Ανακοίνωση δικηγόρων οικογένειας Ζακ Κωστόπουλου

Παρεμβαίνει η ΕΛΑΣ στο έργο της δικαστικής εξουσίας;

| 15/11/2018

Όσα καταγγέλλουν οι δικηγόροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου είναι ακόμα μερικές εκφάνσεις της αυθαιρεσίας της αστυνομίας στη χώρα αυτή και της ολοένα και εντεινόμενης αυτονόμησής της από τα όποια θεσμικά πλαίσια. Καθώς αστυνομικοί υπάλληλοι βρίσκονται υπό ποινική και πειθαρχική διερεύνηση, η ΕΛΑΣ ουσιαστικά παρεμβαίνει στο έργο του ανακριτή αφού ιατροδικαστικά ευρήματα διαβιβάζονται σε αυτόν με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη αφού τμήματα της δικογραφίας διαρρέουν κατά το δοκούν σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους. Η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ οφείλει να τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με το αν τα όργανα της αστυνομίας παίρνουν εντολές άνωθεν για όσα κάνουν ή αν ενεργούν αυτοβούλως. Και στα δυο ενδεχόμενα η κατάσταση είναι τουλάχιστον εξοργιστική.

Ανακοίνωση

Ως δικηγόροι της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή μας στον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας σχετικά με τις συνθήκες και τα αίτια του βίαιου θανάτου του.

Από δημοσίευμα της εφημερίδας το «Βήμα» στις 13/11/18, φαίνεται ότι το υλικό της δικογραφίας, και μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμα στοιχεία αυτού όπως είναι τα ιατροδικαστικά ευρήματα, διαβιβάζεται -επιλεκτικά- σε δημοσιογράφους και με μεγάλη καθυστέρηση στον ανακριτή. Η επιλεκτική αυτή διαχείριση του υλικού της δικογραφίας από την πλευρά των αστυνομικών οργάνων, τη στιγμή που συνάδελφοί τους βρίσκονται υπό πειθαρχική και ποινική διερεύνηση για την ίδια υπόθεση, δημιουργεί μείζον ζήτημα παραβίασης της αρχής της δίκαιης δίκης, κομμάτι της οποίας συνιστά ασφαλώς το στάδιο της ανάκρισης. Επιπλέον, θέλουμε να μεταφέρουμε τη βαθιά θλίψη της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου για το γεγονός ότι δεν ενημερώνονται οι πληρεξούσιοι δικηγόροι για κρίσιμες πτυχές που αφορούν στη βάναυση θανάτωση του γιου της αλλά αντίθετα η διαχείριση της πληροφόρησης γίνεται μέσω αποσπασματικών και ελεγχόμενων ως προς την αξιοπιστία τους δημοσιευμάτων.

Ζητάμε να διερευνηθεί αρμοδίως ποιος και για ποιο λόγο επέλεξε να πληροφορήσει για το αποδεικτικό υλικό συγκεκριμένους εκπροσώπους του τύπου και όχι τον ανακριτή της υπόθεσης, εγκαίρως, όπως υποχρεούται. Η κατά βούληση διαχείριση του ανακριτικού υλικού από την πλευρά της αστυνομίας ερήμην των παραγόντων της δίκης συνιστά κατ’ ουσίαν παρακώλυση απονομής της δικαιοσύνης και ευθεία παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.

Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να λάβουν έγκαιρα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι η δίκη αυτή θα διεξαχθεί με όρους δίκαιους και αμερόληπτα, όπως αναλογεί σε ένα κράτος δικαίου και όχι σε ένα κράτος όπου η αστυνομία του θα επιχειρεί να κατευθύνει τις έρευνες και να ερμηνεύει δημοσίως τα στοιχεία της δικογραφίας…

14/11/2018

Οι δικηγόροι

Άννυ Παπαρρούσου
Χρύσα Πετσιμέρη
Κλειώ Παπαπαντολέων