Αυστραλία: Μπρος τα κέρδη, θυσιάζονται τα απειλούμενα κοάλα

Άδεια να κάνει γεωτρήσεις σε βιότοπο, έλαβε ο ενεργειακός κολοσσός QGC

| 02/04/2017

Την άδεια της αυστραλέζικης κυβέρνησης να «καθαρίσει» 54 εκτάρια βιότοπου στον οποίο ζουν κοάλα έλαβε η εταιρεία φυσικού αερίου Queensland Gas Company, θυγατρική της Shell από το 2016,  στην περιοχή Western Downs της ομώνυμης περιοχής προκειμένου να προχωρήσει σε νέες εξορύξεις. Η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει 25 νέες γεωτρήσεις κοντά στο Ντάλμπι, στο πλαίσιο του σχεδίου επέκτασής της «Anya».

Η απόφαση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, αλλά και κατοίκους, καθώς απροκάλυπτα παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία περί προστασίας του περιβάλλοντος και των κοάλα, που θεωρούνται απειλούμενο είδος. Και μάλιστα το κάνει χωρίς αιδώ και προσχήματα καθώς η έκθεση που υποβλήθηκε από την ίδια την εταιρεία στο ομοσπονδιακό Τμήμα Περιβάλλοντος της Αυστραλίας παραδέχεται ότι θα επηρεαστεί ο βιότοπος που είναι «βαρύνουσας σημασίας για την επιβίωση των κοάλα». Εκτιμά βέβαια, πιθανώς λόγω θεϊκής έμπνευσης και δυνατότητας πρόβλεψης, ότι αν και θα «εκκαθαριστεί το 1/3» της περιοχής όπου ζουν τα κοάλα, οι τελικές συνέπειες για το συμπαθές μαρσιποφόρο θα είναι «μικρές» ενώ δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε δημιουργία σε άλλο σημείο της περιοχής νέου βιότοπου κατάλληλου για τα κοάλα προκειμένου «να ισοσκελίσει το όποιο πρόβλημα».

Για εντελώς απαράδεκτη απόφαση που πρέπει άμεσα να ανακληθεί κάνει λόγο, από την άλλη, ο επικεφαλής του Ιδρύματος για τα κοάλα της Αυστραλίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυβερνητική στάση αποδεικνύει ότι η νομοθεσία περί προστασίας του Περιβάλλοντος και της Βιοποικιλότητας, προφανώς, είναι σκουπίδι μπροστά στα αιτήματα μεγάλων επιχειρήσεων. Στις «καλές προθέσεις» δε της QGS να «φτιάξει άλλο βιότοπο και να μεταφέρει εκεί με δικά της έξοδα κοάλα», σχολιάζει ότι πρόκειται για γελοιότητες διότι είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο ζώο έχει ποσοστό θνησιμότητας που αγγίζει ακόμη και το 80%  όταν μετακινείται από τον τόπο όπου ζει.