι ίδιοι οι διοργανωτές: “Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης έξω από τη βραζιλιάνικη πρεσβεία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εκατοντάδες αλληλέγγυοι στείλαμε με την παρουσία μας ένα ηχηρότατο μήνυμα αλληλεγγύης στους Βραζιλιάνους που αγωνίζονται ενάντια στην υποτίμηση των ζωών τους, ενάντια στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος ενώ καταρρέουν οι προνοιακές δομές”.

Και όλα αυτά την ημέρα που στην ίδια τη Βραζαιλία, σε απόστασαη αναπνοής από τα γήπεδα διεξαγωγής των αγώνων του Μουντιάλ έλαβαν χώρα ισχυρές κινητοποιήσεις και συγκρούσεις. Είναι σαφές πια ότι όλα όσα γίνονται στον κόσμο της κρίσης τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει το χνάρι τους. Πολλά από τα ιερά ενός συστήματος που κάποτε έστεκε κραταιό βεβηλώνονται σήμερα και αμφισβητούνται. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει αυτή την τόσο ιδαφορετική κινητοποίηση της Πέμπτης αλλά και τις πολυήμερες κινητοποιήσεις στη Βραζιλία; Το γεγονός ότι ένας από τους πιο φανατικά προσκολλημένους λαούς στο μαγικό κόσμο του ποδσφαίρου αμφισβητεί τη μεγαλύτερη διοργάνωση αυτού του ίδιου αθλήματος, το γεγονός ότι οπαδοί διαφορετικών ομάδων συνεβρίσκονται και αμφισβητούν τους κανόνες του σύγχρονου εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου;

brazil-riot-over-world-cup

Οι ομάδες βρίσκονται στο γήπεδο ξανά, αλλά οι κανόνες σιγά σιγά αλλάζουν. Και ένας ολόκληρος κόσμος που βρέθηκε για χρόνια στο περιθώριο ετοιμάζεται για τη ρεβάνς. Η μπάλα στην κερκίδα λοιπόν…

(Περισσότερες πληροφορίες και εικόνες εδώ.)