Βρετανία: Προς απαγόρευση νεο-ναζιστική συμμορία

Με αφορμή την στήριξή της στον δολοφόνο της Jo Cox

| 13/12/2016

Στον χαρακτηρισμό της ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» και στην πλήρη απαγόρευσή της προσανατολίζονται οι βρετανικές αρχές για την νεο-ναζιστική συμμορία «Εθνική Δράση» (National Action), σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου τα οποία επικαλούνται κυβερνητικές πηγές.

Η κίνηση αυτή φέρεται να αποτελεί «απάντηση» του κράτους στην ανοιχτή, προκλητική και κυνική στήριξη της οργάνωσης στον δολοφόνο της Βρετανίδας βουλευτίνας, Jo Cox. Οι Βρετανοί ναζί έπλεξαν το εγκώμιο στον ακροδεξιό δολοφόνο της Cox, Thomas Mair, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη μετά από μια διαδικασία επτά ημερών, στη διάρκεια της οποίας δεν είπε ούτε μία λέξη για την υπεράσπισή του.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή ανέφερε στην εφημερίδα Sunday Times ότι στις αρχές έφτασε μια «βαθιά ανησυχητική πληροφορία» σχετικά με τις δραστηριότητες της «Εθνικής Δράσης», συμπληρώνοντας ότι η οργάνωση «ξεπέρασε τα όρια και δοξάζει την τρομοκρατία».

Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο λογαριασμός της ναζιστικής οργάνωσης στο Twitter έχει κλείσει, ωστόσο εμφανίζονται μηνύματα που καλούν σε στήριξη του Mair, τύπου… «μην αφήνετε τη θυσία αυτού του ανθρώπου να είναι μάταιη» και ότι η δολοφονημένη βουλευτίνα θα επέτρεπε… στους «υπάνθρωπους» – φυσικά εννοεί τους πρόσφυγες – να έρθουν στην Βρετανία…

Ο εκπρόσωπος της «Εθνικής Δράσης, Jack Renshaw, έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει κατηγορίες για ακραίες αντισημιτικές απόψεις. Σε μια εκδήλωση έχει μαγνητοσκοπηθεί να λέει ότι το «λάθος του Χίτλερ ήταν ότι έδειξε έλεος σε ανθρώπους που δεν άξιζαν έλεος»…

Πάντως οι ναζί επιμένουν μέσω της ιστοσελίδας τους ότι η «Εθνική Δράση» «είναι εδώ για να μείνει» και ότι «είναι δικό σας πρόβλημα να συμφιλιωθείτε με αυτό».

Ανεξάρτητα από την νομική κατάληξη της υπόθεσης, η ουσία είναι ότι το βρετανικό πολιτικό σύστημα θεώρησε ότι οι ναζί «πέρασαν τα όρια» υποστηρίζοντας τον δολοφόνο της βουλευτίνας, κάτι που δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν, λες και μέχρι να συμβεί αυτό… «μοίραζαν» «θετικά συναισθήματα» στην βρετανική κοινωνία. Φυσικά και θα είναι θετική έκβαση η απαγόρευση της οργάνωσης, ωστόσο, αν αυτό γίνεται με όρους πολιτικής συγκυρίας του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, μέρος του οποίου είναι και οι ναζί ανεξάρτητα αν «ξορκίζεται» αυτό το γεγονός από τις δυνάμεις του «δημοκρατικού τόξου», θα αφήνεται, αντικειμενικά – και σε ό,τι αφορά στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, συνειδητά – η αποκλειστικά εγκληματική φύση του ναζισμού και του φασισμού, στο απυρόβλητο. Αλλά αυτό είναι πια στο χέρι του προοδευτικού, αντιφασιστικού κινήματος να το αναδείξει.

Από την άλλη, τουλάχιστον εκεί δεν θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει… «σύγκλιση» των ναζί με το «κλίμα της Δημοκρατίας» όπως η καθ” ημάς κυβερνητική «πρώτη φορά αριστερά»…

Πηγή: rt.com