Ανεξάρτητη παραγωγή στην κρίση | Το παράδειγμα της hip-hop σκηνής | 03.05.2019

Οι(Η) Μουσικοί(η) στη νέα εποχή. Ανεξάρτητες παραγωγές, δυσκολίες, δυνατότητες και προκλήσεις.

| 30/04/2019

Είναι γνωστό ότι αρκετές φορές συγκροτήματα και μέλη τους καλούνται σε διάφορες κινηματικές και πολιτικές εκδηλώσεις να συνεισφέρουν με τα τραγούδια τους στην ανάδειξη ενός σκοπού ή να δώσουν μια ευρύτερη πολιτιστική διάσταση σε τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύοντας τες. Αυτό είναι κάτι που πολλές φορές φέρνει «στην ίδια πλευρά του οδοφράγματος» το πολιτικό – κινηματικό με το καλλιτεχνικό δυναμικό. Ωστόσο και παρά την θετική διάσταση μιας τέτοιας συνάντησης, συνήθως λείπει μια διαδικασία πραγματικού διαλόγου του κόσμου των κινημάτων και των πολιτικά μάχιμων ανθρώπων με τους ίδιους τους δημιουργούς για τους όρους και τις συνθήκες που ειδικά η νέα γενιά καλλιτεχνών καλείται να δημιουργήσει στις συνθήκες της κρίσης.

Μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα θα επιχειρηθεί να απαντηθούν σε μια πολύ ιδιαίτερη συζήτηση την Παρασκευή 3 Μαΐου στη Λέσχη Αναιρέσεις: Πώς μπορεί ένας μουσικός στην Ελλάδα της κρίσης να βγάλει έναν δίσκο; Ποιες είναι οι δυσκολίες και τα άγχη ποιες οι οικονομικές ανάγκες και ποια η ανταμοιβή; Ποιος είναι ο ρόλος του κοινού; Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος κινηματικών συλλογικοτήτων και εγχειρημάτων ενός πολιτισμού της χειραφέτησης στην στήριξη και διάδοση της ανεξάρτητης δημιουργίας;  Πώς επιδρούν πάνω στο έργο του καθενός τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη πλειοψηφία της νεολαίας, η ανεργία, η έλλειψη προοπτικής, ο φόβος του πολέμου, η μετανάστευση, η οικολογική καταστροφή;

Οι Αναιρέσεις επιχειρούν να διαμορφώσουν τους όρους για ένα τέτοιο διάλογο, ανοίγοντας καταρχάς τη συζήτηση με μια σειρά δημιουργών της hip hop σκηνής για τις δυσκολίες, τις δυνατότητες και τις συνθήκες μέσα στις οποίες επιχειρούν να εκφραστούν. Και αυτό γιατί σήμερα η Hip-Hop παρουσιάζει σημαντική άνθιση δημιουργώντας μία πραγματική σκηνή με πολλούς νέους και παλαιότερους MC’s crews και κυκλοφορία πλήθους αξιόλογων δίσκων με άρτια παραγωγή και τεχνικό αποτέλεσμα. Η καρδιά της χτυπά στις γειτονιές, σε κάθε μικρή, ατομική ή τοπική πρωτοβουλία που βγάζει προς τα έξω τα καθημερινά βιώματα. Ανάμεσα σε ανθρώπους που σκέφτονται, προβληματίζονται, και θέλουν να μιλήσουν. Η καθημερινότητα της κρίσης επηρεάζει έντονα και το έργο των εγχώριων Hip-hoper παίζοντας κεντρικό ρόλο στις αφηγήσεις τους. Καταφέρνει με το δικό της πηγαίο τρόπο να εκφράσει όλο και μεγαλύτερα ακροατήρια και ένα όλο και μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα δημιουργώντας ένα ιδανικό πλαίσιο για νέα εγχειρήματα και πειραματισμούς.

Σε αυτή τη συζήτηση θα συμμετέχουν η Μαρίνα από τους Στίχοιμα, ο Bayman από τους Rationalistas, o Zoro από τους Zoro & Buzz και ο Dj Micro (Bashment Studio). Ταυτόχρονα έχει γίνει ένα ευρύτερο κάλεσμα των Αναιρέσεων σε καλλιτέχνες και εγχειρήματα της ανεξάρτητης hip hop σκηνής για τη δική τους συμβολή στη συζήτηση.

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019 | 7 μμ | Λέσχη Αναιρέσεις (Ιπποκράτους 17Β)

Στο χώρο θα υπάρχουν πάγκοι με βινύλια, CD, μπλούζες και έντυπα για τη στήριξη των δημιουργών. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει μπαρ με DJ set.

https://www.facebook.com/events/1085287351654906/