Αρχαιολόγοι: Ξεσηκωμός για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς!

Κάλεσμα αγώνα για τη διάσωση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου

| 18/12/2019

Η «μητέρα όλων των μαχών» για τη διάσωση των σπουδαίων αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό «Βενιζέλος» είναι η σημερινή για τους αρχαιολόγους και για κάθε άνθρωπο που δεν θέλει την πολιτιστική κληρονομιά να γίνεται «εμπόδιο» προς αφαίρεση ή «λεία» των εμπόρων και των εργολάβων, με τις «ευλογίες» των κυβερνήσεων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενόψει της εσπευσμένης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει τεχνική μελέτη για την απόσπαση των εξαιρετικής σπουδαιότητας αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, προκηρύσσει στάση εργασίας των μελών του την Τετάρτη 18/12 από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να παρευρίσκονται και στη Συνέντευξη τύπου, που έχει ορίσει την ίδια ημέρα στις 12:00 στο χώρο εκδηλώσεων του Επιγραφικού Μουσείου (Τοσίτσα 1).

Καλεί τους αρχαιολόγους και κάθε εργαζόμενο στην Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού στη 1 το μεσημέρι, μία ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των τοπικών Παραρτημάτων στην Θεσσαλονίκη και σε όλη την επικράτεια.

Καλεί όλα τα Σωματεία του ΥΠΠΟΑ σε κοινή στράτευση για την κατά χώραν διατήρηση του μοναδικού ευρήματος για τη Θεσσαλονίκη.

Καλεί «την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες σε εγρήγορση προκειμένου να αποτραπεί η απόπειρα ακύρωσης των έως τώρα αποφάσεων, που στρέφονται ενάντια στην τύχη των αρχαιοτήτων.

Απευθύνει έκκληση στα μέλη του ΚΑΣ να μη συναινέσουν στην καταστροφή του σημαντικού αυτού μνημείου,  έχοντας κατά νου ότι τυχόν ψήφιση μίας μελέτης-προϊόντος μεθόδευσης αποτελεί στίγμα στην Ελληνική Αρχαιολογική Κοινότητα, όπως αυτή έχει ανοικτά και σε συλλογικό επίπεδο εκφραστεί με σειρά ψηφισμάτων.

Η προστασία των αρχαιοτήτων είναι αδιαπραγμάτευτη!».