Απόστολος Ρίζος: «Τα τραγούδια είναι όπως οι άνθρωποι που μας γοητεύουν»

Μια συζήτηση με αφορμή τις εμφανίσεις στο «ΙΛΙΟΝ plus» τα Σάββατα 3, 10 και 17 Δεκεμβρίου

| 08/12/2016

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του νέου του album με τον τίτλο ‘6’, το οποίο καταγράφηκε ως μια από τις καλύτερες δισκογραφικές προτάσεις της χρονιάς, ο Απόστολος Ρίζος ανεβαίνει για τρεις δυναμικές μουσικές εμφανίσεις, στη σκηνή του ΙΛΙΟΝ plus τα Σάββατα 3, 10 και 17 Δεκεμβρίου και σε αυτό το φόντο βρεθήκαμε για μία συζήτηση μαζί του.

[hr]

Η πρώτη ερώτηση είναι παραδοσιακά κλισέ. Από πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να ασχολείται με τη μουσική;

Από πολύ νωρίς. Έμαθα τα πρώτα ακόρντα στην κιθάρα και τα πρώτα μου τραγούδια από τον κανταδόρο παππού μου – έπαιζε κιθάρα και φυσαρμόνικα. Τραγούδια όπως το «Μινόρε της αυγής» και το «Αχ, χελιδόνι μου».

Από τη μέχρι τώρα πορεία σου. Τα πρώτα βήματα, τις μεγάλες συναυλίες τη συνεργασία με μεγάλους μουσικούς, τι κρατάς περισσότερο;

Τη χαρά να ξεπερνά κανείς τα όριά του, να γίνεται ωριμότερος και να εξελίσσεται.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τις μέχρι τώρα δισκογραφικές σου απόπειρες – εμπειρίες; Τι ετοιμάζεις αυτό τον καιρό;

Πέρασαν δεκαέξι δημιουργικά χρόνια στη δισκογραφία γεμάτα αγάπη, έρωτα, όνειρα, αναζήτηση, ανησυχία, σπουδή, ανατροπές, δυσκολίες, προσωπικό ρίσκο, γενναιοδωρία και συναναστροφή με σημαντικούς ανθρώπους που κάθε φορά με ενέπνεαν να γίνω καλύτερος. Το καλοκαίρι κυκλοφόρησε το άλμπουμ ‘6’, το οποίο κλείνει έναν μεγάλο κύκλο διαδρομής και ανοίγει έναν νέο ακόμα μεγαλύτερο μέσα μου προς το άγνωστο και την περιπέτεια. Έχω ξεκινήσει να ετοιμάζω κάτι καινούργιο, αλλά παρά τον ενθουσιασμό μου είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αυτό.

Από την παραδοσιακή μουσική στη λαϊκή και ξανά πίσω σε πιο ροκ, τζαζ, ποπ ηχοχρώματα. Κάπου όλα αυτά βαφτίζονται έντεχνο στη μουσική σκηνή της χώρας. Σου αρέσουν τέτοια μπερδέματα; Κατατάσσεις τον εαυτό σου σε αυτό τον χώρο;

Τα «μπερδέματα» αποκτούν ενδιαφέρον όταν υπάρχει προσωπικός τρόπος. Αν όμως γενικά βαφτίζεται από κάποιους ως έντεχνο αυτό που περιγράφεις τότε είναι μια επιμέρους προσέγγιση. Γιατί το κριτήριο δεν μπορεί να είναι μόνο αισθητικό με βάση τα ηχοχρώματα, αλλά να αφορά και στο περιεχόμενο. Τα τραγούδια είναι όπως οι άνθρωποι που μας γοητεύουν: τα ηχοχρώματά τους μπορεί να γοητεύσουν τις αισθήσεις μας αλλά για να δεθούμε διαχρονικά μαζί τους μας κερδίζει η ουσία τους, δηλαδή ο στίχος και η μελωδία τους. Αυτό που συνειδητοποίησα μες τα χρόνια πως με χαρακτηρίζει και με διευκολύνει να περνώ από διαφορετικές «περιοχές» του τραγουδιού, χωρίς να φοβάμαι πως θα χαθώ, είναι η αγάπη μου και η εμπιστοσύνη στη γλώσσα μας και στα μεγάλα έργα της.

