Γαλλία - «Αποφασίζουμε και διατάζουμε»: Η κυβέρνηση Ολάντ απειλεί με απαγόρευση των διαδηλώσεων

Δεν φοβόμαστε, συνεχίζουμε απαντούν τα συνδικάτα: επόμενο ραντεβού 21 και 28 Ιουνίου

| 15/06/2016

Η οσμή των δακρυγόνων αιωρούνταν ακόμη πάνω από το Παρίσι όταν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αργά το βράδυ της Τρίτης, και ακολούθως ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το πρωί της Τετάρτης, έκαναν ένα ακόμη βήμα παραπέρα στην καταστολή και στον αυταρχισμό. Αλλά και στον εκβιασμό. Γιατί οι κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού νόμου αντί να σβήνουν, «φουντώνουν» με νέους κλάδους να συμμετέχουν (τελευταία «είσοδος» οι οδηγοί ταξί) παρά τις απειλές, τις φυλακίσεις και την καταστολή. Γιατί παρά τις συστηματικές προσπάθειες να περάσουν στο περιθώριο του Euro2016 οι κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα η πανεθνική απεργία της Τρίτης 14ης Ιουνίου, οι απεργοί κατάφεραν να την κάνουν και πάλι πρώτη είδηση. Γιατί ήδη έχουν εξαγγελθεί άλλες δύο μέρες πανεθνικής κινητοποίησης, στις 21 και στις 28 Ιουνίου.

Γιατί στη συνάντηση που θα έχουν τα συνδικάτα την Παρασκευή 17 Ιουνίου με την υπουργό Εργασίας προδιαγράφεται αδιέξοδο με την κυβέρνηση να επιμένει ότι ο νόμος θα περάσει ως έχει με «ελάχιστες το πολύ τροποποιήσεις» και τα συνδικάτα να απορρίπτουν τα ψίχουλα και να ζητούν αλλαγή των 5 κομβικών άρθρων του νομοσχεδίου που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά όλης της λογικής του. Γιατί η συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της πλήρους απόσυρσης του νομοσχεδίου συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία σε όλους τους χώρους δουλειάς. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού συνεχίζει να τάσσεται ενάντια στο νομοσχέδιο. Γιατί αν τελικά τα συνδικάτα, και ιδιαίτερα η CGT όπως σχολίαζαν τα μεγάλα ΜΜΕ είχε βάλει στοίχημα ζωής και θανάτου για την ίδια να σειστεί το Παρίσι στις 14 Ιουνίου, …το κέρδισε!

ob_c734c2_hollande-valls-casseurs

«Σε μια στιγμή που η Γαλλία φιλοξενεί το Euro, που αντιμετωπίζει την τρομοκρατία, δεν μπορεί να υπάρχει πλέον άδεια για πραγματοποίηση διαδηλώσεων αν οι όροι της προστασίας των αγαθών και των προσώπων και των δημόσιων αγαθών δεν έχουν διασφαλισθεί» δήλωνε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στεφάν Λε Φολ, στο υπουργικό συμβούλιο ο Ολάντ.  Ο Βαλς, από την άλλη, απείλησε σχεδόν ανοιχτά με απαγόρευση διαδηλώσεων εφόσον οι διοργανωτές, δηλαδή τα συνδικάτα που τάσσονται κατά του εργασιακού νόμου ελ Κομρί, δεν μπορούν να τηρήσουν την τάξη και να προστατεύσουν ανθρώπους και περιουσίες στο πέρασμα της διαδήλωσης. Υπενθυμίζεται ότι στην μεγάλη διαδήλωση του περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στο Παρίσι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι αστυνομικοί με βάση την επίσημη ενημέρωση, και έγιναν 44 συλλήψεις.

syndicats

Άμεσα έσπευσαν να απαντήσουν τα συνδικάτα. Το μεγαλύτερο συνδικάτο, εκ των διοργανωτών των διαδηλώσεων, η CGT υπογράμμισε, με ανακοίνωση, ότι τα συνδικάτα προστάτευσαν όσους βρίσκονταν μέσα στη διαδήλωση. Συμπλήρωσε ότι τα συνδικάτα έχουν επανειλημμένως καταδικάσει όσους απλώς κατεβαίνουν στο δρόμο για να κάνουν επεισόδια, και υπενθύμισε ότι πλέον είναι αλλεπάλληλες οι περιπτώσεις που μυστικοί αστυνομικοί δρουν στο περιθώριο της διαδήλωσης μέσα σε ομάδες δήθεν κουκουλοφόρων και μάλιστα έχουν προβεί και σε απρόκλητες συλλήψεις διαδηλωτών, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή.

