Δελτίο τύπου σύσκεψης συλλογικοτήτων ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων

| 15/09/2016

Την Κυριακή 11/9 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΔΟΘ σύσκεψη συλλογικοτήτων ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων στην οποία συμμετείχαν η ΑΤΤΑCK Αθήνας και Βέροιας, το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης, η ΛΑΝΤΖΑ Αθήνας, το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων–Σπάρτακος, ενώ την παρακολούθησαν αγωνιστές από το Σύλλογο Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας και τη ΛΑΝΤΖΑ Θεσσαλονίκης. Τέλος, το ενδιαφέρον τους εξέφρασαν -αποστέλλοντας επιστολή- αγωνιστές από το Σύλλογο Ερευνητών/Ερευνητριών και εργαζόμενων στη Έρευνα Ηρακλείου, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στη σύσκεψη, λόγω της μάχης που δίνουν ενάντια στην προσπάθεια του εργοδοτικού σωματείου ΣΥΛΕΡ ΙΤΕ να καταργήσει το Σύλλογο τους.

Η συζήτηση ήταν πλούσια και επικεντρώθηκε στους παρακάτω άξονες:

Η ανταλλαγή εμπειριών από τη δράση κάθε συλλογικότητας κατέδειξε ότι υπάρχουν σημαντικές παρακαταθήκες στο οπλοστάσιο μας. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις συλλογικότητες μας είναι αρκετά νεαρές, όλοι μας έχουμε δοκιμαστεί σε αγώνες, ούτως ώστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και να επιβάλουμε κατακτήσεις. Από τη διεκδίκηση δωρεάν μεταφορών για τους άνεργους, τον αγώνα των πεντάμηνων για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, την πάλη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις συναδέλφων.

Από όλους τους συμμετέχοντες αναγνωρίστηκε η ανάγκη πανελλαδικής δικτύωσης και συντονισμού των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην ανεργία και την επισφάλεια. Κοινή εκτίμηση αποτέλεσε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν τα μέτωπα πάνω στα οποία μπορεί να βασιστεί ένας πρώτος κοινός βηματισμός. Με την εμπειρία της μίας συλλογικότητας να συμπληρώνει την άλλη μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ολοένα και πιο πλούσια βάση συντονισμού. Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται από τη μία να απλωθεί πανελλαδικά η αγωνιστική δράση μέσα από συλλογικότητες που πρέπει να δημιουργηθούν σε κάθε πόλη και χώρο δουλειάς. Από την άλλη η αποσπασματική δράση του καθενός για το ένα ή το άλλο ζήτημα δε μας αρκεί. Χρειαζόμαστε έναν ενιαίο σχεδιασμό για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση του αντιπάλου.

Ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση, η ΕΕ και η εργοδοσία εκμεταλλεύονται την υποχώρηση του εργατικού κινήματος για να προωθήσουν σειρά αντεργατικών μέτρων είναι απαραίτητο όλοι μαζί να εργαστούμε, ούτως ώστε να έρθουν στο προσκήνιο τα πιο χτυπημένα κομμάτια της εργασίας, η συντριπτική πλειοψηφία που δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Άνεργοι, μπλοκάκηδες, επισφαλώς εργαζόμενοι, νέοι και νέες εντός αλλά και εκτός των υπαρχόντων σωματείων χρειαζόμαστε μια νέα προσπάθεια στο εργατικό κίνημα που να βάζει στο κέντρο τις ανάγκες μας και να μας εκφράζει.

Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίσαμε να οργανώσουμε κοινή και συντονισμένη παρέμβαση στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους. Το γεγονός ότι μέχρι το τέλος τους έτους θα έχουν προκηρυχθεί για άλλη μια φορά 30.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους καταδεικνύει ότι κυβέρνηση και δημοτικές αρχές επιχειρούν με αυτά τα προγράμματα να καλύψουν τα κενά που έχουν αφήσει οι διαθεσιμότητες και η αποδιάρθρωση όλων των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Εμείς από τη μεριά μας επιμένουμε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι άκρως ακατάλληλα για τη στελέχωση των Δήμων. Δεν ξεχνάμε ότι αυτή η μορφή εργασίας ευθύνεται για τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα την περίοδο της κοινωφελούς εργασίας 2015 και πρέπει άμεσα να καταργηθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι να σπάσουν οι μνημονιακοί περιορισμοί, ώστε να γίνουν άμεσα χιλιάδες προσλήψεις με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Δεν πρέπει να επιτραπεί στην κυβέρνηση να συνεχίσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια με θύματά της τους ανέργους. Οι ισχυρισμοί της ότι κατοχυρώνονται πλήρη εργασιακά δικαιώματα στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αποτελούν ένα χυδαίο ψέμα το οποίο θα καταπέσει με την έναρξη των νέων προγραμμάτων, όταν τα χιλιάδες προβλήματα θα ξαναεμφανιστούν. Μαζί με αυτά όμως – από τη δική μας την πλευρά – θα εργαστούμε, ούτως ώστε να ξαναεμφανιστούν οι επιτροπές αγώνα των «ωφελούμενων» μαζί με τα σωματεία που κατανοούν ότι σήμερα πρέπει να αγωνιστούν από κοινού για να σταματήσει αυτή η πολιτική. Θα συμβάλλουμε αυτή τη φορά στον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα των χιλιάδων ανέργων που θα βρεθούν στις θέσεις τους στα μέσα Σεπτέμβρη.

Επίσης, αποφασίσαμε να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες, ώστε να κατοχυρωθεί και στη Θεσσαλονίκη το δικαίωμα στις δωρεάν μεταφορές των ανέργων. Το καθεστώς που έχει επιβάλλει ο ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη πρέπει να ανατραπεί! Πρόκειται για μονοπωλιακό οργανισμό που εξασφαλίζει τεράστια κρατική χρηματοδότηση παρέχοντας ακριβές και κακής ποιότητας συγκοινωνιακές υπηρεσίες. Δεν μπορεί η μετακίνηση των ευπαθών ομάδων εντός της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων να είναι εμπόρευμα αποκλειστικά για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέρχονται και όλοι οι υπόλοιποι είτε να αποκλείονται είτε να καλούνται να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα και να δέχονται επιθέσεις από ελεγκτές/μπράβους.

Τέλος, αποφασίσαμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας και εργατικής αλληλεγγύης γύρω από το Σύλλογο Ερευνητών/Ερευνητριών και εργαζόμενων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ) που αυτή την περίοδο δέχεται επίθεση από τον εργοδοτικό ΣΥΛΕΡ ΙΤΕ. Το περιστατικό αυτό μας θύμισε για άλλη μια φορά ότι κάθε φορά που οι εργαζόμενοι επιχειρούν να σηκώσουν κεφάλι, κάθε φορά που ιδρύεται ένα σωματείο για να εκφράσει αυτούς που δεν έχουν φωνή – απέναντι τους θα βρίσκουν όχι μόνο τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το κεφάλαιο. Θα βρίσκουν και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και τη γραφειοκρατία. Αν επρόκειτο για ένα πραγματικά σύμμαχο σωματείο, αν επρόκειτο για μια απλή διαφορά μεταξύ δυο σωματείων που κατά τα άλλα βρίσκονται από την ίδια πλευρά στην κοινωνική και πολιτική αναμέτρηση, δε θα χρειαζόταν η εμπλοκή των δικαστηρίων, η απειλή της κατάργησης του ΣΕΕΕΗ. Κάθε εργαζόμενος στην έρευνα, κάθε ταξικό σωματείο, πρέπει να πάρει θέση. Χτυπούν ένα σωματείο – μας χτυπούν όλους!

Πηγή: attack.org