Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Γιώργος Κοντραφούρης: «Στοιχειωμένα Ποιήματα»

Ποιητική τζαζ!

| 09/01/2017

Ο Γιώργος Κοντραφούρης είναι πλέον ένας από τους πιο καταξιωμένους μουσικούς μας, όχι μόνο στο χώρο της τζαζ. Προσωπικές δουλειές με πάντα υψηλό καλλιτεχνικό στίγμα και σημαντικές συνεργασίες έχουν σφραγίσει την πορεία του. Βέβαια, τα χρόνια μετά το The Storyteller (Απρίλιος 2007, Puzzlemusik) το οποίο για πολλούς ήταν το καλύτερο πιάνο – άλμπουμ του Κοντραφούρη μέχρι τότε, ο ίδιος δεν επέλεξε να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ αντίστοιχου χαρακτήρα. Η ενασχόληση του με το project των Baby Trio και η αφοσίωσή του στο organ τον οδήγησαν σε άλλα δημιουργικά μονοπάτια. Όλα αυτά άλλαξαν στο φινάλε του 2016.

Ο Κοντραφούρης επιστρέφει στην πιανιστική του διάσταση με το «Στοιχειωμένα Ποιήματα» (Puzzlemusik), δέκα χρόνια μετά από το Storyteller, σαν να έπρεπε να κλείσει ένας κύκλος για να ξανακούσουμε ένα πιάνο – άλμπουμ από το δημιουργό.

Το «Στοιχειωμένα Ποιήματα» είναι ένα πολύ προσωπικό άλμπουμ για τον Κοντραφούρη, ίσως το πιο προσωπικό από όσα έχει ηχογραφήσει μέχρι σήμερα. Τα έξι από τα 13 κομμάτια του άλμπουμ περιλαμβάνουν απαγγελία ποιημάτων του ίδιου τα οποία είχε γράψει σε νεαρή ηλικία και πλέον θέλησε να τα μοιραστεί μαζί μας. Τα ποιήματα απαγγέλει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Αυτός ο προσωπικός τόνος έχει επιδράσει και στην αισθητική του άλμπουμ. Είναι σαν να ακούς τον πιανίστα να διαλέγεται με τον εαυτό του παρουσία όλων μας. Η ακρόαση του δίσκου σε οδηγεί σε καταστάσεις γαλήνης όπως στο «Νομίζοντας Ότι» ή στο «Στοιχειωμένο». Το smooth παίξιμο του Κοντραφούρη έχει την ικανότητα να σου δημιουργεί ωραίες εικόνες, ενώ τα κομμάτια εξελίσσονται από την αρχική τους ιδέα, σε δρόμους «εκτροπής» και ελεύθερης πορείας. Ακούστε χαρακτηριστικά το «Μια στιγμή» ή «Το ταξίδι».

Στο άλμπουμ συμμετέχουν κορυφαίοι ‘Ελληνες μουσικοί, leader ο καθένας στο όργανό του, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και συμβάλλουν τα μέγιστα στο τελικό μουσικό και αισθητικό αποτέλεσμα καθώς και στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του άλμπουμ.

Πέρα από τον Γιώργο Κοντραφούρη (πιάνο, Rhodes, keyboards), συμμετέχουν και οι: Αλκίνοος Ιωαννίδης (απαγγελία), Πέτρος Κλαμπάνης (κοντραμπάσο), Αλέξανδρος – Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα), Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά).

Υπεύθυνος για την ηχογράφηση είναι ο Γιώργος Καρυώτης, για την μίξη ο Γιώργος Καρυώτης και για το Mastering ο Γιώργος Πρινιωτάκης.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε cd στα ενημερωμένα δισκοπωλεία και σε digital (mp3 και streaming) σε i-tunes, Google Play, Spotify, Tidal, Deezer και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Με τα Στοιχειωμένα Ποιήματα ανοίγει μια νέα περίοδος για τον Γιώργο Κοντραφούρη η οποία θα συνοδευτεί από ζωντανές παρουσιάσεις του υλικού του άλμπουμ (και όχι μόνο).

Η πρώτη ζωντανή παρουσίαση του άλμπουμ θα γίνει τον Χειμώνα του 2017 σε χώρο και ημερομηνία που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

links: youtube, soundcloud

%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b7%cf%822

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…