arrestation

Σύλληψη τραυματία διαδηλωτή

Τόνισε επίσης ότι σε όλες τις τελευταίες διαδηλώσεις,  σε διάφορες πόλεις, αλλά και στο Παρίσι στις 14 Ιουνίου, η στάση της αστυνομίας ήταν προκλητική απέναντι στους διαδηλωτές, προσπάθησε μεθοδικά να «σπάσει» τη διαδήλωση σε διάφορα τμήματα και να τα απομονώσει ενώ με αφορμή τη δράση κουκουλοφόρων χρησιμοποίησε βροχή δακρυγόνων και αντλίες νερού κατευθείαν πάνω στους διαδηλωτές. «Όπως δεν είναι ευθύνη των φιλάθλων να υπάρχει ηρεμία μέσα και γύρω από τα στάδια, έτσι δεν είναι ευθύνη των διαδηλωτών και των συνδικάτων να υπάρχει τάξη και ασφάλεια έξω από τις γραμμές τους σε μια συγκέντρωση – πορεία πολλών χιλιομέτρων μέσα στον αστικό ιστό» υπογραμμίζει η CGT εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό.

«Είναι ευθύνη των αρχών το ο,τιδήποτε γίνεται έξω από τις γραμμές της πορείας, τα συνδικάτα κάνουν τη δουλειά τους μόνο μέσα στις γραμμές τους» διεμήνυσε και ο επικεφαλής της Force Ouvrière – FO- του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου που στηρίζει τις κινητοποιήσεις κατά του νόμου ελ Κομρί . CGT και FO αναρωτιούνται γιατί πίσω από τα επεισόδια η κυβέρνηση ξεχνά ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Paris1

Όλα τα συνδικάτα που διοργάνωσαν την πορεία καταδίκασαν, δε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν άγνωστοι στο παιδιατρικό νοσοκομείο Necker κάνοντας λόγο για «τυφλή βία που υποσκάπτει την αντίδραση στα κυβερνητικά σχέδια». Πρόκειται για το «κομμάτι» εκείνο των επεισοδίων, (ζημιές από αντικείμενα που εκτοξεύτηκαν  κατά των γυάλινων πορτών του κτιρίου ενώ μέσα νοσηλεύονται παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας), που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αξιοποιήσει η γαλλική κυβέρνηση και τα μεγάλα ΜΜΕ από την Τρίτη το απόγευμα.

Σειρά βουλευτών του Μετώπου της Αριστεράς και του Γαλλικού ΚΚ δημόσια έθεσαν ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές σημειώνοντας ότι έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ εξαρχής ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν κυκλώσει ομάδες που θεωρούσαν ότι μπορεί να κάνουν επεισόδια και ότι ενώ πρακτικά λόγω των αστυνομικών μέτρων σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να φύγει από δεξιά και αριστερά της πορείας, οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να σταματήσουν το να γίνουν ζημιές και έστρεψαν δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών. Προειδοποίησε, δε, ότι ήδη κυβέρνηση και πρόεδρος έχουν ξεπεράσει πολύ επικίνδυνα όρια ως προς τα συνταγματικά δικαιώματα των Γάλλων πολιτών καλυπτόμενοι διαρκώς πίσω από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

policiers

Από διαδήλωση του Μαΐου: Αστυνομικοί με πολιτικά «ψεκάζουν» διαδηλωτές

 Στο παρακάτω video, εκτός από τη συνεχή ρίψη δακρυγόνων σε σημείο όπου βρίσκονται αναίσθητοι δύο διαδηλωτές τραυματισμένοι και γύρω τους κόσμος και νοσηλευτές προσπαθούν να τους βοηθήσουν, φαίνεται και αριθμός αστυνομικών με πολιτικά μεταξύ της ομάδας αστυνομικών που προσεγγίζουν

Αν και είναι εμφανές ότι δεν γίνονται επεισόδια ούτε πρόκειται περί ταραξιών, τα δακρυγόνα βροχή

 

 

Ανάμεσα στις δύο μεγάλες αγάπες, την ψυχολογία και τη δημοσιογραφία, την μία την σπούδασε και την άλλη την έκανε επάγγελμα. Καμβάς το διεθνές ρεπορτάζ. Eκεί που δυστυχώς οι ζωές γίνονται ακόμη αριθμοί. Αγαπημένη ερώτηση: γιατί. Αγαπημένο μέσο: οι λέξεις, γραπτές ή ραδιοφωνικές. Μετά κόπων και βασάνων, κατάφερε να ολοκληρώσει διδακτορική διατριβή, όπου αποπειράθηκε να συνδυάσει πολιτική φιλοσοφία και σύγχρονες εξελίξεις.