"Αμύντορες Λαοφόροι: Το εικονοστάσι του αντιαποικιοκρατικού αγώνα"

Eικαστική έκθεση των καλλιτεχνών Γιάννη Γίγα και Πέγκυς Κούβαρη στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας

| 01/03/2016

Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελληνική Δημοκρατία, δημιούργησε και εγκαινίασε τον πολιτιστικό χώρο «Francisco de Miranda» (Χάρητος 6), την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του πολιτιστικού χώρου, παρουσιάζεται η εικαστική έκθεση “Αμύντορες Λαοφόροι: Το εικονοστάσι του αντιαποικιοκρατικού αγώνα” των καλλιτεχνών Γιάννη Γίγα και Πέγκυς Κούβαρη, που απεικονίζουν ήρωες και κοινωνικούς ακτιβιστές της παγκόσμιας ιστορίας.

004_AD-Gallery_G.-Gigas_Art-Athina_2014

Η ενότητα ανήκει στη γενικότερη συλλογή «Πρόσωπα», η οποία έχει ως στόχο να δημιουργήσει και να παρουσιάσει μια οπτική σειρά εμπνευσμένη από προσωπικότητες που θεωρούνται ως παράδειγμα άξιο τιμής και θαυμασμού για όλους τους λαούς του κόσμου. Οι συγκεκριμένοι ήρωες παρουσιάζονται για δεύτερη φορά μετά την πρώτη έκθεσή τους στην Κύπρο.

Είναι οικουμενική πρακτική, γνωστή σε όλες τις εποχές και όλα τα έθνη, κεντρική σε όλες τις λαϊκές παραδόσεις, να τιμώνται ορισμένες εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν αγωνιστεί για την πατρίδα, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την αλήθεια, αντηχώντας τις προσπάθειες των λαών τους και την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Αυτή η παράδοση κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι στην Ελλάδα. Από την εποχή του Πλουτάρχου και νωρίτερα, μέχρι σήμερα, σε όλη τους την ιστορία, οι Έλληνες θεωρούσαν τον ακέραιο άνθρωπο και τον βίο του άξιο παρατήρησης, τιμής και μίμησης. Η εικόνα του προσώπου και ο παραδειγματικός βίος ομοεθνών και αλλόφυλων προκαλούσε τον νου και την καρδιά τους.

Screen-shot-2016-02-09-at-5.57.16-PMΗ ενότητα “Πρόσωπα” έχει ως στόχο να δημιουργήσει και παρουσιάσει μια εικαστική σειρά εμπνευσμένη από προσωπικότητες, που θεωρούνται τόσο από τους λαούς τους, όσο και σε διεθνές επίπεδο ως παράδειγμα, άξιο της τιμής, του θαυμασμού, μεταξύ των οποίων: ο Σιμόν Μπολίβαρ, ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Χοσέ Μαρτί, ο Ούγκο Τσάβες και ο Λουίς Τίκας.

Η απεικόνιση των προσώπων αυτών με την τεχνοτροπία της αγιογραφίας δίνει μια πολύ ιδιαίτερη διάσταση στις ίδιες τις μορφές, αλλά και στην λαϊκή αντίληψη περί των προσώπων αυτών. Είναι η αίσθηση που υπάρχει συχνά στο συλλογικό ασυνείδητο ενός λαού, ότι οι ήρωές του αγιοποιούνται, είναι μορφές εξαγνισμένες από τα εγκόσμια. Στους πίνακες αυτούς, ωστόσο, οι “αγιοποιημένες” μορφές εμφανίζονται με τα σύμβολα και τη φόρτιση όλης της επίγειας ζωής τους, πράγμα που κάνει τις μορφές αυτές να βγαίνουν πραγματικά από τα σπλάγχνα της γης τους.

Η Έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 10 Φεβρουαρίου 2016 μέχρι τις 10 Μαρτίου 2016, με ώρες επίσκεψης, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ., από Δευτέρα ως Παρασκευή.