Η ζωή δεν είναι δημοσκόπηση (upd)

Θρήνος και «οδυρμός» στα επιτελεία της ΕΕ μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος - Παραιτείται ο Κάμερον

| 24/06/2016

Παρά και ενάντια στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες υφίστανται «Βατερλώ» και σε διεθνές επίπεδο πια, το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος και την σημερινή ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπή.

Συγκεκριμένα 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Brexit και 16,1 εκατομμύρια υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, με την συμμετοχή να φτάνει το 72,2%, γεγονός το οποίο αποτελεί σημαντικό ποιοτικό στοιχείο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε πριν λίγο την παραίτησή του. «Η βούληση του βρετανικού λαού θα γίνει σεβαστή, δεν ήταν μία απόφαση που ελήφθη ελαφρά τη καρδία» τόνισε. Ο Κάμερον προσπάθησε να καθησυχάσει τόσο τις αγορές και τους ξένους επενδυτές, λέγοντας πως η βρετανική οικονομία παραμένει ισχυρή, όσο και τους υπηκόους της ΕΕ που διαμένουν στη Βρετανία.

«Πάλεψα σε αυτήν την εκστρατεία με το μόνο τρόπο ππου ήξερα, λέγοντας την αλήθεια, με την πεποίθηση ότι η Βρετανία είναι ισχυρότερη εντός της ΕΕ, αλλά οι Βρετανοί έλαβαν άλλη απόφαση» πρόσθεσε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε σήμερα ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ γιατί είναι θυμωμένοι από τη μεταχείριση που είχαν από διαδοχικές κυβερνήσεις.

«Πολλές κοινότητες απηύδησαν με τις περικοπές, απηύδησαν με την οικονομική αποδιάρθρωση και αισθάνονται πολύ θυμωμένες από τον τρόπο που προδόθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο από διαδοχικές κυβερνήσεις σε πολύ φτωχές περιοχές της χώρας», δήλωσε ο Κόρμπιν στο στην τηλεόραση του BBC.

Ο Κόρμπιν πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες στις θέσεις εργασίας στη Βρετανία ως αποτέλεσμα του Brexit, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να ελαχιστοποιήσει.

«Πρέπει τώρα να γίνει επίκληση του άρθρου 50, ώστε να διαπραγματευθούμε μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Κανένα κράτος μέλος δεν έχει φύγει ποτέ και το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, που καθορίζει πώς ένα κράτος μπορεί να βγει από την Ένωση, εμπεριέχει λίγες λεπτομέρειες.

Τα πρώτα θρηνητικά «τιτιβίσματα» είναι χαρακτηριστικά του κλίματος που επικρατεί από τα ξημερώματα στα πολιτικά και διοικητικά επιτελεία της ΕΕ, όπως η ανάρτηση στο Τwitter του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ «να αντιδράσει για να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη των λαών». «Η Ευρώπη συνεχίζει, αλλά οφείλει να αντιδράσει να ξαναβρεί στην εμπιστοσύνη των λαών. Είναι επείγον», έγραψε ο Ερό εκφράζοντας «τη θλίψη του για το Ηνωμένο Βασίλειο»

Αναλόγως, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι σήμερα είναι «μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και την Βρετανία». «Τα νέα σήμερα το πρωί από τη Βρετανία είναι πράγματι απογοητευτικά. Μοιάζει να είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία», είναι το μήνυμα που έγραψε στα αγγλικά ο Σταϊνμάιερ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Σόιμπλε και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφαση, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ θα σταθεί ενωμένη. «Μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με την απόφαση των βρετανών φίλων μας» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γιέγκερ, με ανάρτηση του στο Twitter επισήμανε ότι η σημερινή μέρα ξεκίνησε νωρίς, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις και ότι «σημασία έχει τώρα η αξιοπιστία».

«Σοβαρή και δραματική» εξέλιξη κυρίως για τη Βρετανία αποκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, τόνισε πως η ΕΕ είναι «προετοιμασμένη» για το αρνητικό αυτό σενάριο.

‘Εκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Governing Council) αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα τις προσεχείς ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της Βρετανίας.

Επισήμως, η ΕΚΤ δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ούτε και επιβεβαιώνει τη σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου.

Ωστόσο, το συμβούλιο αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας και προφανώς μετά τη συνεδρίαση του ανωτάτου οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος.

Το εποπτικό όργανο της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες ενόψει του ανοίγματος των αγορών μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως έκαναν βουτιά, ενώ η στερλίνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να σημειώσει αιφνίδια πτώση στο άνοιγμα.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard &Poor’s ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν το Ηνωμένο Bασίλειο να χάσει την αξιολόγηση AAA , σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Βρετανία στέκεται μετά την απόφαση για Brexit ενώπιον μιας δύσκολης οικονομικής αποστολής, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην εκπομπή «Morgenmagazin» των δημόσιων καναλιών της γερμανικής τηλεόρασης ARD και ZDF.

«Η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Το ΑΠΕ καταγράφει και τί προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν και, θυμίζουμε, το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για την βρετανική κυβέρνηση.

Αρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ενωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ενωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ενωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.