Δώσε μας τώρα αντανακλαστικά, ελληνόφωνους και αγγλόφωνους, τους 5 -6 μουσικούς ή γκρουπ που θεωρείς ότι σε έχουν επηρεάσει περισσότερο σε αυτό που κάνεις μουσικά σήμερα.

Μόνο 5-6; Μάνος Λοΐζος, Μάρκος Βαμβακάρης, Νίκος Ξυδάκης, Led Zeppelin, Sting, Radiohead.

apostolos_rizos_2015_web

Όλα τα τελευταία χρόνια ανεξαρτήτως συγκεκριμένων πολιτικών αναλύσεων όλοι συμφωνούν ότι ζούμε σε πολύ δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην Ελλάδα. Πώς αυτό επηρεάζει τους μουσικούς και τη μουσική;

Όπως όλους. Καλούμαστε να κάνουμε υπερβάσεις σε ένα εχθρικό περιβάλλον που οι παλιές μέθοδοι δεν είναι αποτελεσματικές και οι καινούργιες δεν έχουν ακόμα μορφή. Αυτή η μεταβατική πραγματικότητα βγάζει ανθρώπους εκτός εαυτού και άλλους τους οδηγεί να κάνουν βαθιές βουτιές μέσα τους ώστε να γίνονται επινοητικοί για να μπορούν να είναι δημιουργικοί. Βοήθεια έχεις μόνο από τους ανθρώπους που σε νοιάζονται ή βρίσκονται στην ίδια φάση. Οι τέχνες – γενικότερα – δίνουν διέξοδο εκεί που η ζωή δεν μπορεί και μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά χρειάζεται υπέρβαση ψυχική και οικονομική για να κάνεις αυτό που αγαπάς, όπως το θες. Πάντοτε συνέβαινε αυτό, απλά τώρα είναι μονόδρομος. Και αυτό είναι αγώνας καθημερινός και άσκηση αντοχής.

Αυτά που συμβαίνουν γύρω σου νιώθεις την ανάγκη να τα εκφράσεις κάπως μέσα από την ενασχόληση με τη μουσική με κάποιον δικό σου τρόπο; Ή προτιμάς να είναι ένα πεδίο που να μένει ανεπηρέαστο από τέτοιες σκέψεις;

Η ενασχόλησή μου με τη μουσική ήταν πάντα και είναι πρωτίστως βιωματική. Είναι αδύνατο – φύσει και θέση- να μένω αμέτοχος.

Τέλος, τι να περιμένουμε να ακούσουμε στο ΙΛΙΟΝ plus στις 3 εμφανίσεις σου (3, 10 & 17 Δεκέμβρη);

Οι εμφανίσεις αυτές έχουν ως πυρήνα τα διαφορετικά βλέμματα στη ζωή και στις σχέσεις – όπως και το νέο προσωπικό μου άλμπουμ ‘6’. Γύρω από αυτά τα βλέμματα, περιστρέφονται τραγούδια παλαιότερα δικά μου αλλά και τραγούδια σπουδαίων δημιουργών που νιώθω όχι μόνο ότι ταιριάζουν, αλλά ότι μαγνητίζονται. Με αυτή την ‘πολυμήχανη’ μπάντα που έχουμε δέσει τα τελευταία χρόνια, επιχειρούμε μέσω της μουσικής να ενώσουμε μικρόκοσμους τραγουδιών και ήχων που μας συγκινούν και μας καθορίζουν. Το “Ίλιον Plus” είναι μια φιλόξενη μουσική σκηνή και χαίρομαι πολύ που θα μας φιλοξενήσει για τρία Σάββατα.

Περισσότερα: youtube.com